Τελευταία ευκαιρία…

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση και κατά συνέπεια θα διαψευσθούν τα καταστροφικά σενάρια για το μέλλον της χώρας. Η όλη διαδικασία, μέχρι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, θα είναι επίπονη όσο και επώδυνη, καθώς οι δανειστές συνεχίζουν να τηρούν σκληρή στάση στην προσπάθειά τους να επιβάλουν επώδυνα μέτρα. Η λύση που, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, προωθούν είναι μια ολιγόμηνη (μέχρι το τέλος του χρόνου) παράταση του υφιστάμενου προγράμματος προκειμένου έτσι να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας. Μέχρι την τελευταία ώρα θα συνεχιστούν, καθώς φαίνεται, και τα «σενάρια τρόμου» για χρεοκοπία, έξοδο από το ευρώ, έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων κ.ά. Με αφορμή τις φήμες για διακοπή λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών από αύριο Δευτέρα, η κυβέρνηση κατήγγειλε οργανωμένο σχέδιο φυγής καταθέσεων για να δημιουργηθεί αναταραχή και να ενταθεί περαιτέρω η χρηματοπιστωτική ασφυξία της χώρας.

Σε διαδοχικές δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά είναι έτοιμοι αναλάβουν το κόστος ενός συμβιβασμού, υπό τον όρο ότι θα περιλαμβάνει βιώσιμη λύση. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι επίσης έτοιμοι να πουν το μεγάλο «όχι». Παράλληλα, χαρακτήρισε ακατανόητη την εμμονή των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις, απέδωσε σ’ αυτή πολιτική σκοπιμότητα και ότι η βασική επιδίωξή τους είναι να ταπεινώσουν την κυβέρνηση αλλά και τον ελληνικό λαό. Την ίδια στιγμή, κυβερνήσεις, κεντρικοί τραπεζίτες και άλλοι φορείς, εντός κι εκτός Ευρώπης, δηλώνουν ότι προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις ενός Grexit. Από την πλευρά της, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία αν μέχρι τις 30 Ιουνίου δεν καταβάλει τις δόσεις προς το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περίοδος χάριτος.

***

Συγκρούσεις

Είχε προηγηθεί το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις του κυβερνητικού κλιμακίου και η δημόσια αντιπαράθεση της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ. Ο τελευταίος βγήκε και κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι παραποιεί τις θέσεις και τις προτάσεις του και ότι ψευδώς διατείνεται ότι ο εκείνος ζήτησε μείωση των συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ο κ. Τσίπρας είχε καταγγείλει την πρακτική που ακολουθούν οι «θεσμοί» στρέφοντας τα «πυρά» του ειδικότερα κατά του ΔΝΤ, αποδίδοντάς του «εγκληματικές ευθύνες» για την κατάσταση που έχει περιέλθει η Ελλάδα. Στον απόηχο της σύγκρουσης αυτής εκδηλώθηκε μια ακόμη παρέμβαση των ΗΠΑ, αυτή τη φορά από τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό τον προέτρεψε να προχωρήσει σε έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό. Προειδοποίησε δε για τις άμεσες συνέπειες που θα υπάρξουν για την Ελλάδα σε περίπτωση μη συμφωνίας.

***

«Κρυφή ατζέντα»

Σε υψηλούς τόνους είναι η κριτική που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Για τον Αντ. Σαμαρά αδιαπραγμάτευτη εθνική «κόκκινη γραμμή» είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και ότι αυτό καμιά κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει. Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την τακτική της οδηγεί τη χώρα στα βράχια, μιλάει για «κρυφή ατζέντα» και ότι εξαρχής το σχέδιο του Αλ. Τσίπρα ήταν να πάει σε ρήξη με τους δανειστές και να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ. Το Ποτάμι υπογραμμίζει ότι μια κακή συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία και καλεί τον πρωθυπουργό να μην παίζει το παιχνίδι της καθυστέρησης διότι εγκυμονεί ο κίνδυνος του ατυχήματος. Το ΚΚΕ επιμένει σταθερά ότι η κυβέρνηση θα υπογράψει συμφωνία με επώδυνα για τον λαό μέτρα και ότι κάνει «μαϊμού» ρήξεις εξαπατώντας τον ελληνικό λαό. Η ρήξη θα είναι καταστροφή για τη χώρα τονίζει το ΠΑΣΟΚ και επαναφέρει την πρότασή του για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

***

«Παραλήρημα»

Αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης αποτέλεσε η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας. Πέραν των άλλων, ο διοικητής Γ. Στουρνάρας προειδοποίησε και για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. Ανέφερε δε ότι η χώρα δεν θα τεθεί μόνο εκτός ευρώ, αλλά ίσως βγει και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση τον προέτρεψε να κινείται στα όρια της θεσμικής του ιδιότητας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε ότι με τα λεγόμενά του συμβάλλει στη δημιουργία ασφυκτικού πλαισίου στις κινήσεις της κυβέρνησης. Η πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου, με το πρόσχημα ότι η έκθεση δεν κατατέθηκε γραπτώς αλλά ως αρχείο υπολογιστή, τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και αρνήθηκε να την παραλάβει.

***

Νεύρα

Ένταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η κίνηση της Ντ. Μπακογιάννη να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Αντ. Σαμαρά, ενώ επικριτικά ήταν τα σχόλια αρκετών βουλευτών της παράταξης, που δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για την «αυτονόμηση» της πρώην υπουργού. Την ίδια ακριβώς ημέρα ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον Κ. Καραμανλή δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι υπάρχει σύμπνοια απόψεων, ενώ η κοινή εκτίμηση για τη… σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την κρίση η Νέα Δημοκρατία ερμηνεύθηκε ως ευθεία στήριξη του πρώην πρωθυπουργού στο πρόσωπο του κ. Σαμαρά.


Σχολιάστε εδώ