Δεν είμαστε υπόδουλοι, ούτε αποικία τους…

// Τι σας φέρνουν στο μυαλό οι ουρές των πολιτών που περιμένουν στα ΑΤΜ και των συνταξιούχων που δακρύζουν στα σκαλιά των τραπεζών;

Όσα ζήσαμε στην Κύπρο μας πριν από δύο χρόνια και εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να μη χάσετε και τις καταθέσεις σας. Είναι πολύ λυπηρά έως και τραγικά όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Είμαι συγκλονισμένος γιατί τα ίδια περάσαμε στο νησί μου, στην οικογένειά μου και αισθάνομαι την αγωνία σας για το αύριο, για τις καταθέσεις σας στην τράπεζα, για τους κόπους μιας ζωής. Γιατί μέσα σ’ αυτές τις καταθέσεις είναι και τα μεροκάματά σας. Τι να σας πω; Ότι στην Κύπρο είμαστε καρφωμένοι στην τηλεόραση; Αυτό είναι λίγο.

// Τι μας εύχεστε;

Αυτό που συζητάμε μεταξύ μας οι Κύπριοι είναι ότι πρέπει να μείνετε ενωμένοι και όχι διχασμένοι, είτε επικρατήσει το «ναι» είτε το «όχι» στο δημοψήφισμα. Οι ξένοι σας εκβιάζουν με στυγνό τρόπο για να μη διεξάγετε το δημοκρατικό σας δικαίωμα ως λαός, να κάνετε δηλαδή το δημοψήφισμα. Ντρέπομαι για αυτήν την Ευρώπη του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου. Γιατί αυτό είναι το σχέδιό τους. Αλλά θέλω να σας πω ότι η ζωή συνεχίζεται πέρα από όλα αυτά. Τα κύρια χαρακτηριστικά του Έλληνα είναι η καλοσύνη, η συμπόνια και αυτά δεν θα του τα πάρει κανένα νόμισμα.

// Υπάρχει έντονος φόβος. Για τα καύσιμα, τα τρόφιμα, τα φάρμακα. Θα αντέξουμε ψυχολογικά;

Θα αντέξετε. Και εμείς αντέξαμε, αδέρφια, στην Κύπρο και χωρίς να υπάρχουν τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Δεν είχα γάλα για τη μικρή μου κόρη. Ο κυπριακός λαός είναι μαζί σας. Μην το ξεχνάτε! Και ξέρω ήδη πολλούς ανθρωπιστικούς φορείς εδώ στο νησί που ήδη έχουν ενεργοποιηθεί για να βοηθήσουν την Ελλάδα με φάρμακα και τρόφιμα.

// Έχετε ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα. Τι σας συνδέει;

Σπούδασα στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», όπως και η σύζυγός μου. Έξι χρόνια σπούδασα θεατρική παιδεία στην Ελλάδα. Της οφείλουμε. Με τη γυναίκα μου, με την οποία είμαστε μαζί από 18 χρονών, λατρεύουμε την υποκριτική και την Ελλάδα.

// Η τέχνη βοηθά στην ανύψωση του ηθικού;

Η τροφή της ψυχής είναι η τέχνη. Και τις πιο δύσκολες εποχές, τη δεκαετία του 1960 και του 1970 στην Ελλάδα, ο κόσμος πήγαινε στα θέατρα και στις συναυλίες και έφευγε από τις παραστάσεις πιο δυνατός. Όταν ακούς το τραγούδι «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» ανατριχιάζεις ολόκληρος, γεμίζεις με υπερηφάνεια και επανέρχεσαι στον αγώνα της ζωής με ψηλά το κεφάλι. Η Ευρώπη δεν μπορεί να συμπεριφέρεται στην Ελλάδα σαν να είναι χώρα του Τρίτου Κόσμου. Δεν είμαστε υπόδουλοί τους, ούτε αποικία τους. Η δημοκρατία και ο πολιτισμός γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη Ελλάδα. Ας το καταλάβουν. Πολιτισμός είναι να μην κάθεται στο συσσίτιο ο ηλικιωμένος. Εγώ αυτό ξέρω.

// Η επιστροφή στη δραχμή θα είναι καταστροφή;

Έχω φίλους μου οικονομολόγους που μου λένε ότι μόνο με επιστροφή στη δραχμή θα περάσει από την ύφεση στην ανάπτυξη η Ελλάδα, μέσω των επενδύσεων. Αλλιώς τα νέα μέτρα που θα σας προτείνουν και πάλι δεν θα είναι βιώσιμα. Έχουν αποτύχει. Το ξέρουν, όπως το ξέρει και το ΔΝΤ. Η Ευρώπη έχει αποτύχει τόσο στο θέμα της Ουκρανίας με τη Ρωσία όσο στο θέμα της Ελλάδας και στο μεταναστευτικό. Είναι πολιτικοί αυτοί; Με ένα μη εκλεγμένο από τους λαούς διευθυντήριο άκαρδων τεχνοκρατών ορίζουν τις τύχες των λαών;

// Θα επισκεφτείτε την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι;

Σας καλώ στη Μυτιλήνη στις 10 Αυγούστου να πιούμε ουζάκια και να φάμε σαρδέλες με τη γυναίκα μου και την κόρη μου. Στηρίζουμε την Ελλάδα μας. Η Ελλάδα έχει περάσει από παγκόσμιους πολέμους και έχει χύσει το αίμα της για την ελευθερία. Πώς το ξεχνάνε αυτό; Αυτήν την αντίσταση; Η ψυχή του Έλληνα και το ηθικό του παράστημα είναι πολύ μεγάλο και το έχει αποδείξει ιστορικά. Περάσαμε στα Κατεχόμενα με τη μάνα μου για να πάει να δει το πατρικό της. Την είδα να μπαίνει αγέρωχη στο πατρικό της σπίτι. Μέσα στο αυτοκίνητο, και αφού είχαμε φύγει, σπάραξε στα κλάματα. Μπροστά στους Τούρκους, δεν τους έκανε τη χάρη. Μιλάμε για γενιές που έχουν περάσει Αττίλα και θάνατο. Μη φοβάστε ούτε το grexit ούτε τα σενάρια περί δραχμής. «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία», έλεγε σε έναν στίχο του ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

// Πώς σας φαίνεται ότι ελλαδίτες ηθοποιοί έρχονται στο νησί σας για να δουλέψουν;

Είναι χαρά μας που έρχονται στο νησί μας ελλαδίτες ηθοποιοί για να δουλέψουν και να ζήσουν την οικογένειά τους και περιμένουμε και άλλους. Πέρα από το «Μπρούσκο» και το «Ρουά ματ» θα κάνουμε και άλλες σειρές και θα τις εξάγουμε και στο εξωτερικό.

// Τι σας κάνει να αγχώνεστε κάποιες στιγμές;

Κάποιο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Αυτό φοβάμαι και για την Ελλάδα. Συνήθως βρίσκουν αφορμές. Αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση, έτσι που είναι τα πράγματα και στη Μέση Ανατολή και στη Ρωσία, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Και γι’ αυτό το ΝΑΤΟ, η Αμερική, θα πρέπει να προσέχουν. Πρέπει να πείσουν τους Ευρωπαίους να διασφαλίσουν το μέλλον και τα σύνορα της Ελλάδας.


Σχολιάστε εδώ