Για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
• Προγραμματίστε μια επίσκεψη στον γιατρό σας για προληπτικό έλεγχο. Η επίσκεψη αυτή πρέπει να γίνεται μερικές εβδομάδες πριν το ταξίδι, ώστε να υπάρχει χρόνος για ενδεχόμενη προσαρμογή της αγωγής και αντιμετώπιση των πιθανών επιπλοκών του Διαβήτη. Στην επίσκεψη αυτή συζητήστε το ενδεχόμενο προληπτικών εμβολιασμών, ειδικά αν ταξιδεύετε σε χώρες υψηλού κινδύνου.
• Προμηθευτείτε την κάρτα διαβητικού, καθώς και ιατρικό σημείωμα που να αναφέρει ότι πάσχετε από Διαβήτη, άλλα προβλήματα υγείας ή αλλεργίες, καθώς και την αγωγή που λαμβάνετε: Δισκία, ινσουλίνη, τύπος ινσουλίνης, δοσολογία, ώρες λήψης φαρμάκων. Ζητήστε το ιατρικό σημείωμα στα Αγγλικά, αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό.
• Πάρτε μαζί σας μια ιατρική συνταγή με τη φαρμακευτική αγωγή σας.
• Φροντίστε να μάθετε για τα σημεία παροχής υπηρεσιών υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία, φαρμακεία) της περιοχής που θα επισκεφθείτε και να έχετε πάντα μαζί το τηλέφωνο του γιατρού σας.
• Φροντίστε να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας για ταξίδια στην Ελλάδα ή την ευρωπαϊκή κάρτα υγείας, αν ταξιδεύετε σε χώρες της Ερωπαϊκής Ένωσης. Για τον υπόλοιπο κόσμο ζητήστε πληροφορίες από το ταξιδιωτικό σας γραφείο.
• Πάρτε μαζί σας μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκων (ινσουλίνη και δισκία) και αναλώσιμων (βελόνες, σύριγγες, ταινίες αυτοελέγχου) από αυτή που αναμένεται να σας χρειαστεί και φυσικά το ημερολόγιο και τη συσκευή αυτοπαρακολούθησης. Πάρτε μαζί σας φάρμακα για την αντιμετώπιση υπογλυκαιμιών (ταμπλέτες γλυκόζης, ένεση γλυκαγόνης), διαρροιών και εμέτου.
ΤΑΞΙΔΙ – ΔΙΑΜΟΝΗ
• Αν θα ταξιδέψετε με αεροπλάνο ειδοποιήστε εγκαίρως την αεροπορική σας εταιρεία, ότι χρησιμοποιείτε ινσουλίνη ή επιθυμείτε ιδιαίτερο γεύμα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η ινσουλίνη θα πρέπει να μεταφέρεται στην καμπίνα επιβατών και όχι στον χώρο αποσκευών για την αποφυγή έκθεσής της σε ακραίες θερμοκρασίες. Φροντίστε να ενυδατώνεστε συχνά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και να έχετε μαζί σας ταμπλέτες γλυκόζης ή λίγο χυμό φρούτων για την αντιμετώπιση υπογλυκαιμίας. Μην κάνετε ινσουλίνη, αν δεν σας δώσουν το γεύμα σας, ενώ καλό θα είναι κάνετε μερικές ασκήσεις στο καθισμά σας ή να περπατήσετε στο διάδρομο, αν το ταξίδι διαρκεί πολλές ώρες. Αν ο προορισμός σας έχει διαφορά ώρας μεγαλύτερη από δύο ώρες, μιλήστε με το γιατρό σας για προσαρμογή της δόσης της ινσουλίνης.
• Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, καλό είναι να κάνετε συχνές στάσεις για περπάτημα και να έχετε μαζί σας κάποιο σνακ σε περίπτωση υπογλυκαιμίας. Αν είστε εσείς ο οδηγός, σταματήστε με την πρώτη υποψία υπογλυκαιμίας και μην ξεκινήσετε αν δεν αισθάνεστε απολύτως καλά.
• Φτάνοντας στον προορισμό σας φυλλάξτε τα φάρμακά σας σε σκιερό μέρος. Η ινσουλίνη που θα χρησιμοποιήσετε δεν χρειάζεται να μπει στο ψυγείο. Αντίθετα, η επιπλέον ινσουλίνη και η γλυκαγόνη πρέπει να τοποθετούνται αμέσως στο ψυγείο.
• Αποφεύγετε την έκθεσή σας στον ήλιο και να φοράτε πάντα καπέλο. Προτιμήστε τις πρωϊνές ή απογευματινές ώρες για κολύμπι, περπάτημα ή άσκηση. Πριν από οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα μετρήστε το σάκχαρό σας και φάτε ένα σνακ. Μετά από 45 λεπτά έντονης σωματικής άσκησης μπορεί να χρειαστεί να πίειτε μισό ποτήρι χυμό προκειμένου να συνεχίσετε. Μετρήστε το σακχαρό σας τόσο κατά τη διάρκεια όσο και στο τέλος της άσκησης.
• Μην περπατάτε ανυπόδυτοι στην καυτή άμμο ή μέσα στη θάλασσα. Μετά το κολύμπι ξεβγάλτε τα πόδια σας με νερό βρύσης και βάλτε μια ενυδατική κρέμα. Αποφεύγετε να τα εκθέσετε άμεσα στον ήλιο. Πάρτε μαζί σας 2 ζευγάρια άνετα παπούτσια και αρκετές κάλτσες. Εξετάζετε πάντα τα πόδια σας για αμυχές, κάλους, αιματώματα ή αλλαγές χρώματος.
• Προτιμήστε μικρά, ελαφρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Επιλέξτε το γεύμα σας να περιέχει πράσινες σαλάτες και μη λιπαρά ψάρια. Καταναλώστε χυμούς και φρούτα με βάση τις οδηγίες του διαιτολογίου σας. Αποφύγετε τις υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ (20-25 γρ αλκοόλ σε 2 δόσεις την ημέρα είναι ανεκτή ποσότητα). Μην αλλάζεται ριζικά το ωράριο των γευμάτων σας, ειδικά αν λαμβάνετε δισκία ή τύπο ινσουλίνης, που δεν επιτρέπει μεγάλες αλλαγές. Σε εστιατόρια μην κάνετε την προγευματική δόση ινσουλίνης, αν δεν σας φέρουν το φαγητό σας.
• Σε περίπτωση που αρρωστήσετε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, καλό είναι να:
– μετράτε το σακχαρό σας ανά 2 ώρες,
– καταναλώνετε άφθονα υγρά,
– μη διακόπτετε την ινσουλίνη ή τα φαρμακά σας, μειώστε ή αυξήστε τη δόση αν χρειάζεται,
– μην αλλάξετε το ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής,
– αν δεν μπορείτε να φάτε, καταναλώστε 15γρ υδατανθάκων (1 ισοδύναμο) σε μορφή υγρού (χυμός, αναψυκτικό κ.ά.) την ώρα
– ζητήσετε τη βοήθεια γιατρού.
Οι παραπάνω οδηγίες είναι γενικές και μπορούν να ακολουθηθούν από όλους. Κάθε άτομο όμως αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση και καλό θα ήταν να λάβει εξατομικευμένες οδηγίες από τον προσωπικό του γιατρό. Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές!