Στον Εισαγγελέα το θέμα της προμήθειας τομογράφου (PET/CT) από το Αττικό

Όπως είχε αναφέρει το «Π», η διοικήτρια του νοσοκομείου Ευαγγελία Γιαννακάκου είχε ακυρώσει τον διαγωνισμό που είχε ολοκληρώσει η προηγούμενη διοίκηση, επειδή είχε διαπιστώσει σωρεία παραβιάσεων και κυρίως εντυπωσιακές υπερτιμολογήσεις. Για την ακύρωση του διαγωνισμού είχε λοιδορηθεί από συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα, ενώ την είχε… επιπλήξει ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης! Όμως, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, που έψαξε την υπόθεση, διαπίστωσε σειρά παρανομιών στην όλη διενέργεια του διαγωνισμού, γι’ αυτό και έστειλε το θέμα στον Εισαγγελέα! Οι κυριότερες από τις παρανομίες, όπως αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΕΥΥΠ, είναι:

1) Η προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου προέβη στον διαγωνισμό επικαλούμενη έγγραφο του Γεν. Γραμματέα του υπουργείου Υγείας (αρ. πρωτ. 5/6/10-3-2009), το οποίο, όμως, δεν αναφέρει πουθενά την ανάγκη προμήθειας του εν λόγω μηχανήματος!

2) Προχώρησαν οι διαδικασίες προμήθειας χωρίς έγγραφη εισήγηση του Τμήματος Βιοϊατρικής του νοσοκομείου για την αναγκαιότητα αγοράς του.

3) Έγινε η διακήρυξη προμήθειας χωρίς να έχει οριστεί Επιτροπή Σύνταξης Τεχνικών Προδιαγραφών. Τις προδιαγραφές και την Έκθεση Σκοπιμότητας συνέταξε ο καθηγητής Ακτινολογίας Ν. Κελέκης, χωρίς να έχει οριστεί από τη διοίκηση ως αρμόδιος γι’ αυτή τη δουλειά.

4) Το ραδιοφάρμακο που απαιτείται για τη διεξαγωγή εξετάσεων PET/CT χαρακτηρίζεται ως αναλώσιμο υλικό κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων.

5) Έγινε νέα διακήρυξη για την προμήθεια του μηχανήματος το 2010 με τον προϋπολογισμό της διακήρυξης του 2009, παρότι στη νέα διακήρυξη είχαν αφαιρεθεί δύο συστήματα ψηφιακού ανιχνευτή και η κονσόλα χειρισμού τους, καθώς και δύο φορητά ακτινολογικά συστήματα.

Βλέποντας την κατάσταση αυτή η νέα διοικήτρια Ευαγγελία Γιαννακάκου αποφάσισε τη ματαίωση του διαγωνισμού και φυσικά των διαπραγματεύσεων με την εταιρεία που είχαν ξεκινήσει, γιατί το ίδιο μηχάνημα που είχε κοστολογηθεί πάνω από 6 εκατ. ευρώ, το Μεταξά, το είχε προμηθευτεί αντί 1.200.000 ευρώ συν ΦΠΑ, ενώ ο Ευαγγελισμός το είχε εγκαταστήσει με χρηματοδοτική μίσθωση αντί 2.000.000 ευρώ. Η αποκάλυψη του σχεδιαζόμενου σκανδάλου και η ματαίωσή του, σίγουρα δικαιώνει την κ. Γιαννακάκου, αλλά οπωσδήποτε πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στο ΣΕΥΥΠ, που επιλήφθηκε του θέματος και σταμάτησε έγκαιρα το… πάρτι! Και βέβαια, συγχαρητήρια αξίζουν και στον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή, ο οποίος δεν σταμάτησε τον έλεγχο και τον άφησε να φτάσει στο τέλος, για να αποκαλυφθεί το σχεδιαζόμενο σκάνδαλο. Ο υπουργός, όμως, θα πρέπει να έχει υπόψη του πως ένας από εκείνους που πίεζαν να κατακυρωθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία ο περίεργος αυτός διαγωνισμός, έχει θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του αναπληρωτή διοικητή Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στο Αττικό Νοσοκομείο.


Σχολιάστε εδώ