ΒΑΡΥ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ

Αύξηση φόρων, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ανατιμήσεις βασικών αγαθών, κατάργηση κοινωνικών παροχών κ.ά. συνθέτουν ένα τοξικό πακέτο, που θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητα και την επιβίωση των πολιτών.

Οι οποίοι, για μία ακόμη φορά, θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό ενός ακόμη Μνημονίου, να «πληρώσουν» για τα λάθη και τις αστοχίες των κυβερνώντων και τη συμμόρφωσή τους στις επιταγές των δανειστών.

Το βροντερό «Όχι» στα μέτρα στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής μετατράπηκε σε «Ναι» σε ένα νέο Μνημόνιο και όσοι κατήγγελλαν την πολιτική λιτότητας βρέθηκαν στο ίδιο στρατόπεδο με όσους θεωρούν τη λιτότητα μονόδρομο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Δύσκολη θα είναι η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η συμφωνία με τους δανειστές απέχει πολύ από τις προεκλογικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις. Για την ακρίβεια, δεν έχει την παραμικρή σχέση. Θα κληθούν να υλοποιήσουν μια πολιτική που δεν την πιστεύουν και δεν συμφωνούν με βασικές πτυχές της.

Το πιο σημαντικό είναι ότι θα χρειαστεί να την υπερασπιστούν έναντι του ελληνικού λαού, που δικαίως θα αισθάνεται απογοητευμένος, προδομένος αλλά και πολύ θυμωμένος, καθώς ύστερα από πέντε χρόνια άγριας λιτότητας είχε επενδύσει τις προσδοκίες του στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλ. Τσίπρα.

Η διαδικασία υλοποίησης των μέτρων που περιέχει η συμφωνία δεν θα είναι εύκολη, δεν θα είναι ανώδυνη, θα έχει πολιτικό κόστος, θα έχει συνέπειες και απώλειες.

Ήδη καταγράφονται οι πρώτες αναταράξεις σε επίπεδο κυβέρνησης (με τις διαφωνίες κορυφαίων υπουργών), που θα υποχρεώσουν τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην ανασύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Εξίσου τεταμένη είναι η κατάσταση και στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με ορισμένους από αυτούς να προτίθενται να παραιτηθούν για να μη χρειαστεί να ψηφίσουν αντιλαϊκά μέτρα.

Είτε διότι έχουν συνειδησιακό πρόβλημα είτε διότι είναι εκτός του προεκλογικού προγράμματος.

Τα προβλήματα δεν θα τελειώσουν εκεί, θα συνεχισθούν και ίσως να ενταθούν όταν θα πάνε στη Βουλή προς έγκριση οι εφαρμοστικοί νόμοι που θα εξειδικεύουν τα επαχθή μέτρα.


Σχολιάστε εδώ