Καλά, δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν;

Χρειάστηκαν δύο επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, η μία στη Μόσχα και η άλλη στην Αγία Πετρούπολη, και δύο ή τρεις επισκέψεις του Π. Λαφαζάνη για να καταρρεύσει ο μύθος αυτός.

Η Ρωσία παραμένει μια πολύ στενή φίλη της Ελλάδας, αλλά ειδικά με το καθεστώς Πούτιν δεν θα πρέπει να καλλιεργείται η οποιαδήποτε ελπίδα για χρηματοδότηση.

Πραγματικά, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στην Αθήνα κάποιοι πίστευαν πως μπορεί ο Πούτιν να δώσει χρήμα στην Ελλάδα ώστε να απαλλαγεί από τον “βραχνά” των Μνημονίων, όταν ο ρώσος Πρόεδρος και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Σιλουάνοφ ήταν οι ίδιοι που άφησαν την Κύπρο, του αγνού ρωσόφιλου Χριστόφια, να βράζει στο ζουμί της περιμένοντας ένα δάνειο 1 δισ. δολαρίων, το οποίο δεν δόθηκε ποτέ, οδηγώντας την Κύπρο στο capital control και το bail in των τραπεζών.

Το πιο μεγάλο στραπατσάρισμα όμως δεν ήρθε με τον αγωγό, όπως θα φαντάζεστε, για τον οποίο έγινε μεγάλη συζήτηση στη Βουλή, όπου ο κ. Λαφαζάνης βρέθηκε να απολογείται στον Άδωνη Γεωργιάδη για την περίφημη δήλωσή του ότι οι Ρώσοι θα έδιναν… μπροστάντζα για τον αγωγό (που κάνεις δεν γνωρίζει εάν θα κατασκευαστεί) 5 δισ. δολάρια.

Δύο-τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Βλ. Πούτιν και τις επαφές που είχε ο Λαφαζάνης στην Αγία Πετρούπολη, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν επέκταση του αποκλεισμού εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από όλη την Ευρώπη, χωρίς φυσικά να εξαιρέσουν την Ελλάδα, όπως κάποιοι αφελείς περίμεναν. Εκτός βεβαίως εάν επιτρέψουν τις φράουλες τον… Δεκέμβριο και τα ροδάκινα τον Απρίλιο…

Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε αν αυτό ήταν το αποτέλεσμα της εντατικής… διπλωματίας που άσκησε ο εξάδελφος του πρωθυπουργού κ. Γ. Τσίπρας, που ως γ.γ. του ΥΠΕΞ έμεινε τρεις-τέσσερις ημέρες σε έναν από τους πιο ακριβούς ταξιδιωτικούς προορισμούς του κόσμου -την Αγία Πετρούπολη- για επαφές.

***

Αθωώνουν τον Γκρούεφσκι

Tι ακριβώς εννοούσε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς με τις δηλώσεις του ότι η σκοπιανή κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν έχει αλυτρωτικές διαθέσεις; Πιθανόν πράγματι να τον διαβεβαιώνει για κάτι τέτοιο ο κ. Γκρούεφσκι, αλλά δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα; Και για ποιον λόγο, τελικά, βγαίνει δημοσίως και αθωώνει τον κ. Γκρούεφσκι, που είναι ο χαρακτηριστικότερος εκπρόσωπος του πιο ακραίου εθνικισμού και αλυτρωτισμού στα Βαλκάνια.

*Όσο για το θέμα της ονομασίας, πραγματικά δεν αντιλαμβανόμαστε αυτού του είδους τη φιλοσοφία, δηλαδή ότι εάν αναπτυχθεί η… εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, θα διευκολυνθούν οι συνομιλίες για την επίλυση της διαφοράς για το όνομα. Μια χαρά εμπιστοσύνη είχαμε επί δεκαετίες με τους Σκοπιανούς, όσο βρίσκονταν στη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία, αλλά και μετά,

Το θέμα της ονομασίας όμως δεν πρόεκυψε ως αποτέλεσμα της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και είναι απολύτως λανθασμένη αυτή η αντίληψη, καθώς ξεφεύγει από την ουσία του προβλήματος.

