ΜΠΛΟΚΟ στον «θάνατο»

Η κίνηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να δώσει τον λόγο στον ελληνικό λαό αιφνιδίασε τους δανειστές και ακύρωσε εν μια νυκτί τα σχέδια που απεργάζονταν όλο αυτό το διάστημα εις βάρος της χώρας, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο των τραπεζών. Πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τους εκβιασμούς, τις απειλές και τα τελεσίγραφα με τα οποία πολιτεύθηκαν τους τελευταίους πέντε μήνες στην προσπάθειά τους να κάμψουν τις αντιστάσεις της κυβέρνησης και του Αλ. Τσίπρα.

Επιπλέον, το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής δεν θα μπορούν να αγνοήσουν το μεγάλο «ΟΧΙ» που θα πει ο ελληνικός λαός, να κλείσουν τα μάτια και να επιμείνουν στις καταστροφικές πολιτικές των Μνημονίων. Θα υποχρεωθούν να αλλάξουν γραμμή πλεύσης, να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία τους και να αποδεχθούν μια έντιμη συμφωνία.

Εκτός από τους δανειστές, η απόφαση του Αλ. Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αιφνιδίασε τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και τους ολιγάρχες και τους εγχώριους «νταβατζήδες».

Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες, η κίνησή του αυτή δεν ήταν ξαφνική αλλά προϊόν ενός σχεδιασμού που είχε εκπονηθεί εδώ και αρκετές ημέρες, καθώς ο κ. Τσίπρας διαπίστωνε ότι οι δανειστές, αντί να αμβλύνουν, όξυναν συνεχώς τις απαιτήσεις τους. Ενδεικτικό είναι και το ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν λάβει μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου που τους ζητούσε να παραμείνουν στην Αθήνα όλα τα προσεχή Σαββατοκύριακα.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με βάση το άρθρο 44 του Συντάγματος, με την επίκληση εθνικού θέματος, και για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα πρέπει να συμμετάσχει το 40% τουλάχιστον των Ελλήνων. Θα έχει προηγηθεί η επικύρωση από τη Βουλή (επρόκειτο να γίνει χθες) της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, για την οποία απαιτούνται οι ψήφοι το λιγότερο 151 βουλευτών.

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας το κλίμα που επικράτησε στις διαπραγματεύσεις, σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μάχη μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας» προκειμένου να εφαρμόσει τη λαϊκή εντολή, με στόχο «μια βιώσιμη συμφωνία, που θα σέβεται τόσο τη δημοκρατία όσο και τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες και θα οδηγεί στην οριστική έξοδο από την κρίση». Αναφερόμενος στη στάση των δανειστών, σημείωσε: «Μας ζητήθηκε να εφαρμόσουμε μνημονιακές συμφωνίες που συνήψαν προηγούμενες κυβερνήσεις, παρ’ όλο που αυτές καταδικάσθηκαν κατηγορηματικά από τον ελληνικό λαό στις πρόσφατες εκλογές». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε να υποκύψουμε, να προδώσουμε, δηλαδή, τη δική σας εμπιστοσύνη».

Ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός ότι οι δανειστές επέμειναν στη στάση τους αυτή και ότι ύστερα από πέντε μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης κατέληξαν σε ένα τελεσίγραφο προς την ελληνική Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό.

«Ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε, «να αποδεχτεί μια πρόταση που συσσωρεύει νέα δυσβάσταχτα βάρη στον ελληνικό λαό και υπονομεύει την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, όχι μόνο συντηρώντας την αβεβαιότητα αλλά και διογκώνοντας ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες». Απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «αυτήν τη στιγμή βαραίνει πάνω μας η ιστορική ευθύνη απέναντι στους αγώνες και στις θυσίες του ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της δημοκρατίας και της εθνικής μας κυριαρχίας».

Κάλεσε ακόμη τους πολίτες να αποφασίσουν περήφανα και κυρίαρχα και να απαντήσουν στο εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή μιας αυστηρής και ταπεινωτικής λιτότητας δίχως τέλος και χωρίς προοπτική. Να απαντήσουν με δημοκρατία, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στον αυταρχισμό και στη σκληρή λιτότητα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η επιλογή των πολιτών «θα τιμά την Ιστορία της πατρίδας μας και θα στείλει μήνυμα αξιοπρέπειας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Σε διαδικαστικό επίπεδο, η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, προκειμένου να διεξαχθεί υπό ομαλές συνθήκες το δημοψήφισμα.

Η απάντηση επρόκειτο να δοθεί από το Eurogroup κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, ενώ ο Γ. Δραγασάκης και ο Ευκλ. Τσακαλώτος ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψουν στη Φρανκφούρτη για να συναντηθούν με τον Μ. Ντράγκι και να του ζητήσουν να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χορηγεί τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.


Σχολιάστε εδώ