Αυτοσχεδιασμοί του ΥΠΕΞ, ενώ πυκνώνουν τα σύννεφα σε Βαλκάνια και Αιγαίο

Ο κ. Κοτζιάς επέμεινε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του σε αυτοσχεδιασμούς βασισμένους στην πολιτική την οποία είχε υποστηρίξει και εισηγηθεί στον Γ. Παπανδρέου την περίοδο που υπήρξε στενότατος σύμβουλος και συνεργάτης του στο υπουργείο Εξωτερικών. Την αντίληψη ότι τα προβλήματα διμερών σχέσεων είναι κυρίως ψυχολογικά και συνεπώς μπορούν να ξεπερασθούν μέσω Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ενδυνάμωσης των διαπροσωπικών επαφών.

Ο κ. Κοτζιάς επιχείρησε άλματα στο Σκοπιανό υιοθετώντας πρακτικά το πρώτο βήμα των ΜΟΕ που επεδίωκε εδώ και χρόνια ο Ν. Γκρούεφσκι προκειμένου να αποδείξει στον λαό του ότι το πρόβλημα της ονομασίας δεν εμποδίζει τις διμερείς σχέσεις και τελικά αδίκως δέχεται επικρίσεις ότι για όσα συμβαίνουν στη χώρα του ευθύνεται η αδιαλλαξία που έχει επιδείξει στο θέμα της ονομασίας…

Ο κ. Γκρούεφσκι όμως χρησιμοποιεί αυτήν την πρώτη δέσμη ήπιων ΜΟΕ, που έχουν την ευλογία και του κ. Κοτζιά, για την προώθηση της δεύτερης δέσμης ΜΟΕ, τα οποία θα έρθουν να χτίσουν πάνω στην αλυτρωτική πολιτική του. Με πειραματισμούς που έχουν δοκιμασθεί επανειλημμένα στο παρελθόν, από την εποχή ακόμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο κ. Κοτζιάς ευελπιστεί ότι οι Αλβανοί θα ασκήσουν για λογαριασμό του πίεση στον Γκρούεφσκι στο θέμα της ονομασίας.

Η πρόβλεψη καλά ενημερωμένων πηγών είναι ότι σύντομα ο κ. Κοτζιάς, και ενώ η χώρα είναι σε δραματική από κάθε άποψη κατάσταση, θα βρεθεί ενώπιον μιας νέας δυσμενούς πρότασης του κ. Νίμιτς, που δεν θα καλύπτει το σημαντικότερο σκέλος της διαφοράς, αυτό δηλαδή του εύρους χρήσης της νέας ονομασίας καθώς και τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα υπάρξουν ώστε να μην επιχειρηθούν επικίνδυνες υπαναχωρήσεις εκ των υστέρων. Όμως, η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα αποδεικνύει πόσο λανθασμένη και ιδεοληπτική ήταν η βεβιασμένη προσπάθεια του κ. Κοτζιά να ανοίξει τον διάλογο σε όλα τα μέτωπα με την Τουρκία.

Έχοντας το Κυπριακό ανοικτό και έτοιμο να μπει σε μια πολύ κρίσιμη φάση, όπου η Ελλάδα οφείλει να συντηρήσει δυνάμεις για το φθινόπωρο που θα κορυφωθεί η πρωτοβουλία του ΟΗΕ για λύση, ο κ. Κοτζιάς προτίμησε να σπαταλήσει το διπλωματικό οπλοστάσιο με υψηλού ρίσκου ανοίγματα στην Τουρκία. Η Τουρκία, που λόγω της πολιτικής ρευστότητας -ακόμη δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση- αποτελεί σοβαρό παράγοντα αστάθειας στην περιοχή και απρόβλεπτη απειλή για την Ελλάδα, έχει στείλει μια σειρά αρνητικών δειγμάτων γραφής στην Αθήνα, επιμένοντας στην πολιτική της αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Κοτζιάς νόμισε ότι μετά την κοινή εμφάνισή του σε πίστα ξενοδοχείου στην Αττάλεια στο πλευρό του τούρκου ομολόγου του Τσαβούσογλου, τραγουδώντας με ακροατήριο τους άλλους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, πέτυχε αλλαγή κλίματος.

Έτσι, είχε σπεύσει να προαναγγείλει συνομιλίες για όλα, όπως, π.χ., για το Αιγαίο και την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, συζήτηση η οποία έχει αποτελματωθεί επειδή έχει προσκρούσει στην αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Επίσης ο κ. Κοτζιάς ξεκίνησε τη γνωστή από την εποχή του Γ. Παπανδρέου συζήτηση για υιοθέτηση όλο και περισσότερων ΜΟΕ μεταξύ των δύο χωρών, που πλέον φυσικά ευνοούν τον «επιτιθέμενο» και όχι τον «αμυνόμενο». Η Τουρκία, φυσικά, κάθε άλλο παρά ανταποκρίθηκε στα ανοίγματα αυτά του κ. Κοτζιά. Και μάλιστα με τρόπο προκλητικό (και για τον ίδιο, καθώς είχε λάβει προσωπικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επαναληφθεί το περιστατικό αυτό τουλάχιστον εν μέσω της τουριστικής περιόδου) η Τουρκία δέσμευσε και πάλι στο μέσο του Αιγαίου μεγάλη περιοχή για την πραγματοποίηση αεροναυτικών ασκήσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ύστερα από λίγες ημέρες ένα ακόμη πεδίο βολής που υπερκαλύπτει και τη βραχονησίδα Καλόγεροι, που ταυτίζεται γεωγραφικά με το κέντρο του Αιγαίου.

Καθώς η Αθήνα αναμένει, με αγωνία σχεδόν, τον σχηματισμό της νέας τουρκικής κυβέρνησης και τον ορισμό του νέου υπουργού Εξωτερικών, ο Αχμ. Νταβούτογλου, μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, αναφέρθηκε στο Κυπριακό υιοθετώντας τη γνωστή σκληρή στάση ότι το Κυπριακό δεν έχει λυθεί λόγω της στάσης των Ελληνοκυπρίων που «δεν ανταποκρίθηκαν στις ειρηνευτικές προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων» και επέρριψε ευθύνες και στην ΕΕ και στη διεθνή κοινότητα επειδή, υποτίθεται, στηρίζουν τη Λευκωσία…

Ο κ. Νταβούτογλου μάλιστα επέρριψε την ευθύνη για τη μη πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στην ίδια την Ευρώπη, αλλά αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η λοιδορούμενη Ελλάδα βρέθηκε στο στόχαστρο του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μποζκίρ που κατηγόρησε την ΕΕ ότι δέχθηκε στους κόλπους της την Ελλάδα χωρίς να πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις.

Όμως, αυτή που ήταν η πιο θλιβερή σοβαρή προσβολή για την Ελλάδα, ήταν η προσφορά τούρκου βουλευτή, την οποία έσπευσε να υιοθετήσει και ο Αχμ. Νταβούτογλου, να προσφέρουν… βοήθεια στη χώρα μας και, γιατί όχι, να εξαγοράσουν και ένα μέρος του χρέους της, όπως εισηγήθηκε ο τούρκος βουλευτής…

Κωσταντίνος Τσάκαλος


Σχολιάστε εδώ