«ΓΑΪΤΑΝΑΚΙΑ» στις πλάτες των μαθητών της μειονότητας

Το μέτρο χαρακτηρίστηκε «αντιδημοκρατικό» και «μεσαιωνικό» από τους τρεις μειονοτικούς βουλευτές Ροδόπης και Ξάνθης, ενώ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γιαννακίδης τάχθηκε στο πλευρό των συναδέλφων του.

Είναι γεγονός ότι η κλήρωση επιστρέφει την εκπαίδευση στη Θράκη τριάντα και πλέον χρόνια πίσω. Οι μαθητές γνώρισαν τέτοιου είδους τακτικές. Κληρώσεις, διπλοβάρδιες και 40 παιδιά μέσα σε μια τάξη, που προσπαθούσαν να… εκπαιδευτούν όπως μπορούσαν… Ύστερα, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, τα πράγματα άλλαξαν. Οι κληρώσεις σταμάτησαν, οι διπλοβάρδιες μειώθηκαν, ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις έγινε «εκπαιδευτικότερος». Είχαμε εξευρωπαϊστεί…

Στα χρόνια της κρίσης, αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια, τα βήματα που κάνει η χώρα προς τα πίσω δεν θα μπορούσαν να μην αφορούν και το μείζον ζήτημα της εκπαίδευσης. Συγχωνεύσεις και λουκέτα σε σχολικές μονάδες σε όλη την επικράτεια (και στη δική μας περιοχή) βρέθηκαν στο ημερήσιο πρόγραμμα της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπως επίσης οι μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών, η αποψίλωση των αποδοχών τους και, γενικότερα, η μείωση των κονδυλίων στην εκπαίδευση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγιουσούφ (Ροδόπη) και Αχμέτ Ζεϊμπέκ (Ξάνθη) ζήτησαν άμεσα να μην ακολουθηθεί η μέθοδος αυτή. Το αίτημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όχι απλώς ως «λογικό», αλλά και «απολύτως δίκαιο» στην Ελλάδα του 2015…

Αρκεί βεβαίως αυτή η χώρα να μην είχε υποστεί όσα έχει υποστεί την τελευταία πενταετία και κυρίως τα επιχειρήματα των μειονοτικών μας εθνοπατέρων να εξυπηρετούσαν το δικαίωμα του κάθε έλληνα πολίτη -εν προκειμένω των μαθητών της μειονότητας- για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης…

Πόσο «καλύτερη συνθήκη» όμως μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόταση του Μουσταφά Μουσταφά (ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης) να επιστρατευθούν δύο κοντέινερ, τα οποία, σύμφωνα με τον βουλευτή, θα μπορούσαν να τα… παρκάρουν στην αυλή του σχολείου, ώστε να λυθεί το πρόβλημα των υπεράριθμων; Πόσο ενδιαφέρον για τους μαθητές της μειονότητας επιδεικνύεται από τον Αϊχάν Καραγιουσούφ (ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης), ο οποίος πρότεινε τη συνέχιση της διπλοβάρδιας ή τη μεταφορά μαθητών στο αθλητικό τμήμα του μειονοτικού γυμνασίου-λυκείου στην Κομοτηνή;

Ακόμη και τώρα, που η χώρα μας και εμείς οι πολίτες της βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής, τα συγκεκριμένα ερωτήματα παραμένουν ρητορικά. Όχι, δεν είναι «δημοκρατικό» να μαθαίνουν γράμματα τα παιδιά μας μέσα σε κοντέινερ ούτε είναι «σύγχρονο» να πηγαίνουν σχολείο το απόγευμα ή να μεταφέρονται σε ακατάλληλα κτίρια.

Να σημειώσουμε ότι, αν και ο αριθμός κάλυψης στο μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής είναι 105 μαθητές, έως σήμερα έχουν εγγραφεί πάνω από 168, ενώ στο αντίστοιχο της Ξάνθης, που ο προβλεπόμενος αριθμός είναι 70 μαθητές, έχουν εγγραφεί σχεδόν 100.


Σχολιάστε εδώ