Γιατί απορρίφθηκε το τρίτο Μνημόνιο

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σε αυτήν την περίπτωση, και σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες αλλά και τις ΗΠΑ, για προφανείς λόγους αμοιβαίου συμφέροντος, εξετάζεται αρχικά ένα «μορατόριουμ» δεκαπέντε ημερών, διάστημα κατά το οποίο μια πιθανή οριστική ρήξη και μη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για νέο πρόγραμμα δεν θα συνιστά «πιστωτικό γεγονός», ενώ ταυτόχρονα θα δίνεται ο απαραίτητος χρόνος και στις δύο πλευρές να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση χωρίς δραματικές εξελίξεις.

Αυτό το σενάριο δίνει νέο χρόνο στις δύο πλευρές ακόμα και για νέες διαπραγματεύσεις, αν και σε περίπτωση ρήξης οι εξελίξεις θα είναι σίγουρα ραγδαίες.

Η απόρριψη

Απορρίπτοντας την πρόταση των «θεσμών» ως προϋπόθεση για πεντάμηνη χρηματοδότηση (που οδηγούσε ουσιαστικά σε τρίτο Μνημόνιο), το Μαξίμου εκτιμά ότι οδηγούσε στην άμεση αποδοχή βαθιών υφεσιακών μέτρων και αν γινόταν αποδεκτή, οι πολίτες και οι αγορές θα προεξοφλούσαν ένα πεντάμηνο περαιτέρω συρρίκνωσης που θα οδηγούσε σε άλλη μια διαπραγμάτευση υπό συνθήκες κρίσης.

Όσον αφορά το χρηματοδοτικό κενό -των επόμενων πέντε μηνών-, η πρόταση των θεσμών αφορούσε 12 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς θεσμούς (EFSF και επιστροφή κερδών της ΕΚΤ από τα ομόλογα SMP) συν 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, τα οποία, σύμφωνα με το Μαξίμου, «είναι απίθανο να αποδοθούν συνολικά». Επιπλέον, «δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα ποσά που το Ελληνικό Δημόσιο έχει πληρώσει στους δανειστές του (κυρίως το ΔΝΤ), χωρίς να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και αύξηση των ρέπος».

Ακόμα, η πρόταση απορρίπτεται καθώς δεν προβλέπει ούτε ένα ελάχιστο αποθεματικό για το Ελληνικό Δημόσιο αλλά ούτε και τις μελλοντικές αποπληρωμές του ΔΝΤ, ζήτημα ύψιστης σημασίας, δεδομένης της άρνησης του ΔΝΤ να καταβάλει τις δόσεις που προβλέπονται από τη δανειακή συμφωνία, καθώς κρίνει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Καθίσταται φανερό ότι η πρόταση των ”θεσμών”, ακόμα και αν δεν λάβουμε υπόψη τα υφεσιακά και κοινωνικά αποδομητικά μέτρα που προβλέπει, αφήνει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό για την πεντάμηνη περίοδο επέκτασης που προβλέπει, ενώ, και αυτό είναι το ανησυχητικότερο, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα σκληρή διαπραγμάτευση και ένα νέο καταστροφικό Μνημόνιο στο τέλος του χρόνου», τονίζει το Μαξίμου, υπογραμμίζοντας:

«Η κυβέρνηση κατέθεσε λελογισμένη πρόταση διευθέτησης του χρέους και επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος (π.χ. μέσα από την de facto μεταβίβαση του χρέους προς την ΕΚΤ προς τον ESM), πρόταση που αρνήθηκαν οι ”θεσμοί”. Η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή, ούτε και ηθικό δικαίωμα να προσυπογράψει ένα νέο Μνημόνιο».


Σχολιάστε εδώ