Χρυσόγονος και Κούλογλου εναντίον της γραμμής του Τσίπρα

Είναι χαρακτηριστικό ότι, παραμονές του κρίσιμου δημοψηφίσματος, ο κ. Χρυσόγονος επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα επιστολή που είχε στείλει στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στις 19 Μαρτίου, στη λογική ότι εκείνος είχε εγκαίρως προειδοποιήσει, αλλά δεν εισακούστηκε.

Στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, επιχειρηματολογούσε κατά της ρήξης με τους δανειστές, χαρακτηρίζοντας «ανέφικτη» μια τέτοια επιλογή και πως αν επιχειρηθεί, «η κατάληξη θα είναι η χώρα να επιστρέψει στον μνημονιακό εγκλωβισμό υπό χειρότερους όρους». Παραλλήλισε δε την υπόθεση με την περίπτωση ενός φυλακισμένου που «επιχειρεί να αποδράσει και αφού αποτύχει καταλήγει στην απομόνωση της φυλακής». Σε άλλο σημείο ο κ. Χρυσόγονος επισήμαινε την υποχρέωση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ «να αγωνιστούμε μέσα στα υπάρχοντα ευρωπαϊκά και διεθνή (ΔΝΤ) πλαίσια, όπως άλλωστε έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό».

Και πρόσθετε: «Η λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση είναι εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και όχι για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ και ενδεχομένως και την (Ευρωπαϊκή) Ένωση». Πέραν αυτών, ο κ. Χρυσόγονος τασσόταν κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο μη αποπληρωμής των χρεών προς το ΔΝΤ διότι κάτι τέτοιο θα έφερνε την Ελλάδα αντιμέτωπη με ολόκληρο τον πλανήτη. Και πολύ περισσότερο ότι «θα μπορούσαν να της επιβληθούν από τα κράτη κάθε είδους οικονομικά και άλλα αντίποινα μετατρέποντας την Ελλάδα σε κάτι ελαφρώς χειρότερο από τη Ζιμπάμπουε». Αίσθηση προκαλεί και η θέση του κ. Χρυσόγονου ότι όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις «θα ήταν σκόπιμο να κρατηθούν από την πλευρά μας χαμηλοί τόνοι μεταξύ άλλων και για το θέμα των γερμανικών οφειλών». Με το επιχείρημα ότι «η λεκτική κλιμάκωση είναι μια παγίδα της άλλης πλευράς στην οποία δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε».

Αντιδράσεις, όπως προαναφέραμε, έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και οι δηλώσεις του έτερου ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει «εδώ και τώρα» συμφωνία. Έσπευσε μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες να προεξοφλήσει ότι επίκειται συμφωνία που θα είναι «επώδυνος συμβιβασμός». Σημειώνεται ότι σε παλαιότερες δηλώσεις του (4 Μαΐου) είχε υποστηρίξει ότι το βασικό είναι να υπάρξει συμφωνία έστω και με προσωρινές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση «και ας το πούνε κωλοτούμπα», είχε πει χαρακτηριστικά.


Σχολιάστε εδώ