Στη ζωή μετρά το ταξίδι, γιʼ αυτό αγωνίζομαι…

// Με τον σύζυγό σας, τον ηθοποιό Γεράσιμο Σκιαδαρέση, έχετε παντρευτεί από το 1997 και έχετε αποκτήσει δύο δίδυμες κόρες, την Όλγα και τη Νικολίτσα, αλλά και τον γιο σας, τον Γιάγγο. Τι κρατάει ένα ζευγάρι αγαπημένο μέσα στον δύσκολο χώρο του θεάματος και δεν έχετε φτάσει να πείτε… «Χωρίζουμε λέμε…», όπως στη σπαρταριστή κωμωδία του Αλέξανδρου Ρήγα;

Ένας γάμος αλλά και μια φιλική ή επαγγελματική σχέση χρειάζονται πολύ δουλειά για να κρατήσουν. Εγώ θαυμάζω πολύ τον άνδρα μου και χαίρομαι για τα πράγματα που κατακτά πιο πολύ και από τον ίδιο. Τον καμαρώνω. Όταν ήμουν νέα ερωτεύτηκα από τον Γεράσιμο δύο ωραία μάτια, δύο αρρενωπά χέρια. Με τα χρόνια όμως αγάπησα τον σπινθηροβόλο τρόπο με τον οποίο με κοιτούσαν αυτά τα μάτια και αυτό έχει να κάνει με το μυαλό και τη σκέψη του άνδρα μου. Με τα χρόνια, επίσης, λάτρεψα τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν αυτά τα χέρια, που μεγάλωσαν τον γιο μας και δύο κορίτσια που έφτασαν 18 χρονών και θέλουν να σπουδάσουν υποκριτική στο εξωτερικό. Μακάρι να μπορούμε να τις στηρίξουμε οικονομικά. Τα κορίτσια μου τα συμβουλεύω ότι στη ζωή, για να έχει διάρκεια το συναίσθημα, έχει σημασία τι ερωτεύεσαι.

// Ποιος σας έμαθε να σκέφτεστε έτσι;

Οι γονείς μου. Είναι το μεγαλύτερο δώρο της ζωής μου. Η αδυναμία μου. Κλέφτηκαν για να παντρευτούν στην επαρχία. Ο πατέρας μου αξιωματικός στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Πολεμικό Ναυτικό και η μητέρα μου φοιτήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών. Παντρεύτηκαν και μεγάλωσαν με τεράστιες δυσκολίες εμένα και τον αδερφό μου. Εκτιμούσαμε και το ένα κομμάτι ψωμί που τρώγαμε. Έτσι μεγαλώσαμε με το να βλέπουμε το ποτήρι πάντα μισογεμάτο και όχι μισοάδειο και ό,τι κατακτήσαμε από τη ζωή ως οικογένεια το κατακτήσαμε, μέσα από πολύ σκληρή δουλειά και με μεγάλη στήριξη ανάμεσα στα μέλη της φαμίλιας. Για αυτό είμαστε αισιόδοξοι ακόμη και στην κρίση, γιατί έχουμε μάθει να λέμε «δόξα τω Θεώ» ακόμη και στα πολύ δύσκολα. Είναι μια φιλοσοφία ζωής.

// Χρειάζεται φιλοσοφία για να τα βγάλεις πέρα στη ζωή;

Χρειάζεται φιλοσοφία, γνώση και πολιτισμό και αυτά τα τρία να είναι σε γερές βάσεις. Πρώτον, δεν μπορείς να βγάλεις εις πέρας τη ζωή αν σκέφτεσαι ότι πρόκειται να πεθάνεις, ότι μπορεί αύριο να μη ζεις. Αυτό είναι μάταιο. Στη ζωή μετρά το ταξίδι και για αυτό αγωνίζεσαι. Αν κάτσεις να σκεφτείς το θέμα της ύπαρξης απλά τρελαίνεσαι. Δεύτερον, δεν δημιουργείς σχέσεις ζωής, όπως είναι ο γάμος και οι φιλίες, με βάση την ύλη, το συμφέρον. Γιατί είδαμε μέσα στην κρίση, που χάθηκε το χρήμα, πόσα ζευγάρια χώρισαν αφού αυτό που τους ένωνε ήταν η εύκολη και χλιδάτη ζωή και όχι η αγάπη. Οι σχέσεις που δεν στηρίζονται στα αληθινά συναισθήματα δεν αντέχουν στον χρόνο.

