Διαρκής επιμόρφωση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Λίγοι θα περίμεναν, ίσως και κανείς, πριν από τρία χρόνια, όταν πρωτοξεκίνησε το ΙΔΕ με βάση την εθελοντική συμμετοχή διδασκόντων και διδασκομένων, ότι η προσπάθεια αυτή θα ευοδωνόταν. Κι όμως, τρία χρόνια μετά την πρώτη σειρά, το ΙΔΕ όχι μόνο συνεχίζει την εξαιρετική του δράση (πνευματικό ξυπνητήρι και αποσυμπιεστής, κατά τις δηλώσεις αποφοίτων του) αλλά και ετοιμάζεται για τον τέταρτο χρόνο δυναμικής και ουσιαστικής συμβολής στη διά βίου μάθηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Καλύτερο παράδειγμα για πρόοδο και ανάπτυξη, χωρίς φανφάρες και προβολή, με αποκλειστικά εθελοντική προσφορά και ουσιαστικό αποτέλεσμα, δεν θα βρει κανείς εύκολα στην εποχή μας.

Ελπίζουμε ότι οι ιθύνοντες όχι μόνο θα συνεχίσουν να στηρίζουν την προσπάθεια αυτή αλλά και θα της ενισχύσουν το κύρος. Πολλά συγχαρητήρια στους στυλοβάτες του ΙΔΕ, τον γενικό επιστημονικό διευθυντή, καθηγητή Αριστείδη Γιαπαλή, τον αναπληρωτή γενικό επιστημονικό διευθυντή, καθηγητή Δημήτρη Θωμάκο, τον διευθυντή Σπουδών Φαίδωνα Κυδωνιάτη και τους επιστημονικούς συνεργάτες Θωμά Αλεξόπουλο και Ανδρέα Τσάλα. Ευχή να παραμείνουν πάντοτε στις επάλξεις της Παιδείας.

***

Η διόγκωση του ελλείμματος…

* Και οι εξοπλισμοί… Επειδή ακούγονται σήμερα πολλά τερατώδη, ιδιαίτερα σε μία Επιτροπή της Βουλής (κάποιος professor, από τους πολλούς που μας ζαλίζουν τελευταία, ανέφερε ότι οι εξοπλισμοί ξεπέρασαν τα 81 δισ. ευρώ), η αλήθεια είναι η εξής:

* Οι εξοπλισμοί 1996-2010 δεν ξεπέρασαν τα 32-35 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των μιζών). Αυτό για να προσθέσουμε κάτι ακόμη για τα δύο υποβρύχια του ΒΕΝΙ, το 2011, για τα οποία κανείς δεν μιλάει. Ούτε Συριζαίοι, ούτε Ανελαίοι. OMERTA… Γιατί;

* Γιατί φουσκώνουν τους εξοπλισμούς; Για να συγκαλύψουν «συναδέλφους» που είναι χωμένοι μέχρι τον λαιμό στα δημόσια έργα, Ολυμπιακούς, φάρμακα κ.ά.

***

Προς ΥΕΘΑ κ. Πάνο Καμμένο

*Προσωπικά.

*Σαράντα ένα εκατ. ευρώ έχουν επιστραφεί στο δημόσιο ταμείο από τις μίζες των εξοπλιστικών της ένδοξης εποχής Σημίτη.

*Αυτό το χρήμα έχει κλαπεί από τους προϋπολογισμούς των ΕΔ. Σωστά; Γιατί δεν διεκδικείτε ΤΩΡΑ να πάρετε έστω τα μισά και με αυτά:

1. Να αντιμετωπίσετε τις άμεσες ανάγκες σε ανταλλακτικά

2. Να διαθέσετε 4,5 εκατ. δολάρια για τη μεταφορά των πολύτιμων 360 ειδικών οχημάτων που μας παρεχώρησε ΔΩΡΕΑΝ ο Αμερ. Στρατός (τα έχει ήδη επιθεωρήσει το ΓΕΣ), τα οποία, σε λίγο, θα αρχίσουν να σαπίζουν ή θα τα αρπάξει άλλος ενδιαφερόμενος.

3. Να διαθέσετε 2 εκατ. ευρώ στα ΕΑΣ για να οργανώσουν εγκατάσταση καταστροφής ναρκών και πυρομαχικών; Τα κέρδη που θα προκύψουν θα είναι πολλαπλάσια.

***

Έξω πάμε καλά…

*Όταν γίνεται κάτι καλό μέσα…

*Η INTRACOM DEFENCE ELETRONICS (IDE) είναι, από χρόνια, συμπαραγωγός στο Α/Α σύστημα PATRIOT με τον αμερικανικό κολοσσό RAYTHEON.

