ΚΑΤΩ… στον Πειραιά

Η αιτία που η κατάσταση έχει φθάσει στο σημείο μηδέν είναι ότι μέχρι την Παρασκευή, που έληγε η προθεσμία για την ένταξη στις 100 δόσεις, δεν είχε γίνει κάποια νομοθετική ρύθμιση και οι άνθρωποι αυτοί ήταν αναγκασμένοι να κάνουν τη ρύθμιση είτε αποδεχόμενοι το χρέος που αμφισβητούν είτε να μην κάνουν τίποτα και να περιμένουν να πάνε στη… φυλακή οι περισσότεροι. Και αυτό γιατί τα χρέη τους προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ, αφού πέρα από τα τέλη υπάρχουν και οι προσαυξήσεις 15 ετών για τους οφειλέτες της πρώτης περίπτωσης και δύο ετών για τους οφειλέτες της δεύτερης περίπτωσης.

Το θέμα ξανασυζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, όπου υπήρξε ένταση, φωνές, αντεγκλήσεις και… λιποθυμίες καταστηματαρχών, που φώναζαν ότι δεν είναι δυνατόν να τους κυνηγάνε για να πληρώσουν πρόστιμα τετραπλάσια από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων που είχαν πληρώσει!

Έφεραν μάλιστα στο συμβούλιο αποδείξεις 10.000 ευρώ και 20.000 ευρώ από την Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου, που ανέφεραν ότι τα χρήματα που είχαν πληρώσει ήταν τα τέλη κατάληψης δημόσιων χώρων. Όμως, ο πρώην δήμαρχος, που τους είχε κάνει τη… διευκόλυνση να τα πληρώνουν τμηματικά, ενημέρωσε τη Δημοτική Αστυνομία για τη ρύθμιση προφορικά, η οποία και τους έκοψε πρόστιμα επειδή… δεν είχαν πληρώσει τα τέλη! Μάλιστα, η Ταμειακή Υπηρεσία, μετά τις εκλογές, για να μην έχει… μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη και δεδομένου ότι άλλαξε η Δημοτική Αρχή, ενταλματοποίησε τα πρόστιμα και τα έστειλε για εκτέλεση.

Εκεί στάθηκε ο δήμαρχος όταν η αξιωματική αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι δεν προχώρησε γρήγορα τις διαδικασίες για να γίνει νομοθετική ρύθμιση και να λυθεί το πρόβλημα. «Ο δικός σας δήμαρχος επαιρόταν για την κουμπαριά του με τον πρώην πρωθυπουργό και τον κατέβαζε κάθε τόσο στον Πειραιά για να δείξει… πόσο κολλητός του είναι. Γιατί λοιπόν επί δύο χρόνια δεν κατάφερε να κάνει τη νομοθετική ρύθμιση και να μην αφήσει εκτεθειμένους τόσους επαγγελματίες. Και σε τελική ανάλυση γιατί ενταλματοποιήσατε τα πρόστιμα ενώ είχατε χάσει τις εκλογές και δεν αφήνατε εμάς να… βγάλουμε το φίδι από την τρύπα;», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Γ. Μώραλης.

Η εν δυνάμει επικεφαλής του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ Μαίρη Σταθάκη (σ.σ.: Εντός των ημερών παραιτείται από δημοτικός σύμβουλος ο Θ. Δρίτσας και μπαίνει στη θέση του ο πρώτος επιλαχών Δ. Γκερλές) τόνισε ότι για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να εκδοθεί ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), κάτι που είναι χρονοβόρο. Γι’ αυτό ζήτησε να πιέσει ο δήμος να δοθεί παράταση στη ρύθμιση των 100 δόσεων ώστε να υπάρχει χρόνος για να εκδοθεί -ενδεχομένως- η ΚΥΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Μώραλη το θέμα των παρόδιων ιδιοκτησιών θα λυθεί και ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση. Όμως για το θέμα των καταστηματαρχών τα πράγματα δεν είναι ρόδινα…

* Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την κυβέρνηση. Όπως ανακοίνωσε στο δημοτικό συμβούλιο η εκπρόσωπος του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Σταθάκη, η γενική συνέλευση της Επιτροπής Πόλης ετοιμάζει ογκώδη και δυναμική διαδήλωση εναντίον της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Ζήτησε δε και τη συμμετοχή του δήμου στη διαδήλωση, για να καταλάβουν όλοι πως ο Πειραιάς δεν πρόκειται να δεχθεί με τίποτα το ξεπούλημα του ΟΛΠ. Ξεκαθάρισε βέβαια ότι θα συμμετέχει και ο συνδυασμός που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο. Ήταν τόσο μαχητικό το ύφος της συμβούλου που ένας συνάδελφός της της συμπολίτευσης δεν άντεξε και είπε: «Η δημοτική ομάδα, της οποίας επικεφαλής είναι ο Θ. Δρίτσας, ξεσηκώνεται για να μην ξεπουληθεί ο ΟΛΠ, το υπουργείο στο οποίο υπάγεται ο ΟΛΠ και του οποίου προΐσταται ο Θ. Δρίτσας θα είναι εκείνο που θα ολοκληρώσει την πώληση. Σ’ αυτή την περίπτωση ο κ. Δρίτσας τι θα κάνει; Θα ακολουθήσει, άραγε, τον δρόμο που χάραξε ο Γ. Ανωμερίτης;».

* Στις 9, 10, 11 και 12 Ιουλίου θα γίνει φέτος η 16η διοργάνωση Beach Volley που γίνεται κάθε χρόνο στον Πειραιά. Φέτος η διοργάνωση θα γίνει στα Βοτσαλάκια αλλά και στο προαύλιο του Δημοτικού Θεάτρου. Σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος τόνισε ότι «ο Πειραιάς πάντα θα στηρίζει και θα ενισχύει προσπάθειες και πρωτοβουλίες που προωθούν την ιδέα της ομαδικότητας και του αθλητισμού στους νέους».

* Φοβερά πράγματα ακούστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Περάματος. Η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού του ΚΚΕ Αθηνά Ζύμαρη κατήγγειλε ότι την προηγούμενη ένα στέλεχος της Χρυσής Αυγής εισέβαλε στο δημαρχείο κρατώντας καραμπίνα και απειλούσε τους εργαζόμενους επειδή είχαν συνέλευση και δεν του έδιναν ένα πιστοποιητικό που ζητούσε! Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Σώματος Τάκης Καραγιαννάκης, που ανέφερε ότι για το γεγονός ενημερώθηκε η Αστυνομία αλλά δεν έγινε μήνυση κατά του οπαδού της ΧΑ.

* Πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που αναφέρει… σημεία και τέρατα με το δημοτικό κατάστημα «Το Λιμανάκι» έφτασε στον Δήμο Περάματος. Το πόρισμα αναφέρει ότι το μαγαζί είχε νοικιάσει από τον δήμο η αδελφή αντιδημάρχου του πρώην δημάρχου Π. Ζουμπούλη, χωρίς να δώσει τις εγγυήσεις που προβλέπει ο νόμος, ενώ πλήρωνε τα νοίκια όποτε… ήθελε, αλλά με ακάλυπτες επιταγές!

Να σημειώσουμε ότι ο εν λόγω αντιδήμαρχος είχε καταφέρει να εκλεγεί και πρόεδρος στο Νεκροταφείο Σχιστού, τη στιγμή που μέσω άλλου συγγενή του ήλεγχε γνωστό γραφείο τελετών! Και ενώ τη μια στιγμή έκανε τον… νεκροπομπό, κατά τα κοινώς λεγόμενα, την άλλη έκανε τον πρόεδρο του νεκροταφείου! Αυτά, βέβαια, μόνο στην Ελλάδα γίνονται… Αλλά, φαίνεται, ήξερε πού… ψάρευε ο κύριος…

* Τη λήψη δανείου, ύψους 2 εκατ. ευρώ, εισηγήθηκε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο και το ψήφισε, προκειμένου να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό! Να σημειώσουμε ότι ο δήμος ακόμα δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί δεν έχει προϋπολογισμό. Και όπως πάνε τα πράγματα, πριν από το τέλος Ιουλίου δεν θα έχει…

* Να γυρίσει πίσω ο Δήμος Περάματος 876.000 ευρώ, που είχε πάρει μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, για έργα οδοποιίας που δεν έκανε, ζητάει το αρμόδιο ευρωπαϊκό ταμείο. Αυτό αποκάλυψε στο συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος Τάκης Κούρτης, που ζήτησε να σταλούν τα σχετικά στοιχεία στον εισαγγελέα.

* Ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιχάλης Βασσάλος (επί δημαρχίας Ζουμπούλη) ζήτησε να διερευνηθεί πού πήγαν τα κονδύλια των 8 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί στον δήμο πριν από έξι περίπου χρόνια για να εξοφληθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τρίτους. Πρότεινε, δε, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα χρήματα δεν διατέθηκαν εκεί που έπρεπε, να οδηγηθούν οι υπαίτιοι στη Δικαιοσύνη, ανεξάρτητα από το αν ανήκουν σήμερα στην παράταξη της πλειοψηφίας ή στην αντιπολίτευση.


Σχολιάστε εδώ