Σόιμπλε και ΔΝΤ παλεύουν να φάνε τον Αλέξη Τσίπρα

Όλη η σημερινή νέα γερμανική κατοχή της Ευρώπης έχει κτισθεί πάνω στην οικονομική κυριαρχία της, καθώς με το χρήμα έχει εξασφαλίσει την υποταγή όλων των χωρών -ακόμη και της Γαλλίας και της Ιταλίας- στις πολιτικές του Βερολίνου.

Το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι πενταροδεκάρες για τη Μέρκελ και θα το έλυνε αμέσως αν ο έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε και πολιτική ατζέντα που είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τη γερμανική.

Επιδιώκουν μέχρι και την τελευταία στιγμή να γονατίσουν τον Τσίπρα, βάζοντας όρους και δεσμεύσεις για εξοντωτικά φορολογικά μέτρα, μειώσεις συντάξεων και σκληρές αλλαγές σε Ασφαλιστικό και εργασιακά, ώστε να μην μπορεί να παρουσιάσει τη συμφωνία στον ελληνικό λαό και στο κόμμα του ως επιτυχία και το κλίμα να γυρίσει εναντίον του. Εκτιμούν ότι, λόγω της αντίδρασης που θα προκληθεί στον κόσμο από τα μέτρα αλλά και των διαφωνιών που θα υπάρξουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας γύρω στον Σεπτέμβριο θα αναγκασθεί να προσφύγει σε εκλογές, με δύο στόχους:

• Να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή προβάλλοντας το ότι απέτρεψε τα χειρότερα και να «εκκαθαρίσει» το κόμμα από τις ακραίες φωνές εκείνων που ήθελαν τη ρήξη ή δεν συμφωνούν με μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, με το βλέμμα στραμμένο στην κατάληψη της Κεντροαριστεράς, όπου εκτιμά ότι μπορεί να κυριαρχήσει για πολλά χρόνια με τη φτώχεια που υπάρχει στον χώρο αυτόν.

Κινήσεις για κεντροδεξιό κόμμα με Καραμανλή

Στις συζητήσεις που γίνονται μπαίνει και το θέμα της ανασύνταξης της κεντροδεξιάς παράταξης με τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, το οποίο θα συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις που κινούνται από τη Χρυσή Αυγή μέχρι τον χώρο που κάλυπτε η ΔΗΜΑΡ. Εκτιμούν ότι ο Σαμαράς δεν μπορεί να ενώσει τον χώρο και να δώσει νέα πνοή σε αυτήν τη μεγάλη πολιτική βεντάλια, οπότε πρέπει να ηγηθεί κάποιο άλλο πρόσωπο. Και το μόνο όνομα που συζητείται είναι του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Στις επισημάνσεις ότι δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει, η απάντηση που δίνεται είναι ότι δεν μπορεί να αγνοήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και την ανάγκη που υπάρχει για ένα κόμμα απέναντι από την Αριστερά του Τσίπρα.

Δύο φορές στο τσακ ήταν έτοιμη η συμφωνία

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βλέπει με εντελώς άλλο μάτι τον Αλέξη Τσίπρα απ’ ό,τι ο βλοσυρός Βόλ. Σόιμπλε, δύο φορές είχε οδηγήσει τη συμφωνία για υπογραφή, την οποία είχε αποδεχθεί η Ελλάδα, σύμφωνα με καλές πηγές.

Η πρώτη ήταν τον Απρίλιο, όταν ενώ απέμεναν μόνο οι υπογραφές, για λόγους που δεν έχουν αποκαλυφθεί μέχρι τώρα, η συμφωνία έμεινε στο ράφι.

Η δεύτερη ήταν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Είχαν προηγηθεί την Παρασκευή οι σκληρές δηλώσεις του φίλου μας του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ, που κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι λέει ψέματα. Την επομένη το κλίμα άλλαξε – προφανώς μεσολάβησαν κάποια τηλεφωνήματα από θεσμικό παράγοντα. Στις Βρυξέλλες πήγε κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, όπου όχι μόνο δεν υπήρξε συμφωνία, αλλά δημιουργήθηκε και μεγάλη ένταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόβαλαν αντιρρήσεις ο αντικαγκελάριος κ. Γκάμπριελ και το ΔΝΤ. Κι έτσι χάθηκε άλλη μία ευκαιρία.

