Περικοπές πάνω από 4 δισ. ευρώ στις συντάξεις απαιτούν οι δανειστές!

Συγκεκριμένα, οι δανειστές ζητούν περικοπή των πρόωρων συντάξεων από την 1.7.2015, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που οδηγεί σε μειώσεις 15% των επικουρικών συντάξεων για φέτος, ή τη λήψη ισοδύναμων μέτρων.

Τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες (ΟΓΑ), επίσπευση της εφαρμογής της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 και εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη από φέτος, με επίσπευση των ποσοστών μειωμένης αναπλήρωσης των συντάξεων, που θα οδηγήσει νωρίτερα σε μείωση των αποδοχών των συνταξιούχων σε ποσοστό άνω του 35%.

Ταυτόχρονα, οι προτάσεις των δανειστών «κουρεύουν» οριζοντίως τους εναπομείναντες πόρους του ασφαλιστικού συστήματος καθώς:

*Εάν καταργηθούν άμεσα όλες οι υπέρ τρίτων εισφορές, όπως ζητά το ΔΝΤ, το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να εξεύρει επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ ετησίως, αφού σ’ αυτό το ύψος κυμαίνονται οι εισροές από τους κοινωνικούς πόρους.

*Η μείωση των επικουρικών συντάξεων (ρήτρα) συνεπάγεται μειώσεις 336 εκατ. ευρώ για φέτος και 500 εκατ. ευρώ για το 2016, ποσά που θα πρέπει επίσης να εξευρεθούν στην περίπτωση αναζήτησης ισοδυνάμων.

*Η διατήρηση των μειωμένων εργοδοτικών εισφορών (κατά 3,9 μονάδες) συνεχίζει να αφαιρεί από το ασφαλιστικό σύστημα ένα ποσό που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Να σημειωθεί ότι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε αποφασιστεί χωρίς να έχουν προηγηθεί μελέτες και κυρίως χωρίς να ληφθούν μέτρα για τη δραματική υστέρηση των εσόδων του ΙΚΑ, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση του ελλείμματος του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, το οποίο έλλειμμα κλήθηκε να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Αγεφύρωτες διαφορές

Οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ των προτάσεων κυβέρνησης και δανειστών στο Ασφαλιστικό εντοπίζονται στα ακόλουθα:

*Στην αύξηση των εισφορών στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις. Η κυβέρνηση απέσυρε την πρότασή της για αύξηση 1% και 5% στις εισφορές των συνταξιούχων που αντιστοιχούσαν σε ενίσχυση του κλάδου υγείας.

Το ΔΝΤ και οι υπόλοιποι «θεσμοί» επιμένουν στη θεσμοθέτηση αύξησης των εισφορών στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6% και ταυτόχρονα απορρίπτουν την πρόταση αύξησης της εισφοράς των εργαζομένων για τις επικουρικές από το 3% στο 3,5% που είχε καταθέσει η ελληνική πλευρά.

*Στην πλήρη εξάλειψη από την 1.7.2015 έως το 2022 των πρόωρων συντάξεων, έτσι ώστε τα γενικά όρια συνταξιοδότησης για όλους να είναι στα 67 ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας.

*Στο ΕΚΑΣ οι δανειστές έχουν προσπαθήσει να πετύχουν την κατάργησή του το αργότερο το 2017, ενώ η κυβέρνηση με την πρότασή της ζητούσε τη διατήρησή του μέχρι το 2020.

Με την τελευταία πρότασή τους προβλέπουν τη διατήρηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019, αλλά ταυτόχρονα ζητούν άμεση περικοπή για το 20% των δικαιούχων με υψηλότερα εισοδήματα.

***

468.422 είναι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Μύθος ήταν το ότι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου ξεπερνούν το 1.000.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, ο αριθμός των συνταξιούχων είναι 468.422 και η συνολική δαπάνη ανέρχεται, με βάση τον ετήσιο απολογισμό, σε 5.974.673.510 ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία κατατέθηκαν στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα ύστερα από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ευάγγελου Μπασιάκου.


Σχολιάστε εδώ