Πειραματόζωο η Ελλάδα

Αυτό ήταν το μήνυμα, η διαπίστωση που βγήκε από τη Συνάντηση των Δελφών, όπου μετείχαν διεθνείς προσωπικότητες από την Ευρώπη -και ιδιαίτερα από τη Ρωσία- και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από την Ελλάδα από όλους τους χώρους, όπως ο πρώην υπουργός και επικεφαλής του Ινστιτούτου ΙΝΕΡΠΟΣΤ Γεράσιμος Αρσένης. Ο τελευταίος μάλιστα μίλησε ευθέως για «μια κλίκα ανθρώπων που ελέγχουν τις τράπεζες, τα ΜΜΕ και πολιτικά τμήματα του πολιτικού τόξου, μέσω των οποίων εξάγουν πλούτο από την ελληνική οικονομία, αλλά δεν παράγουν»!

Στόχος της πρωτοβουλίας, όπως ανέφερε ο συντονιστής του εγχειρήματος δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, ήταν να αναδειχθεί ότι στη μετατροπή της Ελλάδας σε «αποικία χρέους» κρύβονται οι σκοπιμότητες αποδόμησης του μεταπολεμικού κοινωνικού και πολιτικού μοντέλου.

«Η Ελλάδα δεν μπλοφάρει»

Ο Τζέιμς Κ. Γκάλμπρεϊθ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του TEXAS, σημείωσε ότι με αφορμή την κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, δρομολογήθηκε μια προσπάθεια αποδόμησης μεταπολεμικών αρχών και κεκτημένων.

«Δημιουργήθηκε ένα αφήγημα αποτυχίας του κράτους», είπε αναφερόμενος στην Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερης σημασίας για τη δημοκρατία την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. «Υπήρξε ένα κίνημα φιλικό προς την Ευρώπη, δημοκρατικό, αντί για ένα ακροδεξιό. Υποτιμήθηκε από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις», είπε.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, προέβλεψε ότι «όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία θα έχουμε τελεσίγραφα (και το ζούμε μέρα με τη μέρα). Είναι σαφές ότι η άλλη πλευρά δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα δεν μπλοφάρει. Οι ιδιωτικοποιήσεις δημιουργούν ιδιωτικά μονοπώλια, απορρυθμίζεται η αγορά εργασίας.

Όσο δεν το συνειδητοποιεί ο κόσμος, η άλλη πλευρά μάς φέρνει κοντά στην εμπειρία που μετέφερε πριν από δώδεκα χρόνια σε ένα tweet. Αλλαγή καθεστώτος και ανατροπή για μια νεοεκλεγείσα δημοκρατική κυβέρνηση. Μιλάμε για ένα κράτος-μέλος της ΕΕ. Όχι ένα απολυταρχικό καθεστώς».

«Το ερώτημα είναι αν η κοινωνική κατάσταση και η πολιτική κατάσταση θα κρατήσουν. Είναι ένα τεστ που είναι αναπόφευκτο. Αν αντιμετωπιστεί με επιτυχία, θα αντηχήσει σε όλο τον κόσμο. Όσον αφορά το ερώτημα για το τι πρέπει γίνει, θα πρέπει να σκεφτούμε τις ηθικές μας υποχρεώσεις απέναντι σε αυτό. Δεν είναι μόνο η μοίρα της ώρας αλλά και η ικανότητα να ελπίζει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει καλύτερη πορεία. Η δυνατότητα ελπίδας είναι αυτό που διακυβεύεται», τόνισε.

Βόμβες Αρσένη

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός και επικεφαλής του ΙΝΕΡΠΟΣΤ Γεράσιμος Αρσένης, αφού σημείωσε ότι η κρίση είναι πρωτίστως ευρωπαϊκή, είπε:

«Το πρόγραμμα απέτυχε παντελώς. Αν εκείνοι δέχονταν εναλλακτικά μέτρα λύσης, αυτά θα ήταν η αρχή του τέλους του Μάαστριχτ. Υπάρχει μια σύγκρουση λοιπόν. Είναι ένα θέμα να αντιμετωπίσει η Ένωση το πρόβλημα. Αργά ή γρήγορα η ΕΕ θα αντιμετωπίσει μια κρίση. Είτε θα διαλυθεί είτε θα μεταρρυθμιστεί ώστε να προκύψει μια πλήρης Ένωση, με κεντρική τράπεζα που θα μπορεί να δανείζει και να ανακυκλώνει πόρους, χωρίς μόνιμα ελλείμματα και πλεονάσματα σε χώρες. Οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις έχουν παραδοθεί. Δεν περιμένω από τη Δεξιά να αντικαταστήσει το Μάαστριχτ.

