Τον δικό της δρόμο χαράζει η Φώφη

Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και ρευστή συγκυρία η Φώφη Γεννηματά και το επιτελείο της επιχειρούν να καταγράψουν και να αναδείξουν την αυτονομία και την ιδιαιτερότητα του ΠΑΣΟΚ, αν και συντάσσονται με το «ΝΑΙ».

Σε όλους τους τόνους η Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύει πως θα κινηθεί στο δρόμο και μόνο της ομαλότητας και της δημοκρατικής νομιμότητας και δεν πρόκειται να αναμιχθεί σε σενάρια και κινήσεις που θα δυναμιτίζουν και θα υπονομεύουν τη συνταγματική τάξη και την ομαλότητα. Το ΠΑΣΟΚ και η κ. Γεννηματά επισήμως τουλάχιστον ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να εμπλακούν σε σενάρια και λογικές «μετώπων», όπως αυτή που προωθεί ο κ. Σαμαράς, και επισημαίνουν πως «σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συρθούν πίσω από τον Αντ. Σαμαρά και τη ΝΔ». Όπως μάλιστα λένε χαρακτηριστικά, «σε καμία περίπτωση δεν ξαναγινόμαστε ουρά του κ. Σαμαρά και της Δεξιάς και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε καταστάσεις και διαδικασίες όπως αυτές του Νοεμβρίου του 2011».

Η κ. Γεννηματά έχει βέβαια ανεβάσει αισθητά τους τόνους της κριτικής έναντι του ίδιου του πρωθυπουργού, για τον οποίο μάλιστα χρησιμοποιεί και σκληρές πολιτικές εκφράσεις, ωστόσο είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε ποικίλα σενάρια περί κυβερνητικής σύμπλευσης των λεγόμενων «ευρωπαϊκών κομμάτων».

Επίσης το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να συμπράξει και να συνδράμει σε μια «επάνοδο Σαμαρά» στην κυβερνητική εξουσία, ενώ υπάρχει η εκτίμηση πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε και μια «λύση Στουρνάρα», καθώς οι αντιδράσεις θα είναι τεράστιες.

Η Χαριλάου Τρικούπη και το επιτελείο της κ. Γεννηματά έχουν ήδη αρχίσει προετοιμασία για πρόωρες εκλογές καθώς υπάρχει εκτίμηση πως αν υπερτερήσει το «ΝΑΙ» ο κ. Τσίπρας δεν θα παραιτηθεί για να υπάρξουν διερευνητικές εντολές αλλά θα προτιμήσει την προσφυγή στις κάλπες ώστε να προκύψει κυβέρνηση μέσα από μια εκλογική αναμέτρηση. Επίσης εκτιμούν ότι και σε περίπτωση που βγει «ΟΧΙ» και πάλι ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει τις κάλπες (όχι όμως αμέσως) ώστε να μπορέσει να ελέγξει και τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς αλλά και για να έχει ευχέρεια κινήσεων με τους εφαρμοστικούς νόμους. Στο μεταξύ, με μεγάλη προσοχή καταγράφουν και αποκωδικοποιούν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ τις κινήσεις του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως θέλει πλέον κεντρικό πολιτικό ρόλο, ακόμα και αυτόν ενός μεταβατικού πρωθυπουργού, που θα του ανοίξει τον δρόμο για να εδραιωθεί στην πορεία στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.

Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει και από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος παρασκηνιακά κινείται έντονα και είναι σε συνεχείς επαφές με οικονομικούς παράγοντες της χώρας, στελέχη και βουλευτές (νυν και πρώην του ΠΑΣΟΚ ) αλλά και με σημαντικούς παράγοντες στην Ευρώπη και ιδίως στη Γερμανία. Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς που το τελευταίο διάστημα συνομίλησαν με τον κ. Σημίτη, «είναι όχι απλά προβληματισμένος με τις εξελίξεις αλλά και έτοιμος για να αποτελέσει μέρος της λύσης».


Σχολιάστε εδώ