Αρμαγεδδών στο Ασφαλιστικό

Οι περικοπές με τα προτεινόμενα μέτρα των δανειστών επεκτείνονται στο σύνολο των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία από την ανεργία και τη μείωση των εισφορών, το Ασφαλιστικό θα βρίσκεται σε συνεχή καραντίνα.

Με τις προτάσεις των δανειστών:

*Η παροχή των κατώτερων ορίων σύνταξης και του ΕΚΑΣ θα χορηγείται μόνο σε όσους νέους συνταξιούχους έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη. Η περικοπή δε του μη ανταποδοτικού μέρους σε όλους τους νέους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 67 σηματοδοτεί μειώσεις έως και 40% στην πλειονότητα των συντάξεων αναπηρίας και θανάτου με τα ελάχιστα όρια (4.500 ένσημα) αλλά και σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των πρόωρα συνταξιοδοτημένων με τα κατώτερα όρια.

*Η αλλαγή όλων των συντάξεων του ΟΓΑ, που δεν έχουν αναλογικό τρόπο υπολογισμού αντίστοιχο με τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, προκαλεί μείωση και των συντάξεων για όσους δεν έχουν καταβάλει εισφορές και για όσους λαμβάνουν την κατώτερη σύνταξη. Υπολογίζεται ότι 130.000 αγρότες θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται δραματικά!

*Το «πάγωμα» της κατώτατης σύνταξης στη σημερινή ονομαστική της αξία ως το 2021 θα πλήξει πάνω από 500.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ, ενώ μειώσεις στις κύριες συντάξεις θα έχουν όλοι οι συνταξιούχοι λόγω της μείωσης όλων των συντάξεων μέσω των μέτρων για αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από 4% σε 6% και παρακράτηση ποσοστού 5% από τις επικουρικές συντάξεις.

*Οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ θα μειώνονται σταδιακά (άμεσα θα χάσουν το ΕΚΑΣ περίπου 60.000 χαμηλοσυνταξιούχοι) μέχρι να καταργηθεί στο τέλος του 2019. Το μέτρο αφορά 300.000 συνταξιούχους που θα βρεθούν να διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

*Οι νέοι συνταξιούχοι, με την εφαρμογή του ν. 3863/10 και των έμμεσων περικοπών που επιφέρει η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, θα χάσουν μέχρι και το 35% του συντάξιμου μισθού τους.

Όσοι λαμβάνουν επικουρική σύνταξη λόγω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και της ενοποίησης όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ θα απωλέσουν τουλάχιστον 15% της επικουρικής σύνταξης που λαμβάνουν.

*Όσοι λαμβάνουν εφάπαξ θα δουν περαιτέρω μειώσεις, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 20%.

*Αυξάνονται τα όρια ηλικίας για όλους. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1η Ιουλίου του 2015, ώστε από το 2022 και μετά η ηλικία που θα μπορεί κανείς να βγει νωρίτερα στη σύνταξη να είναι τα 67 για πλήρη, εκτός αν έχει 40 έτη ασφάλισης από τα 62 και μετά και 62 για μειωμένη με ποινής πρόωρης συνταξιοδότησης. Μάλιστα, το πέναλτι αυτής προτείνεται να αυξηθεί από 6% ανά έτος και 30% συνολικά για μια πενταετία που ισχύει σήμερα σε 16% ανά έτος και 80% για μια πενταετία. Αυτό το ποσοστό δεν είναι ποινή στις πρόωρες συντάξεις, είναι ουσιαστικά κατάργησή τους, γιατί κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει με το 20% της κατώτερης σύνταξης που θα απομένει αντί του 70% που ισχύει σήμερα, δηλαδή με λιγότερα από 150 ευρώ.

*Αυξάνονται οι εισφορές για αυτοαπασχολούμενους και αγρότες λόγω της αλλαγής των εισφορών που κατέβαλαν εισφορές βάσει εισοδηματικών κλάσεων. Η εισαγωγή εισφορών αναλογικών με το εισόδημα θα επιφέρει αύξηση έως και 40% των εισφορών σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα.


Σχολιάστε εδώ