Το ερώτημα είναι το εξής: Θα περιμένουμε την κρίση να εκδηλωθεί κι αλλού; Είναι ευθύνη μας να αλλάξουμε τις νοοτροπίες των ανθρώπων. Υπάρχει άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη που μπορεί να προστατέψει το κοινωνικό κράτος, να προσφέρει πλήρη εργασία. Αυτό όμως απαιτεί άλλους θεσμούς από αυτούς του Μάαστριχτ».

Ο κ. Αρσένης επισήμανε ότι πέρα από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει και μια άλλη πρόκληση. «Η ελληνική οικονομία είναι δέσμια μιας κλίκας ανθρώπων που ελέγχουν τις τράπεζες, τα MME και πολιτικά τμήματα του πολιτικού τόξου, μέσω των οποίων εξάγουν πλούτο από την ελληνική οικονομία, αλλά δεν παράγουν. Αυτή η κλίκα δεν επιτρέπει σε υγιείς δυνάμεις να αναπτυχθούν», είπε και τόνισε:

Ο Τσίπρας πρέπει να εξαρθρώσει αυτήν την κλίκα, αλλιώς…

«Το θέμα για τον Τσίπρα δεν είναι να πετύχει συμφωνία. Η μεγάλη πρόκληση είναι να εξαρθρώσει αυτήν την ομάδα που κρατά αιχμάλωτη την οικονομία και να απελευθερώσει τις δυνάμεις που θέλουν να δημιουργήσουν. Πρέπει να διαχειριστεί τον χρόνο, πρέπει να περάσουν πόροι από το τραπεζικό σύστημα στην παραγωγή, στη γεωργία, στη βιομηχανία, στη βιοτεχνία για να αναπτυχθεί η οικονομία της Ελλάδος. Ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι δεν ήταν προετοιμασμένος, θα μπορέσει να βρει τη λύση. Εξακολουθεί να έχει τη στήριξη του κόσμου», τόνισε.

Στην κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου μέσω των Μνημονίων εστίασε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Κασιμάτης. (φωτο) «Αυτό που γίνεται σήμερα είναι η παραβίαση των καταστατικών αρχών της αστικής δημοκρατίας. Όλα αυτά που καταγράφηκαν στα μεταπολεμικά κείμενα παραβιάζονται από τη β’ φάση του καπιταλισμού», τόνισε ο έγκριτος συνταγματολόγος.

Χτυπούν το κράτος πρόνοιας

Από την πλευρά του, ο συντονιστής της «Πρωτοβουλίας των Δελφών» Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος σημείωσε ότι «το σχέδιο αυτό των ”θεσμών” έχει στόχο να οδηγηθούμε σε έναν ριζικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Κεντρικός στόχος είναι η πλήρης καταστροφή του συστήματος πρόνοιας, όχι μόνο στην Ευρώπη, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού. Μπορεί κανείς να αλλάξει τους θεσμούς, αλλά αν θέλει να αλλάξει κάτι ριζικά θα πρέπει να αλλάξει τις ιδέες των ανθρώπων. Έτσι ξεκίνησε μια επικοινωνιακή επίθεση πριν ξεσπάσει η κρίση.

Μην ξεχνάτε τον όρο ”PIGS”. Υπήρξε μια επικοινωνιακή επίθεση τόσο εντός όσο κι εκτός. Αυτή ενορχήστρωσε την επίθεση των αγορών. Αυτό δημιούργησε το υπόστρωμα για να δικαιολογηθεί η μετέπειτα εξέλιξη με το Μνημόνιο», είπε και συμπλήρωσε:

«Οι χώρες του Βορρά έχουν αποκομίσει ένα μεγάλο κέρδος από αυτήν την κατάσταση. Στους Γερμανούς δώσανε μια ελπίδα κυριαρχίας σε όλη την Ευρώπη και ταυτόχρονα προσανατόλισαν αυτήν την πεποίθηση περί γερμανικής ταυτότητας προς τη Νότια Ευρώπη.

Βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια τεράστια κρίση στις τράπεζες και κατάφεραν να μετασχηματίσουν αυτήν την κρίση σε κρίση των κρατών. Και ταυτόχρονα πέτυχαν να μετασχηματίσουν αυτό το φρόνημα».

