Κλείνουν στρατιωτικές Μονάδες

Το θέμα έχει απασχολήσει την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία και μία από τις αποφάσεις που πάρθηκαν και πρόκειται πολύ σύντομα να υλοποιηθούν, σύμφωνα με πολύ καλές πληροφορίες, είναι το κλείσιμο Μονάδων σε περιοχές που δεν καλύπτουν κρίσιμα σημεία, οι οποίες έχουν ελάχιστο προσωπικό και υπολειτουργούν, αλλά παραμένουν ανοικτές λόγω πιέσεων της τοπικής κοινωνίας και των βουλευτών για να μη χαθεί η κίνηση που δημιουργούν στην τοπική Αγορά οι υπηρετούντες. Ασφαλώς θα σημειωθούν κάποιες αντιδράσεις, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει υπαναχώρηση.

Είναι, πάντως, ξεκάθαρο πως τα κέντρα κατάταξης – εκπαίδευσης θα παραμείνουν.

Σε δυσπρόσιτες περιοχές η ΜΟΜΑ

Όσον αφορά την εξαγγελία του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για την επανασύσταση της ΜΟΜΑ, που από το ’60 μέχρι και το ’80 εκτελούσε δημόσια έργα, κυρίως δρόμους, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για μικρά έργα, περιορισμένης αξίας, σε δυσπρόσιτες περιοχές, κυρίως ορεινές, που δεν έχουν οικονομικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικές τεχνικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να μη γίνονται αναγκαία έργα. Τη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις θα τη δίνει η ΜΟΜΑ, που θα είναι σύντομα και πάλι παρούσα.

Υπάρχει βέβαια και ένας λόγος που αποτρέπει την ανάληψη οποιουδήποτε έργου από τη ΜΟΜΑ. Είναι οι Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 1990, που απαγορεύουν τη συμμετοχή Δημοσίων Οργανισμών σε διαγωνισμούς, με εξαίρεση τα έργα σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Στρατιωτικοί γιατροί σε απομονωμένες περιοχές

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας έχει πάρει και άλλη μία πολύ σημαντική απόφαση. Είναι γνωστό το πρόβλημα που υπάρχει στα μικρά νησιά και γενικά σε απομονωμένες περιοχές της χώρας όπου οι ιδιώτες γιατροί δεν πηγαίνουν με τον μικρό μισθό που δίνει το Δημόσιο και το ΙΚΑ, καθώς δεν καλύπτει τα έξοδα (νοίκι και άλλες ανάγκες), με αποτέλεσμα οι λιγοστοί κάτοικοι να είναι στο έλεος του Θεού.

Το κενό αυτό θα καλυφθεί με έφεδρους γιατρούς.

***

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση

* Περιήλθε σε γνώση μου επιστολή προς ΥΕΘΑ της ΕΕΛΕΑΑ (Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής και Άμυνας). Είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί παράλληλα με τον ΣΕΚΠΥ. Πρόεδρος ο κ. Γ. Τρουλλινός (IDE), Γραμματέας ο κ. Δ. Παπακώστας (ΕΑΒ).

* Με την επιστολή αυτή προτείνεται μια εξαιρετική λύση για τα αποσυρόμενα οπλικά συστήματα από τις ελληνικές ΕΔ. Πριν πωληθούν ή παραχωρηθούν να προηγείται αξιοποίησή τους από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία ή τις υπάρχουσες υποδομές των ΕΔ.

* Δεν αναφέρω λεπτομέρειες, αλλά βρίσκω την πρόταση πρακτική και εφαρμόσιμη, αρκεί να βρεθούν άνθρωποι να τη μελετήσουν.

***

Εδώ οπλάς, εκεί οπλάς, πού είναι ο οπλάς;

* Με τάραξε, όντως, η δήλωση του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου ότι τον απειλούν οπλάδες. Η λέξη οπλάς, του συρμού, υπονοεί τους προμηθευτές εξοπλισμών αλλά και λαμόγια που βρίσκονται πίσω από τις συμβάσεις, αφού το υπουργείο, πεισματικά και ανεξήγητα, δεν επαναφέρει τον θεσμό του επισήμου αντιπροσώπου.

* Ανήσυχος, και ουχί ήσυχος, άρχισα να ψάχνω την ταυτότητα των οπλάδων αυτών και έκανα ένα καλό βήμα. Στην αρχή, μετά τις συστηματικές επιθέσεις δύο εφημερίδων κατά του ΥΕΘΑ για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών Ρ-3 του ΠΝ, είχα προσανατολίσει τις υποψίες μου σε Γαλλογερμανούς. Ιδιαίτερα τους πρώτους, αφού ο κ. Π. Καμμένος είχε κηρύξει πόλεμο, guerre totale, γαλλιστί, κατά της ΝΗ-INDUSTRIES για τα ελικόπτερα ΝΗ-90.

