Ανατροπές θα φέρει η κάλπη

Το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, όπως έχει δημόσια δεσμευτεί, θα κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου), ώστε η απόφαση των πολιτών να καταστεί νόμος του κράτους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, παρά τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να παραιτηθεί και να οδηγήσει άμεσα τη χώρα σε εκλογές. Κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε περαιτέρω την πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα (κλειστές τράπεζες, ουρές στα ΑΤΜ) και θα διόγκωνε τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Ούτως ή άλλως, με την επικράτηση του «Ναι» δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα χάσει αυτόματα τη δεδηλωμένη, οπότε ο κ. Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

Πιο πιθανό θεωρείται να αναλάβει την πρωτοβουλία για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, με άλλο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού. Ήδη έχουν ακουστεί τα ονόματα των Γ. Στουρνάρα, Δ. Αβραμόπουλου κ.ά. Κυβέρνηση η οποία θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και να καταλήξει σε συμφωνία. Για τον σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, με τη συμμετοχή τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, εκτιμούν ότι οι δανειστές θα είναι πιο γενναιόδωροι απ’ ό,τι με τη σημερινή κυβέρνηση, θα επισπεύσουν τις διαδικασίες για τη συμφωνία και θα προχωρήσουν σε αύξηση της ρευστότητας μέσω του ELA και σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Άλλωστε, από την τακτική που ακολούθησαν ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες ήταν σαφές ότι απώτερος στόχος τους ήταν να βγάλουν «εκτός μάχης», ει δυνατόν, και να ανατρέψουν τον κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη κυβέρνηση θα δεσμευτούν για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών το φθινόπωρο, τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, προκειμένου να μη διαταραχθεί περαιτέρω η τουριστική σεζόν στη χώρα μας. Εξίσου περίπλοκη θα είναι η κατάσταση στην περίπτωση που επικρατήσει το «Όχι», καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Την επομένη κιόλας του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός θα κοινοποιήσει στους εταίρους μας το τελικό αποτέλεσμα και θα ζητήσει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα, θα υποβάλει αίτημα για την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, διεκδικώντας αλλαγή στο μείγμα των μέτρων και βελτιώσεις στο πακέτο των προτάσεων Γιούνκερ που κοινοποίησε την επομένη της προκήρυξης του δημοψηφίσματος. Το καλό και επιθυμητό σενάριο είναι οι εταίροι να ανταποκριθούν θετικά, ικανοποιώντας και το πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για αναδιάρθρωση του χρέους.

Το κακό και όχι απίθανο σενάριο είναι να επιμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους και στη λογική του τελεσιγράφου, αδιαφορώντας για την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Στην περίπτωση αυτή οι επιλογές του κ. Τσίπρα θα είναι δύο: Είτε να αποδεχθεί πλήρως το πακέτο με τα άκρως επώδυνα μέτρα και να τα πάει προς ψήφιση στη Βουλή, με πιθανές τις διαφωνίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να μη συμφωνήσει με την πρόταση των δανειστών, να καταθέσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές.

Προβληματισμό προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η στάση που τηρούν μια σειρά υπουργοί και βουλευτές, αποκαλούμενοι και «ευρωπαϊστές», όπως οι Γ. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης, Δ. Παπαδημούλης, Κ. Χρυσόγονος κ.ά., που ήταν κατά της ρήξης με τους δανειστές, ορισμένοι εξ αυτών και κατά του δημοψηφίσματος.

Υπάρχει, δε, η υποψία ότι την επομένη του δημοψηφίσματος θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις (ανεξαρτητοποιήσεις) βουλευτών, στα πρότυπα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Κάτι που, όπως είναι φυσικό, θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση. Στο μεταξύ, σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επιτελείο του πρωθυπουργού έχει σχηματιστεί η εικόνα ότι θα επιχειρηθεί η παράκαμψή του ή και η απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία, με διεργασίες οι οποίες μεθοδεύονται και από σκληροπυρηνικούς κύκλους των δανειστών και από ένα τμήμα του ελληνικού πολιτικού κόσμου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες μέρες έχει επιχειρηθεί να διερευνηθεί από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αν και κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ώστε να υπάρξει μια στοιχειώδης συνεννόηση αναφορικά με τις απαιτήσεις των δανειστών και την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει, για την ώρα τουλάχιστον, άρνηση από κόμματα της αντιπολίτευσης για ένα τέτοιο εγχείρημα, καθώς προτάσσουν ως προϋπόθεση να φτάσει ο κ. Τσίπρας στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών χωρίς να είναι πρωθυπουργός, ώστε να επανεκκινήσουν τις διερευνητικές εντολές και τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

***

Τι λένε τα τελευταία γκάλοπ

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές από σοβαρές εταιρείες δημοσκοπήσεων, το «ΟΧΙ» από την Πέμπτη άρχισε να υποχωρεί και να κερδίζει το «ΝΑΙ». Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα το «ΟΧΙ» ήταν μπροστά 7,5 μονάδες, την Τρίτη μειώθηκε στις 4,5 μονάδες και την Τετάρτη σημειώθηκε η απόλυτη ισοπαλία! Την Πέμπτη έγινε η μεγάλη ανατροπή. Πέρασε μπροστά το «ΝΑΙ» με ποσοστό γύρω στο 45%, με το «ΟΧΙ» να μετριέται κοντά στο 40%!

Οι εκτιμήσεις είναι ότι η διαφορά θα είναι από 5 μέχρι 7 μονάδες.
Εκεί, πάντως, που σαρώνει το «ΟΧΙ» είναι στις ηλικίες μέχρι 45 ετών. Είναι μπροστά το «ΟΧΙ» με πάνω από 60% και το «ΝΑΙ» είναι γύρω στο 22%.


Σχολιάστε εδώ