Άνοιξε ο δρόμος στον Καραμανλή

Τα σενάρια που τον θέλουν να ηγείται μιας κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής (οικουμενικής ή εθνικής σωτηρίας) έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει ότι δεν επιθυμεί να επανέλθει στην «πρώτη γραμμή» με οποιονδήποτε ρόλο (αξίωμα) και πως αυτήν τη στιγμή προέχει η διασφάλιση της ομαλής πορείας της χώρας. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι θα δυσκολευτεί πολύ να απαντήσει αρνητικά όταν και αν του ζητηθεί να τεθεί επικεφαλής μιας προσπάθειας εθνικής σωτηρίας και ανασύνταξης της Ελλάδας. Το σενάριο αυτό κάθε άλλο παρά υποθετικό είναι, αντίθετα συζητείται έντονα τις τελευταίες εβδομάδες, καθότι από πολλές πλευρές ο κ. Καραμανλής θεωρείται ως ο πλέον κατάλληλος προκειμένου να σταθεί απέναντι στον Αλ. Τσίπρα και να ηγηθεί μιας τέτοιας δύσκολης αποστολής. Διαθέτει το κύρος και το πολιτικό εκτόπισμα, ενώ παρά τα λάθη που έκανε στη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του κανείς δεν αμφισβητεί την εντιμότητα και τον πατριωτισμό του.

Στα πολιτικά γραφεία διακινείται τα τελευταία 24ωρα ένα πολύ «προχωρημένο» σενάριο, με τη δημιουργία μιας Εθνικής Παράταξης, υπό την οποία θα τεθούν Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, που θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού. Επικεφαλής θα τεθεί ο Κ. Καραμανλής. Από το περιβάλλον του δηλώνουν άγνοια για όσα συζητούνται σχετικά στο παρασκήνιο και αρνούνται να μπουν στη διαδικασία διάψευσης ή σχολιασμού. Η επισήμανση όμως στενού συνεργάτη του «να πάει καλά το δημοψήφισμα και από τη Δευτέρα όλα θα πάρουν τον δρόμο τους»!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα ο κ. Καραμανλής έγινε αποδέκτης προτάσεων, εισηγήσεων, ακόμη και πιέσεων από πολιτικούς, αλλά και οικονομικούς παράγοντες να παρέμβει δημόσια και με σαφή τρόπο στις εξελίξεις. Βουλευτές, κομματικά στελέχη, αλλά και απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι της αγοράς και της τοπικής αυτοδιοίκησης πέρασαν από το πολιτικό γραφείο του και τον προέτρεψαν να μιλήσει, ούτως ώστε με τη βαρύτητα που έχει ο λόγος του να επηρεάσει την πορεία των γεγονότων.

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα, δεν μπορείς να σιωπάς», ήταν το… μόνιμο επιχείρημά τους, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών του υπενθύμιζαν την ιστορία της παράταξης και του εθνάρχη θείου του αλλά και το ηθικό δικαίωμα λόγω του ότι διατέλεσε πρωθυπουργός. Ορισμένοι δε του επισήμαναν ότι δεν πρέπει να περιοριστεί σε μια δημόσια δήλωση, αλλά από τη Δευτέρα «να βγει μπροστά» και να δώσει το έναυσμα για όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν. Υπό το βάρος των πιέσεων, αλλά κυρίως των καταστάσεων που «απειλούν» τις προοπτικές της χώρας, ο κ. Καραμανλής το μεσημέρι της Πέμπτης προέβη σε μια βαρυσήμαντη δήλωση εκφράζοντας, όπως αναμενόταν, τη θέση του υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα.

«Όσοι νομίζουν ότι ψηφίζοντας ”Όχι” την Κυριακή ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας σφάλλουν, σφάλλουν σοβαρά», σημείωσε και πρόσθεσε: «Τυχόν επικράτηση του ”Όχι” θα ερμηνευτεί από όλους, σε όλο τον κόσμο, ως επιλογή αποχώρησης από την καρδιά της Ευρώπης και αυτό», όπως είπε, θα είναι «το πρώτο βήμα προς την έξοδο». Σε άλλο σημείο της δήλωσής του ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «τυχόν έξοδός μας από την ευρωπαϊκή οικογένεια συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος και θυσίες κυρίως για τους πιο αδύναμους». Προειδοποίησε δε ότι εξωθώντας την εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου εκθέτουμε τη χώρα σε κινδύνους και αυτό δεν πρέπει να γίνει με κανέναν τρόπο. Αναφέρθηκε στα «σοβαρά λάθη» που έγιναν από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων μας στην αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και στα λάθη που έγιναν από ελληνικής πλευράς. «Οι οδυνηρές συνέπειες αυτών των λαθών έχουν επιβαρύνει πολλούς συμπολίτες μας», παρατήρησε.

Ο κ. Καραμανλής θέλησε να αποσυνδέσει τη δημόσια παρέμβασή του από τα σενάρια περί επανόδου του στην πρώτη γραμμή, λέγοντας ότι δεν μοιράζεται αυτές τις σκέψεις επειδή έχει οποιαδήποτε προσωπική επιδίωξη. Και κατέληξε: «Το τελευταίο που επιθυμώ είναι να εμπλακώ σε κομματικούς ανταγωνισμούς και διαμάχες. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να σας πω, όπως πάντα, την αλήθεια».


Σχολιάστε εδώ