Μαγειρεύουν σενάρια ανατροπής του Τσίπρα

Τα συγκεκριμένα σχέδια υπηρετεί η πρότασή του για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, καθώς θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση την «αποστασία» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την απώλεια της δεδηλωμένης της κυβέρνησης. Μια τέτοια εξέλιξη, κατά τους «εμπνευστές», θα υποχρεώσει τον πρωθυπουργό να συνδιαλλαγεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολύ περισσότερο να συμφωνήσει για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, εκχωρώντας σε άλλο πρόσωπο το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Τα ονόματα που… προκρίνονται για τη θέση αυτή είναι αυτά του Γ. Στουρνάρα (ο οποίος θεωρείται άνθρωπος των δανειστών), του Δ. Αβραμόπουλου (που προσπαθεί να βρει στηρίγματα εντός κι εκτός για να κάνει πράξη τις φιλοδοξίες του) αλλά και του Γ. Καμίνη (λόγω του μετριοπαθούς χαρακτήρα του), ασχέτως αν διαθέτει τα προσόντα και τις ικανότητες να αναλάβει αυτού του είδους τα καθήκοντα τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Η πρόταση του κ. Σαμαρά διατυπώθηκε σε μια στιγμή που ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έδινε την ύστατη μάχη προκειμένου να επιτύχει μια έντιμη και όσο γίνεται λιγότερο ανώδυνη συμφωνία με τους δανειστές. Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου σε όλα αυτά τα σενάρια είναι σαφέστατο: «Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο»! Υπογραμμίζουν, δε, ότι «ο Αλ. Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος» και πως αν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη τη λύση θα κληθεί να δώσει ο ελληνικός λαός. «Συγκυβέρνηση με όσους ταυτίζονται με την καταστροφική πολιτική των Μνημονίων δεν πρόκειται να κάνουμε», υπογραμμίζουν.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι διάφορα πολιτικοοικονομικά κέντρα στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες, κυρίως δε στο Βερολίνο, επιθυμούν να «απαλλαγούν» από τη σημερινή κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα ούτως ώστε να υλοποιηθούν άκοπα και πιο εύκολα τα σχέδιά τους στην Ελλάδα. Από όσα διαδραματίζονται τελευταία, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, τα κέντρα αυτά δεν περιορίζονται μόνο στο πεδίο των επιθυμιών, αλλά επιδίδονται και σε «σκοτεινές διεργασίες» με στόχο την αποδυνάμωση και την ανατροπή της κυβέρνησης. Μέρος των σχεδίων αυτών θεωρείται η σκλήρυνση της στάσης των δανειστών τα τελευταία 24ωρα με απαιτήσεις που υπερβαίνουν τις αντοχές και τις ανοχές του ελληνικού λαού, με απώτερο στόχο να φέρουν τον κ. Τσίπρα προ τετελεσμένων. Είτε θα αποδεχτεί μια άκρως επώδυνη συμφωνία που θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους πολίτες είτε θα επιλέξει τη ρήξη και θα «φορτωθεί» το κόστος της χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν τι ακριβώς εξυφαίνεται στο παρασκήνιο, ενώ ενδεικτική ήταν η πρόσφατη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «οι θεσμοί είτε δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία είτε εξυπηρετούν συμφέροντα στην Ελλάδα». Δεν εννοούσε φυσικά μόνο τα οικονομικά αλλά και τα πολιτικά συμφέροντα. Βασική παράμετρος του «σχεδίου» στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία είναι να είναι τόσο επώδυνη που να προκαλέσει ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε η συμφωνία να εγκριθεί αναγκαστικά με τις ψήφους των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης (Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ κ.ά.). Σε μια τέτοια περίπτωση θα ζητηθεί από τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε ανασύνθεση της κυβέρνησης με τη συμμετοχή στελεχών που θα υποδείξουν οι κ. Σαμαράς, Θεοδωράκης κ.ά.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι σ’ αυτήν την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, όπως την αποκαλεί, δεν πρέπει να είναι πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας αλλά ένα άλλο πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής. Από την πλευρά του, ο Στ. Θεοδωράκης, που σταθερά τους τελευταίους μήνες επιμένει στον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, όπου θα μπει φυσικά και το Ποτάμι, κάνει τη… μεγάλη παραχώρηση και δέχεται να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας. «Ο Αλ. Τσίπρας έχει νωπή εντολή από τον ελληνικό λαό και το εκδικητικό πνεύμα δεν έχει θέση στην πολιτική ζωή, ειδικά αυτήν την κρίσιμη στιγμή», σημείωσε απευθυνόμενος ουσιαστικά στον κ. Σαμαρά.

***

Παρών ο Αβραμόπουλος

Τη στιγμή που η κυβέρνηση και η χώρα βρισκόταν στη δίνη των «εκβιασμών» και των «τελεσιγράφων» των δανειστών, που ζητούν την πλήρη υποταγή ενός ολόκληρου λαού, ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος περιφερόταν στην επικράτεια. Όχι φυσικά για να ενισχύσει, έστω και παρασκηνιακά, τις προσπάθειες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αλλά για να ενημερώσει παράγοντες και φορείς για τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη… μετανάστευση. Πήγε μεταξύ άλλων και στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος όπου εξέθεσε αναλυτικά τα… μεγαλεπήβολα σχέδια που ο ίδιος ως αρμόδιος για τη μετανάστευση θα αναλάβει να προωθήσει. Στην περίπτωσή του ταιριάζει η γνωστή παροιμία… «εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν». Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, πραγματικός σκοπός του κ. Αβραμόπουλου δεν ήταν το μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά στις επαφές του αυτές να προωθήσει το… όραμά του να γίνει πρωθυπουργός, αφού Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κατάφερε να γίνει. Επίσης, στις συναντήσεις που είχε με οικονομικούς και άλλους παράγοντες θέλησε να τους πείσει ότι διαθέτει και την αποδοχή και τις ικανότητες να γίνει ο νέος… Παπαδήμος.


Σχολιάστε εδώ