Θέλουν να ταπεινώσουν τον Τσίπρα

Από την πλευρά του, ο συνταγματολόγος Δημήτρης Μπελαντής επεσήμανε: «Οι δανειστές θέλουν να αναγκάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις. Θέλουν την ταπείνωση του πρωθυπουργού. Θέλουν να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει μετριοπαθής. Αυτό θα δημιουργήσει μια κρίση εκπροσώπησης».

Ψέμα τα περί «success story» στην Κύπρο

Είναι ψευδές ότι υπάρχει «success story» στην Κύπρο. Λένε ότι η κατάσταση έχει ισορροπήσει, ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί το παρουσιάζουν ως επιτυχία. Ουδέν αναληθέστερο. Παίρνοντας τον λόγο ο Παναγιώτης Παντελίδης, οικονομολόγος στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου, τόνισε:

«Ύστερα από δύο χρονιές νεοφιλελεύθερων πολιτικών, έχει πέσει το ΑΕΠ κατά 16% και υπάρχει ανεργία 18%. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, αλλά με περικοπές και με υποβάθμιση του κράτους πρόνοιας. Έχουμε τα λεγόμενα ”κόκκινα δάνεια”, που έχουν φτάσει στο 60%. Υπάρχει μια συνεχής πτώση στις καταθέσεις. Δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για πιστώσεις».

Φιλελεύθερο λόμπι η ΕΕ

Ο Steffen Stierle, οικονομολόγος, από το γερμανικό κόμμα Die Linke, σημείωσε: «Θα πρέπει να απαντήσουμε εάν η ΕΕ είναι ανοικτή σε αλλαγές. Εάν κοιτάξουμε στις συνθήκες θα δούμε ότι η Ευρώπη είναι ένα τεράστιο φιλελεύθερο λόμπι. Αν το δεχτούμε αυτό τότε τα περιθώρια είναι μικρά».

Ο Νίκος Κουτσού (φωτό) υπογράμμισε ότι αυτό που θέλουν να επιβάλουν στην Κύπρο είναι μέρος του Σχεδίου Ανάν. «Μέσα από τα μέτρα θέλουν να ελέγξουν το νησί και να φέρουν το Σχέδιο πάλι», είπε.

Ο καθηγητής Michael Hudson από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας νέων θεσμών. «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο. Να δημιουργήσετε ένα υπουργείο Οικονομικών που θα μπορέσει να δημιουργήσει ανάπτυξη».

Επίσης, η Corinne Morel Darleux, από το κόμμα της Γαλλικής Αριστεράς (Parti De Gauche), αναφέρθηκε στο πείραμα του οικοσοσιαλισμού στη Γαλλία.

***

Αμέριστη και χωρίς όρους συμπαράσταση στον αγώνα του ελληνικού λαού – Εκφράζουν μέσα από τη «Διακήρυξη των Δελφών» δεκάδες διεθνείς προσωπικότητες

Δριμεία κριτική στην πολιτική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών απέναντι στην Ελλάδα ασκούν δεκάδες διεθνείς προσωπικότητες του ακαδημαϊκού κόσμου, της δημοσιογραφίας και της πολιτικής από την ΕΕ, την Ελβετία, τη Ρωσία, τη Βόρειο Αμερική και την Ινδία, με κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα με τίτλο «Διακήρυξη των Δελφών για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Παράλληλα, εκφράζουν την «αμέριστη» και «χωρίς όρους» συμπαράστασή τους στον αγώνα του ελληνικού λαού για την αξιοπρέπειά του, για την κοινωνική και εθνική του επιβίωση.

Η «Διακήρυξη των Δελφών» φέρει αυτό το όνομα γιατί υιοθετήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στους Δελφούς, στο πλαίσιο μεγάλου διεθνούς συνεδρίου για την κρίση, τις εναλλακτικές στον ευρωφιλελευθερισμό και τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας. Η «Πρωτοβουλία των Δελφών» υποστηρίχθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ), το Forum Mondial des Alternatives, το ρωσικό Ινστιτούτο Μελετών για την Παγκοσμιοποίηση και τα Κοινωνικά Κινήματα, τη «Λέσχη της Σόφιας», το Ίδρυμα Λυσσαρίδη και το agora-dialogue.com.

Τον συντονισμό της πρωτοβουλίας είχε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος.


Σχολιάστε εδώ