Φώφη: Να πάρουμε πίσω τον κόσμο μας

Στις άμεσες προτεραιότητες της κ. Γεννηματά βρίσκεται η επανασυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και η δημιουργία μιας συνεκτικής επιτελικής ομάδας, ένα αξιόμαχο επιτελείο που να μπορεί να λειτουργήσει δίπλα στη νέα πρόεδρο ως πόλος έλξης όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν μεν απομακρυνθεί από το κόμμα, αλλά δεν έχουν προσχωρήσει οργανικά σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς. «Να πάρουμε πίσω τον κόσμο μας, τα στελέχη μας και να αρχίσουμε την ενωτική ανασύνταξη», επεσήμαιναν συνεργάτες της κ. Γεννηματά.

Όπως είναι φυσικό, στα πλάνα της νέας προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι και το άνοιγμα του κόμματος σε όμορους πολιτικά και ιδεολογικά χώρους και πρωτίστως προς τη ΔΗΜΑΡ αλλά και προς το ΠΟΤΑΜΙ, καθώς και σε κινήσεις και προσωπικότητες της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

Πάντως, αρκετά και έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι κατά κύριο λόγο ο κόσμος, η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ και πολλά στελέχη του, κυρίως από μαζικούς χώρους, μετακινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνουν ότι «πρέπει να ξαναπλησιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους». Εκτιμούν πως για να ξαναπλησιάσει το ΠΑΣΟΚ έστω και ένα τμήμα της παλιάς εκλογικής του βάσης θα πρέπει να «ξετινάξει» από πάνω του πρωτίστως τον πολιτικό χαρακτηρισμό ότι «είναι ουρά της Δεξιάς» και «παρακολούθημα της ομάδας Σαμαρά». Όπως, μάλιστα, λένε «χρειάζεται ένας ριζικός αναπροσανατολισμός πολιτικής, ώστε να φανεί ότι το ΠΑΣΟΚ αλλάζει ρότα και προσεγγίζει πάλι τον κορμό των προοδευτικών δυνάμεων». Μάλιστα, επισημαίνουν πως, απ’ ό,τι φαίνεται, και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός βλέπουν πια, μετά την αλλαγή ηγεσίας, το ΠΑΣΟΚ ως ένα τμήμα των προοδευτικών δυνάμεων.

Επιπλέον, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα επιχειρήσει να κάνει η κ. Γεννηματά είναι η προσέγγιση και η επανενεργοποίηση, όπου είναι δυνατόν, του δυναμικού που διέθετε το ΠΑΣΟΚ στους μαζικούς χώρους (Αυτοδιοίκηση, συνδικάτα, συλλόγους κ.ά.), όπου ναι μεν παραμένουν συγκροτημένες δυνάμεις που ακόμα φέρουν την ταμπέλα της ΠΑΣΚΕ, αλλά είχαν πάρει αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ και είτε συνεργάστηκαν με αριστερές κινήσεις είτε έδωσαν τη μάχη αυτόνομα. «Είναι δυνάμεις υπαρκτές, ζωντανές, που κινούνται πάντα στον σοσιαλιστικό χώρο, αλλά δεν “χωρούσαν” στο ΠΑΣΟΚ λόγω των πολιτικών που ακολουθούσε», έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του κόμματος.

Πριν από όλα αυτά, βέβαια, η κ. Γεννηματά θα πρέπει να βρει ισορροπίες και στην Κεντρική Επιτροπή, όπου φαίνεται να μην έχει τον απόλυτο συσχετισμό δυνάμεων, μια και στο νεοεκλεγέν από το πρόσφατο συνέδριο όργανο έχει μεγάλη επιρροή ο απερχόμενος γραμματέας Νίκος Ανδρουλάκης. Επίσης, βασικό ερώτημα είναι αν στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου θα μπορέσει να εκλέξει ως νέο γραμματέα του κόμματος πρόσωπο της επιλογής της ή κάποιο άλλο κοινής αποδοχής.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί άμεσα και το θέμα του νέου εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, χωρίς να έχει αποκλεισθεί να παραμείνει ο Δημήτρης Καρύδης, που θεωρείται ήπιων τόνων και με μεγάλη εμπειρία. Η κεντρική ιδέα, για την ώρα, είναι ο εκπρόσωπος Τύπου να είναι στέλεχος με αναγνωρισιμότητα στη βάση του κόμματος, για να μπορέσει και αυτός να δράσει συσπειρωτικά, ενώ έχουν μείνει στην άκρη προσώρας τα σενάρια για ανάθεση της εκπροσώπησης του κόμματος σε κάποιον επαγγελματία δημοσιογράφο.


Σχολιάστε εδώ