Χέρι βοηθείας στον Τσίπρα πρόσφερε η Μπακογιάννη

Η ένταση στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Λ. Συγγρού ήταν τέτοια ώστε σε κάποια από τις συσκέψεις υπό τον κ. Σαμαρά τέθηκε ακόμη και θέμα διαγραφής της από το κόμμα! Επικράτησαν ωστόσο οι πιο ψύχραιμοι, με το επιχείρημα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αναζωπύρωνε τα εσωκομματικά μέτωπα σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Κοινή ήταν όμως η διαπίστωση ότι με την κίνησή της αυτή η κ. Μπακογιάννη υπερέβη τα εσκαμμένα υποτιμώντας τις εσωκομματικές λειτουργίες και τα αρμόδια όργανα.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η απόφασή της να κινηθεί αυτόνομα και έξω από τις γραμμές της ηγεσίας της παράταξης έχει να κάνει καθαρά με τις προσωπικές φιλοδοξίες της. Δεν ήταν δηλαδή η αγωνία για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που την έφερε μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά η πρόθεσή της να δηλώσει «παρούσα» στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις, είτε αυτές θα αφορούν το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, είτε το αμιγώς εσωκομματικό, καθώς δεν έχει κρύψει ούτε την επιδίωξή της να δρομολογήσει την καθαίρεση του κ. Σαμαρά αλλά ούτε και τη φιλοδοξία της να τον διαδεχθεί. Η απόφασή της να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ήταν ακριβώς για να υπογραμμίσει όλα τα παραπάνω, να ξεχωρίσει.

Η αιτιολογία που προέβαλε ότι δεν ενημέρωσε εκ των προτέρων τον κ. Σαμαρά διότι εδώ και καιρό έχει διακοπεί κάθε επικοινωνία μαζί του δεν ήταν αρκούντως πειστική. Οι πλέον καχύποπτοι πάντως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η κ. Μπακογιάννη να θέλησε με την κίνησή της αυτή να «εκθέσει» τον κ. Σαμαρά, που δεν έχει ακόμη ζητήσει συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, ή, ακόμη χειρότερα, να τον εγκλωβίσει σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει να αναλάβει. Η ίδια απορρίπτει μετά βδελυγμίας τις αιτιάσεις αυτές, αλλά ελάχιστοι είναι εκείνοι που πείθονται και πάντως όχι ο κ. Σαμαράς, που είναι οργισμένος. Ανάλογα είναι τα συναισθήματα όμως και του πρώην πρωθυπουργού, που θεωρεί ότι η απόφασή της να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα ζημίωσε πολιτικά τη Νέα Δημοκρατία, δίνοντας προς τα έξω την εικόνα μιας «διασπασμένης» παράταξης ή έστω μιας παράταξης που λειτουργεί χωρίς πυξίδα. Και ήταν αυτός ένας από τους λόγους, αν όχι ο βασικός, που συμφώνησε να συναντηθεί με τον Καραμανλή την ίδια ημέρα και σχεδόν την ίδια ώρα, ακυρώνοντας τόσο πολιτικά όσο και επικοινωνιακά την κίνηση της κ. Μπακογιάννη.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο Κ. Καραμανλής κάνει ειδική αναφορά στην αδημονία της πρώην υπουργού να υπάρξουν εξελίξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι κατάλληλες συνθήκες. «Βιάζεται πολύ και κινδυνεύει να χάσει ξανά το παιχνίδι», υπογραμμίζει. Η στασιμότητα που παρατηρείται στο εσωκομματικό πεδίο εκνευρίζει την κ. Μπακογιάννη και αυτό είναι κάτι περισσότερο από εμφανές στις κινήσεις αλλά και στις δημόσιες παρεμβάσεις της. Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων την επομένη της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό, απάντησε με ένταση λέγοντας τα ακόλουθα: «Δεν κινείται τίποτα. Κανείς δεν κάνει κάτι. Δεν κινούμαι. Δεν μπορώ να ασχολούμαι με εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που η χώρα βρίσκεται σ’ αυτήν την κρίσιμη κατάσταση».


Σχολιάστε εδώ