Τι να προσέχουν το καλοκαίρι οι ασθενείς με οστεοπόρωση

* Το καλοκαίρι αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για σύνθεση της βιταμίνης D. Όπως γνωρίζουμε, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Αρκεί λίγη έκθεση στον ήλιο ώστε να συνθέσει ο οργανισμός αυτή την πολύτιμη βιταμίνη. Δεκαπέντε λεπτά αρκούν για την έκθεση των χεριών και του προσώπου. Μπορείτε να αποφύγετε τις ώρες υψηλού κινδύνου (11:00 – 16:00) καθότι η βιταμίνη συντίθεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η χρήση αντιηλιακού δρα ανασταλτικά στη σύνθεση της βιταμίνης D.

* Επωφεληθείτε του καλού καιρού και ξεκινήστε συστηματικά το περπάτημα. Η συστηματική βάδιση, εκτός του ότι είναι η πιο ανέξοδη και εύκολη άσκηση, βελτιώνει αισθητά τη φυσική μας κατάσταση, ενισχύει τη μυϊκή μας ενδυνάμωση, αυξάνει την αντοχή και την ισορροπία, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει και τη στάση του σώματός μας.

* Συνιστάται όμως μεγάλη προσοχή στο καλοκαιρινό περιβάλλον, γιατί τα περιστατικά πτώσεων αυξάνονται κατά μεγάλο βαθμό. Φοράτε ίσια παπούτσια, αποφύγετε υγρά δάπεδα, καθώς και τις ώρες μεγάλης ηλιοφάνειας (π.χ. μεσημέρι), γιατί υπάρχει περίπτωση να ζαλιστείτε και να πέσετε και επιδιώξτε να έχετε μαζί σας κάποιον, ο οποίος θα μπορεί να σας βοηθήσει σε περίπτωση πτώσης ή αστάθειας.

* Προτιμήστε την μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών που έχουμε το καλοκαίρι, μια και η αυξημένη κατανάλωσή τους ελαττώνει την οστική απώλεια σε ηλικιωμένους άντρες και γυναίκες (συνιστώμενη ποσότητα ημερησίως: 5 μερίδες).


Σχολιάστε εδώ