H «ανθρωπιστική κρίση» των κομματικών στελεχών και η επιτυχής αντιμετώπισή της!

Ανέκαθεν υπήρχε μια «ανθρωπιστική κρίση», η οποία αφορούσε τα κομματικά στελέχη των κομμάτων! Αυτή, όμως, την «ανθρωπιστική κρίση» των κομματικών στελεχών η εκάστοτε κυβέρνηση, που μετά τις εκλογές αναλάμβανε την εξουσία, φρόντιζε πάντοτε ιδιαιτέρως να την αντιμετωπίζει επιτυχώς και να την εξαλείφει. Αυτή τη μέριμνα και φροντίδα ακολουθεί πιστώς και η νέα (συγ)κυβέρνηση. Έτσι, στον ν. 432019-3-2015 «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις», λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» των κομματικών στελεχών! Θεσπίζεται σε κάθε υπουργείο «από μία θέση μετακλητού αναπληρωτή γενικού γραμματέα… ενώ συνιστώνται οι εξής θέσεις: α) Σε κάθε γραφείο υπουργού και αναπληρωτή υπουργού τέσσερις θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων και τρεις ενιαίες θέσεις για ειδικούς συμβούλους και ειδικούς συνεργάτες. β) Σε κάθε γραφείο υφυπουργού τρεις θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων και δύο ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων ή ειδικών συνεργατών…» (άρθρα 22-23).

Από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις θέσεις των μετακλητών αναπληρωτών γενικών γραμματέων και του προσωπικού του γραφείου τους εκτιμάται ότι η ετήσια δαπάνη θα ανέλθει στο ποσό του 1.500.000 ευρώ περίπου ετησίως και των τεσσάρων υπαλλήλων και τριών συνεργατών των υπουργών σε 584.000 ευρώ ετησίως (σελ. 29-30 εκθέσεως).

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ν. Βούτσης πληροφορεί τη Βουλή (εφημερίδες 18-6-2015) ότι στα 554 άτομα ανέρχεται ο αριθμός των υπηρετούντων μετακλητών υπαλλήλων στα πολιτικά γραφεία των υπουργών, των αναπληρωτών υπουργών και των υφυπουργών, καθώς και στα γραφεία των γενικών γραμματέων των υπουργείων και των γενικών γραμματειών, ενώ ο αριθμός των υπηρετούντων στα ως άνω γραφεία κατά τη θητεία της προηγουμένης κυβερνήσεως ανέρχονταν σε 1.173 άτομα!

Κάθε φορά που διεξάγονται βουλευτικές εκλογές και προκύπτει νέα Βουλή, τα κόμματα που εισέρχονται στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, οι πρώην πρωθυπουργοί, ο πρόεδρος της Βουλής, οι πρώην πρόεδροι και πρώην αντιπρόεδροι της Βουλής, οι υπουργοί, κ.λπ., έχουν το δικαίωμα να διορίζουν και να προσλαμβάνουν έναν αριθμό υπαλλήλων (άνευ βεβαίως οποιασδήποτε διαδικασίας), οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «μετακλητοί», με την έννοια ότι αυτοί θα παραμένουν ως υπάλληλοι όσο διαρκεί η Βουλή μέχρι της διαλύσεώς της και προκηρύξεως νέων εκλογών. Στην πράξη βεβαίως γίνεται το εξής: Με κάποια τροπολογία σε κάποιο νομοσχέδιο, κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες κυρίως, όλοι αυτοί, με τη συναίνεση όλων των πτερύγων της Βουλής, μονιμοποιούνται!

Ακόμη: «Κατά την 9.9.2013 ο αριθμός των μισθοδοτουμένων του Ελληνικού Δημοσίου, με τον χαρακτηρισμό της εργασιακής τους σχέσης ως ”μετακλητοί” ανέρχεται σε 1.745», σύμφωνα με την απάντηση του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς βουλευτή (εφημερίδες 19-9-2013).

Βέβαια, ούτε ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ούτε ο νυν υπουργός Εσωτερικών ανέφεραν ποιο είναι το ετήσιο κόστος όλων αυτών των μετακλητών υπαλλήλων, που ασφαλώς θα ανέρχεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα για το πώς αντιμετωπίζουν τα εντός της Βουλής κόμματα (του λεγομένου συνταγματικού και μη τόξου!) την «ανθρωπιστική κρίση» των κομματικών στελεχών τους! «Λεφτά υπάρχουν» πάντοτε γι’ αυτού του είδους την «ανθρωπιστική κρίση»!


Σχολιάστε εδώ