PERSONA (AE), NON GRATA

Η διπλωματία μπορεί να είναι διμερής ή πολυμερής, ανοιχτή ή μυστική, όταν η τελευταία διεξάγεται κάτω από μυστικές και αδιαφανείς διαδικασίες. Η διπλωματία, γενικά, έχει θετικό αντίκτυπο στη διεθνή κοινωνία επειδή, διά της διπλωματικής οδού, τα κράτη επιδιώκουν την εύρεση λύσεων στις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα. Τις διπλωματικές επαφές τις αναλαμβάνουν φυσικά πρόσωπα, οι διπλωμάτες. Πολλές φορές διενεργούνται απευθείας από τις πολιτικές ηγεσίες. Στην άσκηση στων καθηκόντων τους οι διπλωμάτες απολαμβάνουν, αρχαιόθεν, διπλωματικής ασυλίας, τα όρια της οποίας διέπονται από διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές εθιμικό δίκαιο. Όταν κάποιος υπερβαίνει αυτά τα όρια, η φιλοξενούσα χώρα μπορεί να τον κηρύξει persona non grata, δηλαδή ανεπιθύμητο πρόσωπο, και να ζητήσει την ανάκλησή του ή να προβεί αυτοβούλως στην απέλασή του.

Το φαινόμενο δεν είναι ασύνηθες στη διεθνή διπλωματική πρακτική. Τηρουμένων των αναλογιών, η έννοια του ανεπιθύμητου προσώπου ή persona non grata ισχύει και στην κοινωνική και πολιτική ζωή όταν δεν είναι επιθυμητή η παρουσία ενός προσώπου. Ο Χένρι Κίσινγκερ, του οποίου η πολιτική σε ό,τι αφορά την Ελλάδα συνδέεται με τη στήριξη της δικτατορίας των συνταγματαρχών, κυριότατα με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, απέφυγε επιμελώς να επισκεφθεί την Ελλάδα ακόμα και αργότερα ως ιδιώτης, αντιλαμβανόμενος, προφανώς, τη δυσμενή διάθεση του ελληνικού λαού απέναντί του.

Ο Κίσινγκερ, εκτός από πολιτικός, ήταν ακαδημαϊκός και πολιτικός στοχαστής. Κατά τεκμήριο, οι πνευματικοί άνθρωποι επιθυμούν κάποια στιγμή να επισκεφθούν χώρες ή πόλεις που συνδέονται με τον παγκόσμιο πολιτισμό ή τόπους λατρείας, όπως η Αθήνα, η Ρώμη, τα Ιεροσόλυμα, η Αίγυπτος, η Ινδία, το Περού, το Μεξικό κ.ά. Ο αμερικανός πολιτικός, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δεν το επιχείρησε, διαισθανόμενος, προφανώς, τα αντίθετα αισθήματα του ελληνικού λαού απέναντί του. Άραγε, να διαμορφώνονται ανάλογα αισθήματα και έναντι της κ. Λαγκάρντ, του Σόιμπλε και του Ντάισελμπλουμ;

Η διευθύντρια του ΔΝΤ εξέπληξε με τις θέσεις της, δυναμιτίζοντας, την τελευταία στιγμή, κάθε προσπάθεια εύρεσης λύσης με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έκανε πολλές και ουσιώδεις υποχωρήσεις. Η ελληνική περίπτωση θα καταγραφεί ως μία από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το παιχνίδι των πολύμηνων διαπραγματεύσεων, που εγγίζουν τα όρια του παραλόγου, αποκαλύπτει, πλέον, σαφώς τους πραγματικούς στόχους των δανειστών. Είναι δυνατόν να ανατρέπονται συμφωνηθέντα για λίγες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και για την πηγή από την οποία θα εισπραχθούν; Η εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων είναι πολύ δύσκολο να αποκρυφτεί. Και δεν είναι άλλη από την επιδίωξη να ταπεινωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να αποτραπεί η άνοδος ανάλογων πολιτικών δυνάμεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και γεωπολιτικοί υπολογισμοί που υπαγορεύονται από τις ΗΠΑ. Να ματαιωθεί οποιαδήποτε προσέγγιση με τη Ρωσία, ιδιαίτερα η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Είναι λυπηρό ότι σε αυτή τη φαρσοκωμωδία εμπλέκονται και οι νουνεχείς Γάλλοι, οι οποίοι περισσότερο από κάθε άλλο λαό γνωρίζουν καλά τις αρετές και τις αδυναμίες των γερμανών γειτόνων τους.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι φιλόξενη χώρα και λαός. Εδώ λατρεύτηκε ο Ξένιος Ζευς. Τόσο η κ. Λαγκάρντ όσο και οι κύριοι Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ είναι ευπρόσδεκτοι να επισκεφθούν την Ελλάδα και τα νησιά της, να χαρούν τον ήλιο και το φως της. Το ερώτημα είναι πώς θα αισθάνονται οι ίδιοι, αναλογιζόμενοι ποια στάση τήρησαν έναντι της χώρας που θα τους φιλοξενεί και που πολλές φορές τορπίλισαν κάθε προσπάθεια για επίτευξη λύσης αμοιβαίως επωφελούς, όπως αρμόζει όταν διαπραγματεύεσαι με μια κυβέρνηση χώρας-μέλους της ΕΕ και όχι εχθρικής. Τα παραπάνω ισχύουν ακόμη και αν, στο μεταξύ, βρεθεί λύση και καταλήξουμε σε μια συμφωνία.


Σχολιάστε εδώ