*Προ ημερών υπέγραψε ανανέωση σύμβασης συμπαραγωγής ύψους 63 εκατ. δολάρια (ολοκλήρωση Φεβρουάριος 2017)

*Σημειώνω ότι το 98% της παραγωγής αποτελεί εξαγώγιμο προϊόν, ιδιαίτερα προς ΗΠΑ.

*Μια και αναφερθήκαμε στα PATRIOTS, σας θυμίζω ότι κατά την τελευταία αγορά του συστήματος, επί Σημιτοακηδων, εντοπίστηκε (όχι στο κύριο υλικό, αλλά στα ΑΩ που παραχωρήθηκαν στο ΓΕΑ υπό μορφή οχημάτων εγχώριας παραγωγής) μίζα 10 εκατ. δολάρια, δηλαδή το 10% των ΑΩ. Τι έγινε αυτή η υπόθεση; Την έφαγε το σκοτάδι; Το ερώτημα στους αδέκαστους της ομάδας της κ. Ε. Ράικου και πάντα αρμόδιο.

***

Αντισυνταγματική η ποσόστωση

*Υπέρ πολυτέκνων για εισαγωγή των παιδιών τους σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Έτσι έκρινε ο Κατής, δηλαδή το Διοικητικό Εφετείο, ύστερα από προσφυγή υποψηφίων.

*Η υπογεννητικότητα καλπάζει, κόβουν στους πολύτεκνους επιδόματα, μικροπρονόμια και τώρα την ποσόστωση. Άντε να πείσεις νέους να κάνουν παραπάνω από δύο παιδιά, όταν νιώθουν ανύπαρκτη την κρατική βοήθεια.

***

Εύγε στο 401 ΓΕΝ

*Και στη ΔΥΓ/ΓΕΣ φυσικά…

*Που οργάνωσαν ενημερωτικές διαλέξεις για το κοινό πάνω σε ευαίσθητα ιατρικά θέματα. Π.χ., στεφανιαία νόσος, καρκίνος μαστού, καρκίνοι πνεύμονος – παχέος εντέρου, υπερλιπιδαιμία κ.ά.

*Το 401 ΓΕΝ προσφέρει τεράστιες ιατρικές υπηρεσίες όχι μόνο στο εν ενεργεία δυναμικό του ΣΞ αλλά και σε βετεράνους και τις οικογένειές τους. Κοντά και ιδιώτες ασφαλισμένοι.

*Ας το προσέξουν οι ιθύνοντες και ας το ενισχύσουν με μερικά ιατρικά μηχανήματα που τα ζητάει επί χρόνια για να βελτιώσει την προσφορά του.

***

Μας συμπληρώνει ο στρατηγός

*Έχουμε σχολιάσει, κατ’ επανάληψη, τις αθλιότητες και τους κακούς χειρισμούς που οδήγησαν την εύρωστη Τράπεζα του ΜΤΣ, μετέπειτα Γενική, να οδηγηθεί στην απαξία, τη χρεοκοπία και την εξαφάνιση. Υπάρχει, ήδη, δικαστική έρευνα σε εξέλιξη (που αργεί απελπιστικά). Σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και στρατιωτικοί.

*Σταθερή άποψη της στήλης, που στηρίζεται σε γεγονότα, είναι ότι ήταν αδύνατον ο πρόεδρος της τράπεζας, διορισμένος από τον ΥΕΘΑ και «παρακοιμώμενος» αυτού, να οργιάσει αν δεν υπήρχε ανοχή ή συγκατάθεση στρατιωτικών. Υπάρχει, σαφώς, συνενοχή!

*Ο φίλος του «Π», αντγος ε.α. κ. Γιάννης Ασλανίδης, εκλεκτός αξιωματικός, με κείμενό του στην «Εθνική Ηχώ» ενισχύει την άποψή μας, επιχειρώντας, όμως, να «μαλακώσει» τα των ευθυνών στρατιωτικών. (Λόγοι συναισθηματικοί…)

*Γράφει:

1. To MTΣ διέθετε ισχυρή τράπεζα, την οποία οι κυβερνήσεις απαξίωσαν (ΣΣ: Τη μετέτρεψαν σε κομματικό παραμάγαζό τους).

2. Το 1999 η αξία της μετοχής ήταν 35.000 δρχ., γρήγορα μηδενίστηκε (ΣΣ: Με το grosso κόλπο Σημίτη-Παπαντωνίου στο χρηματιστήριο, όπου στη Γενική έγινε «παιχνίδι»).

3. Οι πρόεδροι του ΜΤΣ, που συμμετείχαν στο ΔΣ της Τράπεζας, μπορεί να κατηγορηθούν: Για αμέλεια, άγνοια, ανικανότητα διαχείρισης προβλημάτων ΜΤΣ… Για μη δυνατότητα διακρίσεως ευγνωμοσύνης προς την κυβέρνηση που τους διόρισε και καθήκοντος αποστολής!

