Μπαίνει μπροστά ο Βαγγέλας…
Όπως είπε στον Σαμαρά, μια τέτοια κίνηση, πέραν του ότι θα συσπείρωνε το κυβερνητικό μπλοκ, θα φόρτιζε το κλίμα την ώρα που η χώρα κινδυνεύει από απρόβλεπτες εξελίξεις και θα περνούσε προς τα έξω ότι σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές οι πολιτικοί τρώγονται μεταξύ τους.
***
Η απόφαση του Αλ. Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος έβαλε τίτλους τέλους στο «πολιτικό φλερτ» του με τον Κ. Καραμανλή. Αν και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έφθαναν από το περιβάλλον του, ο πρώην πρωθυπουργός είχε προ πολλού αποσύρει την… εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του σημερινού πρωθυπουργού. Εκτιμούσε ότι με την τακτική που ακολουθούσε, αντί να διευκολύνει, δυσκόλευε τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και κατ’ επέκταση την επίτευξη συμφωνίας. Η απόφαση του κ.Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ήρθε να οριστικοποιήσει την αρνητική άποψη του πρώην πρωθυπουργού. Η αναφορά του κ. Καραμανλή (μέσω κύκλων του) σε «άφρονες πολιτικές» που εξωθούν τη χώρα σε περιπέτειες «με απρόβλεπτες και πιθανόν μη αναστρέψιμες συνέπειες» είναι ενδεικτικές της ενόχλησής του για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού.
***
Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και το… δημοψήφισμα! Οι σχέσεις μεταξύ Π. Παυλόπουλου και Αντ. Σαμαρά ήταν προβληματικές (έως ανύπαρκτες…) από αρχαιοτάτων χρόνων, για την ακρίβεια από την εκλογή του δεύτερου στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Επιδεινώθηκαν με την ανάδειξη (με πρόταση του Αλ. Τσίπρα) του Παυλόπουλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, ήρθαν δε και… απόγιναν με την υπόθεση του δημοψηφίσματος. Στενοί συνεργάτες του Σαμαρά τον κατηγορούν ότι δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει το δημοψήφισμα. Τι ακριβώς περίμεναν να κάνει; Είτε να αρνηθεί να υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, επικαλούμενος συνταγματικά κωλύματα και διαδικαστικά προβλήματα, είτε, όπως τονίζουν οι πλέον… ένθερμοι, να υποβάλλει την παραίτησή του και η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές. «Στο χάος που προκαλεί το δημοψήφισμα, να απαντήσουμε με χάος;», ήταν η απάντηση που έβγαινε από την Ηρώδου Αττικού.
***
Στο… Στρατοδικείο
Αν και δημόσια απέφυγαν ως τώρα να θέσουν τέτοιο ζήτημα, έχει συζητηθεί κατ’ επανάληψη στις κλειστές -υπό τον Αντ. Σαμαρά- συσκέψεις στη Λ. Συγγρού. Το ενδεχόμενο, δηλαδή, στο άμεσο μέλλον η Νέα Δημοκρατία να αναζητήσει εκτός από τις πολιτικές και τις ποινικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης σε περίπτωση δραματικών εξελίξεων (κατάρρευση τραπεζών κ.ά.). Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια των συσκέψεων έχουν συζητηθεί και τα ονόματα εναντίον των οποίων θα στραφούν. Αλ. Τσίπρας, Π. Καμμένος, Γ. Βαρουφάκης, Ν. Παππάς είναι στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας.