Αλλαγές των πολιτικών, που είχε ως τώρα το ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί η Φώφη

Η κ. Γεννηματά και το επιτελείο της προσπαθούν να παρέμβουν, στο μέτρο του δυνατού, στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης θέτοντας επί τάπητος μια όσο το δυνατόν καλύτερη συμφωνία σε σχέση με εκείνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να μπει τέλος στη λιτότητα. Παράλληλα, η κ. Γεννηματά επιχειρεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασύνταξη του χώρου της Κεντροαριστεράς συνολικά, με κορμό όμως το ΠΑΣΟΚ.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε να στείλει και μηνύματα προς τους δανειστές, τονίζοντας ότι πρέπει να τερματιστεί η λιτότητα προκειμένου να αρχίσει μια φάση ανάκαμψης και ανάπτυξης.

«Ο ελληνικός λαός, στη συντριπτική του πλειοψηφία, απαιτεί μια συμφωνία που θα συνιστά βιώσιμη λύση για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της εθνικής οικονομίας, για την ανάπτυξη και την αναδιάρθρωση και απομείωση του χρέους, τη συνοχή και την αλληλεγγύη της κοινωνίας μας», επεσήμανε χαρακτηριστικά στην ομιλία της στη σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου η κ. Γεννηματά.

Όπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες της, η ομιλία της στη σοσιαλιστική ομάδα πρωτίστως αλλά και οι δηλώσεις της μετά τις συναντήσεις με τον κ. Σουλτς και άλλους παράγοντες στις Βρυξέλλες ουσιαστικά συμβολίζουν μια πρώτη στροφή του ΠΑΣΟΚ προς άλλες πολιτικές και διαφοροποίηση από τις σκληρές μνημονιακές επιλογές.

Βέβαια άσκησε και κριτική προς την κυβέρνηση, επιχειρώντας όμως να θέσει και τους εταίρους μας προ των ευθυνών τους. Ουσιαστικά τους κάλεσε να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια αλλά και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει από το 2012 και αφορούν τις περαιτέρω ρυθμίσεις για το χρέος και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.

«Δεν είναι ώρα για τη δικαίωση κανενός, παρά μόνο για τη δικαίωση της ελπίδας του ελληνικού λαού. Είμαστε εδώ γιατί η ελπίδα είναι στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε με νόημα ότι «το συμφέρον της χώρας είναι αυτό που θα κρίνει και θα καθορίσει τη στάση του ΠΑΣΟΚ».

Πάντως, για την ώρα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει να μη θέλει να περιορίσει τις παρεμβάσεις του στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό και πολλές φορές φροντίζει να έχει σχεδόν ταυτόχρονη δραστηριότητα και παρεμβάσεις με την κ. Γεννηματά. Όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «θέλει να ελέγχει την κατάσταση και αν είναι δυνατόν να καπελώνει και πρωτοβουλίες της Φ. Γεννηματά». Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, «ο κ. Βενιζέλος φαίνεται ότι επιθυμεί όχι απλά να παραμείνει ένας ενεργός βουλευτής / πολιτικός, αλλά ενδεχομένως σχεδιάζει από τώρα να ηγηθεί ενός ευρύτερου φορέα, με ομάδες και στελέχη από τη λεγόμενη Κεντροαριστερά, αλλά και τμήματα, ομάδες και προσωπικότητες της Κεντροδεξιάς, επιθυμώντας να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ όμηρο και συνιστώσα αυτού του νέου σχήματος».

Πάντως, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δουλεύει για την ανασύνταξη και ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και ήδη προχωράει ο διάλογος με τη ΔΗΜΑΡ, καθώς ήδη υπήρξε συνάντηση της κ. Γεννηματά με τον νέο πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο. Ωστόσο, αυτό που αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι να επαναπροσεγγίσει και να επανασυνδεθεί με ζωντανές και υπαρκτές δυνάμεις που υπάρχουν στους μαζικούς χώρους (συνδικάτα, Αυτοδιοίκηση, επιστημονικούς φορείς κ.ά.). Με δυνάμεις δηλαδή που ήταν οργανωμένες γύρω από το ΠΑΣΟΚ και πήραν αποστάσεις λόγω των πολιτικών που ακολουθήθηκαν, ενώ ένα μεγάλο τμήμα τους στράφηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυνάμεις όμως αυτές ακόμα διατηρούν την αυτονομία και την αυτοτέλειά τους στους μαζικούς χώρους και μπορούν ακόμα να αποτελέσουν μια δεξαμενή ψηφοφόρων για το ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