Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από την πλευρά των εταίρων, παρά τη λαϊκή εντολή, οι εκτιμήσεις για το τι θα πράξει ο πρωθυπουργός δεν είναι ξεκάθαρες: Θα συμφωνήσει με τα μέτρα των δανειστών; Αν ναι, τότε η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη. Αν επιστρέψει με άδεια χέρια, το πιθανότερο είναι να οδηγήσει την κυβέρνηση σε παραίτηση και μέσω υπηρεσιακής να προκηρυχθούν εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Δεν χάνουμε τη δεδηλωμένη

Στην περίπτωση του «ΝΑΙ», η εύκολη οδός για τον πρωθυπουργό είναι η άμεση παραίτηση και ο ορισμός ημερομηνίας εκλογών από υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ωστόσο, όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να δραπετεύσει αφήνοντας ταυτόχρονα τη χώρα σε πλήρη κατάρρευση. Ήδη στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν φωνές που λένε ότι «ο Τσίπρας μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα από κάθε άλλον μια συμφωνία με σκληρά μέτρα». Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα που μίλησε στο «ΠΑΡΟΝ», «το ”ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα δεν αποτελεί απώλεια της δεδηλωμένης, έχουμε μπροστά μας μια τετραετία».

Περιγράφοντας την επόμενη μέρα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός «καλείται τη Δευτέρα να αποφασίσει με γνώμονα τη σωτηρία της Ελλάδας και της ελπίδας. Σε μια μάχη υπάρχουν και οι τακτικές υποχωρήσεις. Με τον λαό στριμωγμένο και διχασμένο ανάμεσα στο ”ΟΧΙ” και το ”ΝΑΙ”, δεν μπορείς να ρισκάρεις τυφλή ρήξη και μάλιστα χωρίς σχέδιο και εφεδρικές δυνάμεις. Η υποχρέωση του Αλέξη Τσίπρα είναι να προστατεύσει την ελπίδα, να μην υπηρετήσει το χάος»!


Σχολιάστε εδώ