* Ήρθε όμως η έκθεση του Παρισιού και με καθησύχασε! Είδα φωτογραφία του κ. Π. Καμμένου να χαιρετά, μελισταγής, υπό το βλέμμα του Α/ΓΕΑ, πτεράρχου κ. Χ. Βαΐτση, τον γάλλο πρύτανη των οπλάδων κ. Ντασό. «Vive l’ amitie francohellenigue», ανέκραξα.

* Δεν πέρασε λίγη ώρα και εντελώς ευτυχής είδα τον κ. υπουργό να περιέρχεται στην έκθεση, σχεδόν αγκαλιά με τον εκπρόσωπο του γαλλικού δυναμικού και των ΝΗ-90 στην Αθήνα κ. Χρ. Χούμπαυλη. Αισθάνθηκα ότι αναβίωσε η εποχή της δόξας του ομίλου φίλων Νικολά Σαρκοζί, στον οποίο οι ανωτέρω ήταν μέλη.

* Τέλος, λοιπόν, οι Γάλλοι είναι εκτός υποψίας. Ψάχνω Γερμανούς και Ουγκαντέζους. Δεν ταλαιπωρήθηκα πολύ, με διευκόλυνε ο υπουργός με τις δηλώσεις του.

***

Πετάει…

…η Πολεμική Αεροπορία μας στο θέρετρό της στον Άγιο Ανδρέα – Ζούμπερι. Δεν είναι μόνο ότι έχει προβλέψει ξαπλώστρες για φύλακες, έμαθα και ότι στο ΚΨΜ της ίδιας μονάδας υπάρχει υπαξιωματικός… Νοσηλευτικής!

Άραγε, το ξέρει ο Αρχηγός;

***

Επιτέλους, φως στο τούνελ!

*Η στήλη, επί χρόνια και κατ’ επανάληψη, κραύγαζε για την ανάγκη ύπαρξης, στον χώρο των ΕΑΣ, μιας δραστηριότητας που αφορά την καταστροφή πυρομαχικών ή ναρκών.

*Όταν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από ΑΩ διετίθεντο ως λεία σε αρπακτικά, ουδείς φρόντιζε να διεκδικήσει την κατασκευή ενός τέτοιου έργου.

*Τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΑΣ, ναύαρχο κ. Κοσμά Χρηστίδη απασχόλησε άμεσα το θέμα και ήδη δρομολογεί τις διαδικασίες ώστε σύντομα να προχωρήσει στην κατασκευή και οργάνωση του τμήματος. Θα γλυτώσουν οι ΕΔ και από διάφορους οπορτουνιστές επικίνδυνους ερασιτέχνες;

Ρε, μπας και μας δουλεύουν;

*Διαβάζω σε ανακοίνωση του ΥΕΘΑ τα παρακάτω καταπληκτικά που με ενθουσιάζουν.

*Ο κ. υπουργός καταγγέλλει (αφού έλαβε υπόψη έκθεση της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου) την εταιρεία ΝΗ INDUSTRIES για τις παρακάτω «αταξίες» στην προμήθεια του Ε/Π ΝΗ-90 (σύμβαση 034Α/2003).

*Δεν έχει διενεργηθεί ο προβλεπόμενος προ-συμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οπότε η σύμβαση είναι άκυρη!

*Εξαιρέθηκαν από ΦΠΑ σύμβαση και υλικά, παρανόμως.

*Για υλικά κόστους 400 εκατ. ευρώ δεν έχει παρασχεθεί διακρατική διασφάλιση ποιότητας κ.ά.

*Μιλάμε για βόμβα. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ΝΣΚ.

*Βέβαια, σημειώνω ότι κουβέντα δεν λέγεται για τους πρωταγωνιστές αυτού του σκανδάλου, που δεν είναι άλλοι από τους κ. Κ. Σημίτη, Γιάννο Παπαντωνίου και τους στενούς συνεργάτες τους. Όχι και να εκθέσουμε τον πολιτικό κόσμο, τους συναδέλφους…

*Και ενώ διαδραματίζονται αυτά, μια άλλη ανακοίνωση του ΥΕΘΑ μας πληροφορεί ότι εκπρόσωποι της εταιρίας AIRBUS (στην οποία υπάγεται η ΝΗ INDUSTRIES) συζητούν και διαπραγματεύονται με τη ΓΔΑΕΕ (την οποία κανείς δεν έχει ενημερώσει για τα πρώτα) για την τύχη αντισταθμιστικών (ΑΩ 1/9, 21/3), τα οποία, όπως λέγεται, όζουν από απόσταση. Αυτά λέγονται BUSINESS AS USUAL.