*Συγχρόνως, όμως, αποδυναμώνει την ελληνική διαπραγματευτική θέση, καθώς εφόσον εμπεδωθεί στη διεθνή κοινότητα η αντίληψη αυτή, τότε πολύ απλά θα ζητηθεί η υιοθέτηση και άλλων ΜΟΕ και η «παράκαμψη» της διαφοράς για το όνομα. Και σε αυτά τα ΜΟΕ κάλλιστα θα μπορούσαν να περιληφθούν και οι πάγιες απαιτήσεις των Σκοπιανών για προώθηση της ευρωατλαντικής πορείας τους με το προσωρινό όνομα…

*Εκτός, φυσικά, εάν έχει κάτι άλλο στο μυαλό του ο κ. Κοτζιάς και φιλοδοξεί να είναι εκείνος που θα δώσει λύση στο θέμα της ονομασίας, το οποίο ποτέ δεν συγκίνησε ιδιαίτερα την Αριστερά. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς είναι γνωστή η στάση πολλών κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του συμβιβασμού με την ΠΓΔΜ, ακόμη και με την αναγνώριση «μακεδονικής ταυτότητας»…

***

Και… επιβράβευση!

Τι βόμβα ήταν αυτή που έσκασε στο ΥΠΕΞ; Η ιστορία με τη ΜΚΟ με τις αποναρκοθετήσεις στον Λίβανο είναι γνωστή, καθώς έχει πάρει ήδη τη δικαστική οδό, μια υπόθεση στην οποία εμπλέκεται και ο Άλεξ Ρόντος, ο οποίος εισηγήθηκε τη χρηματοδότηση της ΜΚΟ, αλλά και οι διπλωμάτες Ν. Τσαμαδός και Ν. Μπάζας, οι οποίοι, λόγω της θέσης τους, ενέκριναν την εκταμίευση των ποσών.

Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα νοσεί και μόνο ένας «τρελός» πρέσβης θα είχε το θάρρος και το θράσος να απορρίψει εισήγηση (και μάλιστα από την κορυφή του υπουργείου) χρηματοδότησης μιας καθ’ όλα νόμιμης ΜΚΟ, στην οποία όμως κανείς ποτέ δεν έκανε έλεγχο, μια και η διαδικασία που προβλεπόταν από το ΥΠΕΞ ήταν διάτρητη.

*Ο Ν. Κοτζιάς προφανώς ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι υπήρχε έγγραφο του κ. Ρακιντζή (Γενικού Επιθεωρητή της Δημόσιας Διοίκησης) για τους ελεγχόμενους διπλωμάτες, αλλά, παρ’ όλα αυτά, ο ένας παρέμεινε στο Σουδάν και ο άλλος πήρε… τιμητική μετάθεση από το Τόκιο στη Βραζιλία…

*Στο Πειθαρχικό που ζήτησε να συγκληθεί όμως, οι τρεις διπλωμάτες, οι κ. Καρκαμπάσης, Γαριλίδης και Σκουλαρίκου (οι δύο εξ αυτών, μάλιστα, διευθυντές κρίσιμων διευθύνσεων), είχαν διαφορετική γνώμη και δεν άσκησαν πειθαρχική δίωξη εις βάρος των συναδέλφων τους, θεωρώντας ότι θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.

Το έμαθε όμως ο υπουργός, το επεξεργάσθηκε και διέταξε να τεθούν και οι τρεις σε… διαθεσιμότητα.

*Ασχέτως αν ο κ. Κοτζιάς θεωρεί ότι είχε δίκιο στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται περί απαράδεκτης και αντιδημοκρατικής παρέμβασης στη λειτουργία ενός θεσμικού οργάνου. Διότι ευλόγως αναρωτιέται κανείς πώς από αύριο το Πειθαρχικό ή το Υπηρεσιακό ή άλλο θεσμικό όργανο του ΥΠΕΞ θα λειτουργήσει με μοναδικό κριτήριο τη νομιμότητα και το συμφέρον της υπηρεσίας… Υπήρχαν και άλλοι τρόποι για να εκφράσει τη διαφοροποίησή του ο υπουργός και όχι αυτός ο αποκεφαλισμός στελεχών επειδή δεν συμφώνησε μαζί τους.

*Συνεχίζεται η επάνδρωση των γραφείων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Έτσι, ανακοινώθηκε ο διορισμός του Βαγγέλη Κυζηράκου σε θέση ειδικού συμβούλου στο γραφείο του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ Γεωργίου Τσίπρα.

Με σπουδές στο Έσσεξ και στο LSE, ο κ. Κυζηράκος βρίσκεται από το 2012 στο κόμμα ως επιστημονικός συνεργάτης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Μελετών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