4. Ο στρατηγός, όμως, πιστεύει απόλυτα ότι δεν θα κατηγορηθούν ότι έβαλαν το δάκτυλο στο μέλι…

*Αν, στρατηγέ μας, συνέβαιναν όλα αυτά που αναφέρετε, πριν από το μέλι, τότε είναι χειρότερα από την «εισδοχή» του δακτύλου στο βάζο του μελιού…

*Τελικά, ο στρατηγός τους έκραξε πολύ έξυπνα.

– Ενίσχυση επιτελείου ΑΝΥΕΘΑ κ. Κ. Ήσυχου. Με τον δικηγόρο κ. Γιώργο Τρίχα, πρώην πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ και μέλος της ομάδας Υγείας και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ.

*Θα μάθω τις αρμοδιότητές του και θα σας ενημερώσω.

***

Μεγάλο εξοπλιστικό πανηγύρι στην Άγκυρα

*Εκατοντάδες εγχώριες και αλλοδαπές εταιρείες εξοπλισμών έλαβαν μέρος στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας με πλειοψηφία ξένους. Μεγάλη επιτυχία.

*Τέτοιες εκθέσεις, πέραν του τεχνικού και επιχειρησιακού ενδιαφέροντος, ενισχύουν τα μάλα την οικονομία γιατί προκαλούν αύξηση του λεγόμενου εκθεσιακού τουρισμού.

*Προ ολίγων ετών λειτουργούσε και στην Αθήνα μια τέτοια έκθεση με μεγάλη επιτυχία. Ήταν παγκόσμιο γεγονός στον χώρο. Τη «φόνευσε» ο τότε ΥΕΘΑ κ. Ευ. Βενιζέλος, που τη μετέφερε στη Θεσσαλονίκη, παρά τις εισηγήσεις και διαμαρτυρίες, για να εξυπηρετήσει εγχώρια φιλαράκια του.

*Το εγχείρημα απέτυχε οικτρά, η έκθεση απεβίωσε και ουδείς έλεγξε τον κ. Βενιζέλο για το σπουδαίο αυτό έργο του. Ούτε τώρα τον ελέγχουν για την αγορά των δύο υποβρυχίων, το 2010, όταν η χώρα βυθιζόταν. Ούτε κανείς ρωτάει για την τύχη των υποβρυχίων και τις προκαταβολές. Άλλα ερωτήματα για το πώς πτωχεύσαμε;

***

Το δημοψήφισμα

*Η στήλη δεν είναι πολιτική… Τα πάντα είναι πολιτική… Εντούτοις, μέσω αυτής μπορεί, νομίζω, να εκφράσει ελεύθερα τη θέση του ο βασικός της συντάκτης, αφού η εφημερίδα είναι απολύτως δημοκρατική και πολυφωνική.

*Αρχίζω με τον αφορισμό SALUS POPULI ULTIMA LEX ESTO.

*Το δημοψήφισμα δίνει την ευκαιρία στον λαό να εκφράσει την απαξίωσή του σε έναν ευτελώς φαύλο και ανίκανο πολιτικό κόσμο που μας έφερε μέχρι εδώ. Στις «μετριότητες, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες που συναπαρτίζουν τον πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο…», όπως γράφει ο αείμνηστος Π. Κονδύλης. Για τους παλαιούς είναι γνωστά, για τους σημερινούς το διάβασα στο συγκλονιστικό κείμενο του κ. Β. Θεοτοκάτου στο προηγούμενο «ΠΑΡΟΝ».

*Προτείνω ΑΠΟΧΗ, που αν ξεπεράσει το 40% θα ακυρώσει το δημοψήφισμα. Έτσι θα πετάξει ο λαός στην άκρη, στα σκουπίδια, και τους σημαιοφόρους του «ΝΑΙ» και τους σταυροφόρους BRAGALEONE του «ΟΧΙ». Στα σκουπίδια… Έτσι θα αναδειχθούν νέες δυνάμεις που επωάζονται αυτή τη στιγμή, μήπως και σωθεί ο τόπος. «Για να ζήσει η Ελλάδα τους καιρούς του ύστατους, βρείτε τώρα ένα Καιάδα και γκρεμοτσακίστε τους», καθώς λέει ο αείμνηστος Ν. Γκάτσος. Ιδού ο Καιάδας.

***

* Σμήναρχος (Ι) Αλέξης Μαρίνος. Έπειτα από διετή, επιτυχή, θητεία στο δύσκολο πόστο του εκπροσώπου Τύπου ΓΕΑ, απεχώρησε για τη νέα θέση ο αγαπητός σμήναρχος. Καλή επιτυχία και καλές… προσγειώσεις.

* Διάδοχος ο επισμηναγός (Ι) Αντ. Παναγόπουλος. Ευχές για επιτυχία.


Σχολιάστε εδώ