Αποχωρεί τον Σεπτέμβριο η Μέρκελ

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τον Σεπτέμβριο θα αποχωρήσει η κ. Μέρκελ, με βάση τη συμφωνία που είχε γίνει μετά τις εκλογές ότι θα κάνει τη μισή θητεία και θα την ολοκληρώσει ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος κ. Γκάμπριελ -που είναι σκληρός απέναντι στην Ελλάδα-, ο οποίος και θα οδηγήσει τη Γερμανία στις προσεχείς εκλογές. Οι προηγούμενες έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2013.

Σε άλλη γραμμή Ουάσινγκτον και ΔΝΤ

Σε εντελώς αντίθετη γραμμή από τη γερμανική κινούνται η Ουάσινγκτον και το ΔΝΤ. Και το δείχνει η στάση που κρατούν σε κάθε θέμα που ανακύπτει σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η Αμερική θέλει να κρατάει σε μόνιμη αναστάτωση το ευρώ πρωτίστως και κατ’ επέκταση την Ευρώπη, στη γραμμή που εξυπηρετεί τα εκάστοτε αμερικανικά συμφέροντα. Στόχος είναι το δολάριο να επικρατεί του ευρώ στις Αγορές και στις επενδύσεις.

Το ΔΝΤ βρίσκεται μόνιμα απέναντι στους Ευρωπαίους -ΕΕ και ΕΚΤ- βάζοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για συμφωνία τη βιωσιμότητα του χρέους, με το επιχείρημα ότι, σύμφωνα με το Καταστατικό του Ταμείου, για να δώσει δάνειο σε μια χώρα πρέπει το χρέος να είναι βιώσιμο. Επομένως, η συμφωνία θα πρέπει να περιέχει απαραίτητα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με συγκεκριμένους όρους. Για την Ελλάδα το Ταμείο είναι καίριος σύμμαχος στις πιέσεις που ασκεί προς τους Ευρωπαίους προκειμένου να δεχθούν να προβλέπει η συμφωνία συγκεκριμένα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους, ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί. Από την άλλη, όμως, το ΔΝΤ απαιτεί μεταρρυθμίσεις και σκληρά μέτρα για τις συντάξεις, το Ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ.

***

Στα μαχαίρια Αυστρία – Γερμανία

Η Αυστρία που κυβερνάται εδώ και χρόνια από συνασπισμό Λαϊκών – Σοσιαλδημοκρατών βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με υπέρογκα χρέη, τα οποία συσσωρεύτηκαν κυρίως λόγω τραπεζικών ανοιγμάτων.

Μεταξύ Αυστρίας και Βαυαρίας υπάρχει εδώ και τρία χρόνια μια κρίσιμη διένεξη που βασανίζει και τις δύο πλευρές. Πρόκειται για την κρατικοποιημένη «Hypo Alpe Adria Bank», την οποία είχε πωλήσει σε υφηλώτατο τίμημα στη Βαυαρία το αυστριακό κρατίδιο της Καρυνθίας, όταν πρωθυπουργός ήταν εκεί ο μακαρίτης πλέον Γιέργκ Χάιντερ. Σήμερα η τράπεζα αυτή κρέμεται στο λαιμό της Αυστρίας σαν βαρίδι – το οποίο γίνεται μήνα με το μήνα βαρύτερο. Σύμφωνα με πληροφορίες της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, η χρεωκοπία της πρώην θυγατρικής της βαυαρικής «Bayerische Landesbank», θα κοστίσει τουλάχιστον 26 δισ. ευρώ στους φορολογουμένους της χώρας. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσόν, συγκρινόμενο με το ΑΕΠ της Αυστρίας (περί τα 300 δις ?), οπότε το κόστος, το οποίο θα έπρεπε να επιβαρύνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ανέρχεται στα 8,66% του.


Σχολιάστε εδώ