Τέρμα οι ουρές και το «χαράτσι» για τα ΑμεΑ

Έτσι, οι οφειλέτες θα λαμβάνουν σύνταξη 360 ευρώ για 18 μήνες και το υπόλοιπο ποσό θα συμψηφίζεται με την οφειλή σε 60 μήνες. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ δεν είχαν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν εφόσον η κύρια οφειλή τους ξεπερνούσε τις 14.200 ευρώ και το συνολικό χρέος με τις προσαυξήσεις ήταν πάνω από τις 20.000 ευρώ.

Αναλυτικά, το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση προβλέπει τις εξής παρεμβάσεις:

* Καταργείται η καταβολή παραβόλου ΚΕΠΑ από ανασφάλιστους πολίτες και αιτούντες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας. Με τον τρόπο αυτό οι ανασφάλιστοι πολίτες και οι αιτούντες παντός προνοιακού επιδόματος αναπηρίας απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου των 46,14 ευρώ για τη χρήση των υπηρεσιών ΚΕΠΑ, όπως -ήδη- απαλλάσσονται οι ασφαλισμένοι ΑμεΑ, των οποίων το παράβολο καταβάλλεται από τους ασφαλιστικούς φορείς τους.

* Συγκροτείται Ειδική Επιστημονική Επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από πρόσωπα με τα απαραίτητα ακαδημαϊκά, επιστημονικά και επαγγελματικά προσόντα και η οποία θα συμβάλλει στην επικαιροποίηση και αναπροσαρμογή του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας με βάση τα νέα δεδομένα και τις νέες ανάγκες και θα επανεξετάσει τον κατάλογο των μη αναστρέψιμων παθήσεων στην κατεύθυνση της διεύρυνσής του.

* Καταργείται η αναστολή καταβολής εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγίας – τετραπληγίας κατά τη νοσηλεία των δικαιούχων.

* Προβλέπεται στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στα ΚΕΠΑ ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, παράταση του δικαιώματος της συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας για ένα εξάμηνο, της χορήγησης του προνοιακού επιδόματος και πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Σύνταξη και στους ανασφάλιστους

* Επαναχορηγείται η σύνταξη του ΟΓΑ σε 30.000 υπερήλικες, Έλληνες και ομογενείς, η οποία είχε περικοπεί από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου από την 1/1/2013 και αποκαθίσταται μια ακραία και απάνθρωπη κοινωνική αδικία σε βάρος ενός τμήματος ηλικιωμένων που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και οικονομικής εξαθλίωσης.

* Με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και την άρση ασφαλιστικών αδικιών, θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) να επιλέξουν για την ασφάλισή τους ως και τρεις ασφαλιστικές κλάσεις χαμηλότερα και επίσης θα γίνουν ορισμένες άλλες προσαρμογές ώστε να ανακουφιστούν από τις πολύ υψηλές επιβαρύνσεις των προηγούμενων ετών. Όπως αναφέραμε, με ειδική διάταξη στο ίδιο νομοσχέδιο προωθείται η απεμπλοκή χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, που ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους επειδή έχουν δημιουργήσει οφειλές άνω των 20.000 ευρώ.

* Τέλος, συγκροτούνται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ειδικά κλιμάκια ελέγχου, τα οποία θα ξεκινήσουν ελέγχους σε περιοχές και κλάδους όπου κατά περιόδους παρατηρείται αύξηση των δεικτών ανασφάλιστης απασχόλησης και εισφοροδιαφυγής.

***

Δεν λέει να ανθίσει το χαμόγελο…

*Λιγοστεύουν τα λεφτά που έχουν απομείνει στα νοικοκυριά. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν πέσει οι πωλήσεις ακόμα και στα σούπερ μάρκετ. Τον Απρίλιο του 2015 η μείωση ήταν 3,6% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2014. Οι πωλήσεις είχαν υποχωρήσει και τον Μάρτιο κατά 5,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Και μόνο αυτοί οι αριθμοί θα έπρεπε να είχαν ανησυχήσει τα αφεντικά της Ευρωζώνης, που μας κουνάνε το δάχτυλο και ζητούν ακόμη περισσότερους φόρους και περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις.

*Η καθοδική πορεία των οικονομικών των ελλήνων καταναλωτών καταγράφεται σε έρευνα της Eurostat, όπου η κατά κεφαλήν πραγματική ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα το 2014 βρισκόταν στο 83% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δε κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν στο 72% του μέσου όρου της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι το 2009 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα μας ήταν στο 94% του μέσου όρου της ΕΕ.

*Μαύρα, όμως, είναι και τα νέα από τα έσοδα που είχε το κράτος το πεντάμηνο του 2015. Η ύπαρξη εσόδων στο πεντάμηνο ήταν 964 εκατ. ευρώ! Και για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου, περιορίσθηκαν οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού κατά 2,5 δισ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