Τι περιμένουν στη ΝΔ

Στη Λ. Συγγρού εμφανίζονται βέβαιοι για την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, βλέπουν καθαρή επικράτηση του «ΝΑΙ», γεγονός που -όπως σημειώνουν- θα φέρει τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα προ τετελεσμένων. Και είτε θα επιλέξει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και να συμφωνήσει σ’ ένα νέο Μνημόνιο με ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα είτε θα προτιμήσει τον δρόμο της φυγής μέσω της προσφυγής στις κάλπες προκειμένου να αποφύγει το «πικρό ποτήρι», να εφαρμόσει δηλαδή μέτρα που θα υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά που υλοποίησαν οι προηγούμενες (μνημονιακές) κυβερνήσεις.

Παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας δίνουν ελάχιστες πιθανότητες στο πρώτο ενδεχόμενο, καθώς -όπως τονίζουν- αν ο κ. Τσίπρας συμφωνήσει σ’ ένα νέο Μνημόνιο θα ακυρωθεί πολιτικά και θα χάσει σημαντικό τμήμα της αξιοπιστίας του έναντι του ελληνικού λαού. Ιδιαίτερα δε οι ψηφοφόροι του δικαιολογημένα θα θεωρήσουν ότι τους «πρόδωσε», καθότι μέχρι πρότινος τους διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε νέο Μνημόνιο. Η δήλωσή του μάλιστα «δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού» θεωρήθηκε ως προαναγγελία παραίτησης στην περίπτωση που στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «Ναι».

Ως εκ τούτου, στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει τη δεύτερη και σαφώς πιο «εύκολη» για τον ίδιο λύση, αυτήν της προσφυγής στις κάλπες, προτάσσοντας την αταλάντευτη στάση του ως προς τις προεκλογικές δεσμεύσεις του και το γεγονός ότι δεν υπέκυψε στους «εκβιασμούς» και τις πιέσεις» των δανειστών. Εξ ου και με εντολή του Αντ. Σαμαρά συγκροτήθηκε Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα και ξεκίνησε τις προετοιμασίες προκειμένου η παράταξη να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις ανάγκες μιας προεκλογικής μάχης που θα είναι σκληρή όσο ποτέ άλλοτε και θα διεξαχθεί μέσα σε συνθήκες ακραίας πόλωσης. Δεδομένου ότι δεν έχει παρέλθει το 18μηνο, οι εκλογές θα γίνουν με λίστα, οπότε στη Λ. Συγγρού θα αποφύγουν τη διελκυστίνδα με την επιλογή των υποψηφίων.

Κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν την άποψη ότι ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να προκηρύξει δημοψήφισμα καθώς διαπίστωσε ότι οι δανειστές δεν επρόκειτο να ικανοποιήσουν ορισμένες από τις βασικές προτάσεις του που αποτελούσαν και προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με το σκεπτικό ότι ένα «Όχι» της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τη θέση του στο εσωτερικό τουλάχιστον της χώρας. Αντίθετα, το «Ναι» θα του προσφέρει την ευκαιρία για μια «ηρωική έξοδο». Στη Νέα Δημοκρατία πάντως δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο η πλειοψηφία του ελληνικού λαού να πει «Όχι», διότι σε μια τέτοια περίπτωση οι εξελίξεις και κυρίως οι επιπτώσεις θα είναι -όπως λένε- δραματικές και καταστροφικές σε όλα τα επίπεδα. Εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα ΑΤΜ θα «στερέψουν», η οικονομία της χώρας θα παραλύσει. Στο ερώτημα ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του κ. Σαμαρά αν ο ελληνικός λαός πει «Ναι» στο δημοψήφισμα, οι απαντήσεις που δίνουν παράγοντες της Λ. Συγγρού δεν είναι αρκούντως σαφείς. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το πιο πιθανό σενάριο είναι το βράδυ κιόλας της Κυριακής ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας να ζητήσει τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, με άλλον πρωθυπουργό, που θα αναλάβει να κάνει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Το συγκεκριμένο σενάριο έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας καθώς αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει μια τέτοια κυβέρνηση είναι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Και το ερώτημα που τίθεται από πολλές πλευρές είναι αφού ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε ως πρωθυπουργός να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις των δανειστών, για ποιον λόγο να το κάνει ως μέλος μιας οικουμενικής κυβέρνησης;

Το ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς να ζητήσει εκλογές συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, αφενός διότι μέχρι πρότινος υποστήριζε ότι η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα και αφετέρου, διότι θα έδινε την εντύπωση ότι εγείρει ξαφνικά τέτοιο ζήτημα με πολιτικά και κομματικά κίνητρα. Ότι, δηλαδή, θέτει τις προσωπικές του φιλοδοξίες πάνω από το εθνικό συμφέρον.


Σχολιάστε εδώ