Η απόφαση Τσίπρα για το δημοψήφισμα, το «ναι» Παππά, το «όχι» Σαγιά και η παγίδα του Σόιμπλε

Ωστόσο, οι αμεσότεροι συνεργάτες του είχαν διαφορετική άποψη, με τον δεύτερο να διαφωνεί κάθετα.

Ο πρωθυπουργός είχε δεχθεί την προηγούμενη δύο εισηγήσεις.

Η πρώτη προέβλεπε την κατάθεση αιτήματος στους δανειστές για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για έναν μήνα και τη διεξαγωγή εκλογών στα μέσα Ιουλίου. Η δεύτερη, που εντέλει και επικράτησε, ήταν ο απόλυτος αιφνιδιασμός με διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέσα σε μία εβδομάδα και ακριβώς πέντε ημέρες μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος.

Η γνωστοποίηση της απόφασης για δημοψήφισμα «πάγωσε» κυριολεκτικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που διατηρούσε εκείνη τη στιγμή αμυδρές ελπίδες για τυχόν συμφωνία στο εν εξελίξει εκείνη τη μέρα Eurogroup, στο οποίο συμμετείχε ο Γ.Χουλιαράκης, ή και παράταση των συζητήσεων και μετά τη Δευτέρα 29 Ιουνίου.

Υπέρ και κατά…

Με το δημοψήφισμα διαφώνησαν, αν και χλιαρά, οι Γ. Δραγασάκης και Ευκλ. Τσακαλώτος, αλλά ακόμα και ο Γ. Βαρουφάκης, εκφράζοντας τους φόβους τους για διακοπή ή και οριστική ρήξη στις σχέσεις με τους εταίρους. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο συντονιστής των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές Σπ. Σαγιάς, ο οποίος είχε πει στον πρωθυπουργό ότι «το δημοψήφισμα είναι μια επιλογή “δίκοπο μαχαίρι”, που μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ». Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, που συνεχίζει να εκδηλώνει ανοιχτά τη διαφωνία του με το δημοψήφισμα, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται δίπλα στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα όλο το 24ωρο, είχε κάνει εισήγηση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Αντιθέτως, η απόφαση είχε την ένθερμη υποστήριξη των Ν. Παππά και Γαβριήλ Σακελλαρίδη, αλλά, βέβαια, και του πολιτικού επιτελείου του «πρωινού καφέ», που συνεδρίασε την Παρασκευή το πρωί με τη συμμετοχή των Π. Λαφαζάνη, Δ. Στρατούλη, Π. Σκουρλέτη.

Η ατάκα Τουσκ, η παγίδα Σόιμπλε…

Η απόφαση για δημοψήφισμα ανήκει εξ ολοκλήρου στον πρωθυπουργό. Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο ότι το τελευταίο δεκαήμερο ο Αλ. Τσίπρας χειριζόταν προσωπικά την πορεία των διαπραγματεύσεων. Στενοί του συνεργάτες σημειώνουν ότι η πλάστιγγα προς το δημοψήφισμα έγειρε μετά το φραστικό τελεσίγραφο του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που είπε στον Αλ. Τσίπρα το περίφημο… «the game is over».

Γνώστες των εξελίξεων στο εσωτερικό του Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ενεπλάκη σε μια πολιτική και ιδεολογική σύγκρουση προσωπικά με τον κ. Σόιμπλε, καταλογίζοντας στον γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι αυτός ήταν ο κύριος αντίπαλος στις διαπραγματεύσεις και υπεύθυνος του ναυαγίου της «πολιτικής διαπραγμάτευσης» και της υπέρβασης των εμποδίων σε επίπεδο Eurogroup.

Εξαρχής, λέει το Μαξίμου, ο Σόιμπλε ήταν που επέμενε στην ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης και της υλοποίησης των προβλέψεων του email Χαρδούβελη, ενώ ασκούσε σαφή επιρροή στις αποφάσεις του πρόεδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι για παράταση της ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας.


Σχολιάστε εδώ