Αλλάξαμε πολιτική στα Σκόπια και αγκαλιάζουμε τον Γκρούεφσκι;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κοτζιάς επεξεργάζεται ιδέες που -στο πλαίσιο της οικοδόμησης… εμπιστοσύνης, φυσικά- θα παρακάμπτουν την ελληνική ένσταση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ταυτόχρονα θα υπάρχει αποδοχή για την ένταξη της χώρας με νέο σύνθετο όνομα, το οποίο όμως δεν θα ισχύει ουσιαστικά για καμιά άλλη χρήση (πέραν των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα και των σχέσεων με οργανισμούς που η Ελλάδα διαθέτει δικαίωμα βέτο) μέχρις ότου η ΠΓΔΜ γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, δηλαδή στο διηνεκές…

Ο κ. Κοτζιάς δείχνει να ασκεί μια εξωτερική πολιτική διαφορετική απ’ αυτήν που είχε μέχρι σήμερα η χώρα.

Στα ελληνοτουρκικά αποπειράθηκε να εφαρμόσει την πολιτική ανοικτών θυρών, η οποία και κατέληξε στο θέαμα της χορωδιακής εμφάνισής του στην πίστα στην Αττάλεια αγκαζέ με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβουσογλου, κάτι που τελικά όμως δεν εμπόδισε τη δέσμευση μιας τεράστιας περιοχής στο κεντρικό Αιγαίο από την Τουρκία για ασκήσεις μέχρι το τέλος του 2015, παρά τις διαβεβαιώσεις που του έδινε η Άγκυρα ότι δεν θα επαναλάβει τέτοιες προκλήσεις. Όχι μόνο δεσμεύτηκαν οι περιοχές, αλλά συνεχίζονται εν μέσω τουριστικής περιόδου οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά και ενώ υποτίθεται ότι ισχύει το παλιό μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ.

Έτσι και στο Σκοπιανό ο κ. Κοτζιάς επιχειρεί να ασκήσει την προσωπική πολιτική του, θεωρώντας ότι με την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από τη μια και με επαφές υψηλού επίπεδου μεταξύ των δύο χωρών από την άλλη μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και συνεπώς να διευκολυνθεί και η λύση του προβλήματος της ονομασίας.

Οι πρωτοβουλίες του κ. Κοτζιά έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, με τον βουλευτή της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκο να έχει καταθέσει ερώτηση ζητώντας εξηγήσεις από τον υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς εμφανίσθηκε στα Σκόπια να δίνει διαλέξεις περί διμερών σχέσεων, ενώ με τις δηλώσεις του ουσιαστικά έδινε χείρα βοηθείας στον Γκρούεφσκι, ο οποίος πολιτικά είναι στριμωγμένος και απομονωμένος ακόμη και από την Ευρώπη λόγω των αποκαλύψεων από τις υποκλοπές.

Η εμφάνιση του Γκρούεφσκι δίπλα στον νέο έλληνα υπουργό Εξωτερικών, με δηλώσεις για το πόσο καλά αναπτύσσονται οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, είναι το καλύτερο επιχείρημά του για να αντιμετωπίσει όσους αμφισβητούν την πολιτική ηγεμονία του στην ΠΓΔΜ.

Όμως, τα ΜΟΕ, τα οποία επεξεργάστηκαν τα δύο υπουργεία Εξωτερικών και αποδέχθηκαν οι κ. Κοτζιάς και Πόποσκι, είναι πράγματι χαμηλής πολιτικής και εκτός των μικρών προβλημάτων που δημιουργούν, ουσιαστικά οδηγούν σε «πάγωμα» της διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε με δημόσιες δηλώσεις του ότι η σκοπιανή κυβέρνηση τον έχει διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει θέμα αλυτρωτισμού, αθωώνει πλήρως τον αλυτρωτισμό που καλλιεργείται στα Σκόπια εδώ και δεκαετίες και ακυρώνει την ελληνική επιχειρηματολογία, από το 1991, σχετικά με τη διαφορά της ονομασίας.

Υποβαθμίζει μάλιστα τη διαφορά σε θέμα ψυχολογίας και εμπιστοσύνης, οπότε ο διεθνής παράγοντας είναι λογικό να πιέσει για την υιοθέτηση μέτρων που ενισχύουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών, παραμερίζοντας τη διαφορά η οποία τους χωρίζει.

Με την εμφάνιση που έκανε στα Σκόπια ο κ. Κοτζιάς διέπραξε σοβαρότατο λάθος, τις συνέπειες του οποίου σύντομα θα αντιμετωπίσει. Γιατί όλη η επιχειρηματολογία του συνηγορεί υπέρ της απαίτησης των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ προκειμένου να κτίσει «εμπιστοσύνη» μεταξύ των δύο λαών. Και θα είναι κάτι που και οι Ευρωπαίοι και οι Νατοϊκοί θα ζητήσουν, υιοθετώντας το επιχείρημα του κ. Κοτζιά ότι η «εμπιστοσύνη» είναι που λείπει και στερεί τις δύο χώρες από τη λύση στο θέμα της ονομασίας.

Να θυμίσουμε ότι τη θεωρία των ΜΟΕ ως μεθόδου διευκόλυνσης επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας είχε παρουσιάσει στον Κ. Καραμανλή ο Ν. Γκρούεφσκι το 2008, πριν από την κρίσιμη Σύνοδο στο Βουκουρέστι, θέλοντας να εγκλωβίσει την ελληνική διπλωματία. Η πρόταση φυσικά είχε τότε απορριφθεί.

«Οι άνθρωποι, όταν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, μπορούν να παλέψουν, να λύσουν μεγάλα προβλήματα και να μετακινήσουν, όπως λέμε, και βουνά…», δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς, μετατρέποντας έτσι ένα σοβαρό πρόβλημα αλυτρωτισμού και εθνικισμού σε θέμα που λύνεται με… εμπιστοσύνη μεταξύ δύο υπουργών.

Ο κ. Κοτζιάς σπατάλησε αρκετό χρόνο στις δημόσιες δηλώσεις του στην υποστήριξη της ευρωατλαντικής πορείας της ΠΓΔΜ, στην ανάπτυξη της οικονομίας της και στα κοινά επιχειρηματικά σχέδια. «Είμαστε ενάντια στους ακραίους εθνικισμούς, σεβόμαστε όλους όσους αισθάνονται και έχουν πατριωτικά αισθήματα», είπε ο κ. Κοτζιάς, χωρίς να διευκρινίζει εάν σε αυτούς περιλαμβάνει και τον Ν. Γκρούεφσκι. Τελικά, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος ήταν ο λόγος της αναφοράς του κ. Κοτζιά σε θέμα εθνικών ταυτοτήτων… Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η ουσία του Σκοπιανού δεν είναι άλλη από την προσπάθεια των Σκοπιανών να διαμορφώσουν και να επιβάλουν μια εθνική ταυτότητα, που δεν είναι άλλη από τη «μακεδονική». Και αυτός είναι, αν δεν το έχει αντιληφθεί ο ΥΠΕΞ, ο πυρήνας της διαφοράς με την Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