// Πώς νιώθετε με όλα αυτά τα σενάρια περί grexit, περί επιστροφής στη δραχμή, περί χρεοκοπίας; Σας αγχώνουν;

Το ΔΝΤ είναι μεγάλος τοκογλύφος. Η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί λογικά ότι θα χάσει πολλά χρήματα αν διώξει την Ελλάδα από τους κόλπους της. Για μένα η Ελλάδα έχει γίνει το πειραματόζωο. Κατέστρεψαν εδώ και χρόνια τον Τρίτο Κόσμο, λαοί πεθαίνουν από την πείνα, διέλυσαν τη Μέση Ανατολή, ορδές από μετανάστες πνίγονται στη θάλασσα και τώρα θέλουν να φτωχοποιήσουν τον ευρωπαϊκό Νότο και το πείραμα ξεκίνησε από τη χώρα μας. Ο καπιταλισμός τους έφερε το απόλυτο οικονομικό χάος. Τα διεθνή ΜΜΕ μιλάνε για το οικονομικό κραχ της Ελλάδας σαν να πρόκειται όχι για χώρα της Ευρώπης αλλά της Αφρικής. Πώς μπορούν οι ηγέτες της Ευρώπης να βάζουν σε περιπέτειες τους λαούς τους;

// Εσείς και ο σύζυγός σας πώς έχετε σκεφτεί να δράσετε σε οποιαδήποτε ακραία εξέλιξη;

Πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί για το καλό της πατρίδας, για να μη γίνουμε αποικία των ξένων με μισθούς πείνας. Προτιμούμε να ελπίζουμε, προτιμούμε να πιστεύουμε σ’ ένα θαύμα. Διάβασα ένα βιβλίο, υπάρχει και σχετικό ντοκιμαντέρ, για τους λεγόμενους οικονομικούς δολοφόνους μυστικών υπηρεσιών και πώς πιέζουν Προέδρους μικρών κρατών για να τους πουλήσουν κοψοχρονιά τον πλούτο της πατρίδα τους. Πιστεύω ότι αυτά δεν είναι σενάρια συνωμοσίας αλλά αλήθεια. Οι μεγαλύτερες χώρες θέλουν τις πιο αδύνατες ως υποτακτικούς τους. Το θέμα είναι πώς οι λαοί αυτοί θα αντιδράσουν σε όσα έχουν σχεδιάσει οι σύγχρονες αυτοκρατορίες όπως οι ΗΠΑ αλλά και η παγκόσμια ελίτ των πολυεθνικών.

// Πόσο σας βοηθάει η τέχνη να κρατάτε ψηλά το ηθικό σας;

Περνάω τόσο ωραία στη δουλειά μου, που αυτή τη χαρά και αυτή τη γνώση δεν μπορεί να μου την πάρει κανένα ΔΝΤ. Άλλωστε η ζωή του ηθοποιού στο θέατρο είναι ασκητική. Πολλές πρόβες και παραστάσεις ανά εξάμηνο με άλλο έργο. Ο κόσμος νόμιζε ότι είμαστε και ζάμπλουτοι επειδή τα τελευταία χρόνια μας έβλεπε με λαμπερά ρούχα σε lifestyle περιοδικά. Στις καλές εποχές της τηλεόρασης μας πλήρωναν έξι μήνες μετά την προβολή του επεισοδίου, μετά περάσαμε στους οκτώ μήνες, ύστερα στον 1,5 χρόνο και στο τέλος στη μη πληρωμή.

// Τι κάνει για αυτό η Πολιτεία;

Πλέον ξέρει ότι ο ηθοποιός παίρνει στο θέατρο τον βασικό μισθό. Αλλά θεωρεί τον καλλιτέχνη ως ένα άτομο που δεν επιβιώνει από αυτήν την εργασία αλλά ότι απλώς κάνει το χόμπι του. Δεν είναι πάρεργο να είσαι καλλιτέχνης. Προσφέρεις διασκέδαση και τροφή στο πνεύμα των συνανθρώπων σου. Για μένα δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε κουλτουριάρηδες και εμπορικούς καλλιτέχνες. Όλοι προσφέρουμε ψυχαγωγία.

// Τι εύχεστε μέσα από τα βάθη της ψυχής σας; Είμαστε πλέον στην Ελλάδα, σαν ήρωες ενός έργου που περιμένουν την καταστροφή…

Ο Έλληνας είναι πολύ καλύτερος από αυτούς που μας δυσφημίζουν. Την πατήσαμε με τα δάνεια και γίναμε σκλάβοι τους από έλλειψη παιδείας. Αλλά με την κρίση αναθεωρήσαμε πολλά πράγματα. Όπως και οι ηθοποιοί. Οι μονόλογοι δεν γεμίζουν τα θέατρα. Χρειάζεται ομάδα και μεγάλος θίασος. Η ευτυχία στη ζωή δεν έρχεται από την κατανάλωση. Μπορούμε να ζήσουμε και με πιο λίγα στην πιο ωραία χώρα του κόσμου. Η φύση, ο Θεός, έχουν φροντίσει για εμάς και γι’ αυτό θα πρέπει να παλέψουμε. Οι Έλληνες είναι αρχαίος λαός, με πολλά χρόνια εξέλιξης στην πλάτη του και πνευματικά μπορεί να αντεπεξέλθει σε μεγάλες δυσκολίες, ακόμη και σε πολέμους.


Σχολιάστε εδώ