H μονάδα εσωτερικού ελέγχου ΥΕΘΑ

*Στην οποία προΐσταται ταξίαρχος με εξαιρετικές ικανότητες, κάνει μια έρευνα, σε βάθος, στην αγορά των ελικοπτέρων ΝΗ-90, Βγάζει λαγούς… Καλώς.

*Μοιράζει, όμως, το ερευνητικό του πάθος και σε άλλες όζουσες, κραυγαλέες υποθέσεις ώστε να μην κατηγορηθεί για μονομέρεια;

*Όπως, π.χ., σύμβαση προμήθειας Ε/Π APACHE (κυρία και ΑΩ), εκσυγχρονισμό φρεγατών ΠΝ, σύστημα αυτοπροστασίας F-16 (αγοράς Σημίτη) κ.ά… Ψάχνει σύγχρονες ύποπτες υποθέσεις, εντελώς σύγχρονες, των ΑΩ ΝΗ-90 και APACHE;

*Να που ύστερα από τόσα χρόνια δικαιώνεται ο κατασυκοφαντημένος σχης Γ. Πατρινός, που με την έκθεσή του (2004) για την αγορά των ΝΗ-90 τίναξε στον αέρα τη σύμβαση. Έκθεση που την έριξαν στο καλάθι των αχρήστων οι τότε εξουσιαστές και λάσπωσαν τον δυστυχή συνταγματάρχη κατηγορώντας τον ως… ανώμαλο. Να μην ξεχνάμε, υπουργέ, τους πρωταγωνιστές…

Δύσπνοια…

*Το Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, εκεί που έδειχνε ότι παίρνει την άνω βόλτα, παρουσιάζει συμπτώματα… δύσπνοιας.

*Υπάρχουν, όπως σε μερικές υπηρεσίες, καρεκλοκένταυροι που εμμένουν και επιμένουν να επιβάλουν παρωχημένες μεθοδεύσεις της προηγούμενης 20ετίας.

*Δεν γνωρίζω σε ποιον υπάγονται (υπουργός, ΑΝΥΕΘΑ ή υφυπουργός), αλλά όποιος και να ‘ναι αυτός, ας τραβήξει κανένα αυτί. Όχι σιγοντάρισμα κομματικών. Η Διοίκηση χρειάζεται συμπαράσταση… Εκτός αν είναι επιθυμητό η δύσπνοια να γίνει… πνευμονία.

Μια ωραία προσπάθεια

*Αναφέρομαι στο Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατιωτικών Μελετών, που το συγκροτούν έγκυρα και αξιόπιστα στελέχη: Βετεράνοι αξιωματικοί και ακαδημαϊκοί.

*Κάνουν σοβαρή δουλειά, όπως βλέπω στο περιοδικό που εκδίδουν («ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ»), που πρέπει να το μελετούν προσεκτικά σε ΥΕΘΑ και ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται περί αξιόλογου THINK TANK.

Δεν συντονίζεστε, σύντροφοι;

*Ο υπουργός κ. Παππάς ανακοινώνει ότι οι νέες προτάσεις της χώρας στους «θεσμούς» για ικανοποίηση των απύθμενων απαιτήσεών τους για περικοπές συμπεριλαμβάνουν περικοπή προϋπολογισμού ΥΕΘΑ κατά 200 εκατ. ευρώ.

*Στη συνέχεια εμφανίζεται ο, προβαίνων σε δηλώσεις επί παντός επιστητού, ΑΝΥΕΘΑ κ. Κ. Ήσυχος και καταγγέλλει ως «ανυπόστατα και υποβολιμαία» ό,τι είπε ο Παππάς.

*Να ‘σου από το Παρίσι και ο κ. Καμμένος, που δηλώνει ότι όχι μόνο δεν θα περικοπεί ούτε ένα ευρώ αλλά και θα επιστραφούν στους αξιωματικούς όσα παρανόμως τους άρπαξαν οι Γιωργο-Αντωνο-Μπενηδες.

*Επιπλέον, η στυγνή κ. Λαγκάρντ στέλνει τελεσίγραφο απαιτώντας τη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ. Αχρείοι εκβιαστές επιδιώκουν τη διάλυση της Άμυνας…

Απορίες

*Ρώτησα επώνυμο δικηγόρο, συμμετέχοντα στην υπερασπιστική ομάδα των λωποδυτών στους εξοπλισμούς.

*Αν ο μέγας βαρόνος κ. Π. Ευσταθίου λάδωνε δεκάδες αξιωματούχους του ΥΕΘΑ, με κορυφαίο τον κ. Αντ. Κάντα, αναπληρωτή γενικό διευθυντή, εκεί σταματούσε; Τι γινόταν με τους «άνω ορόφους», δηλαδή γενικού διευθυντή, υπουργών, πρωθυπουργών;

*Απάντηση: Μα, κύριε μου, αυτοί ήταν αρμοδιότητες άλλων…


Σχολιάστε εδώ