Παράνομες οι κρατικές ενισχύσεις και οι φοροαπαλλαγές στην COSCO!

Κατ’ αρχάς, ο αναπληρωτής υπουργός Θ. Δρίτσας, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έγινε την Τρίτη, παρουσία του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση – πώληση του 51% του ΟΛΠ στην Cosco -με δέσμευση να πάρει αργότερα και ένα 16% για να έχει την απόλυτη καταστατική πλειοψηφία- και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπογράψει. Προς το παρόν, πάντως, έσπευσε να επιλέξει το μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και υπεύθυνο του θεματικού τομέα Συνδυασμένων Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Κούβαρη για πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιορλα να το μαθαίνει από το διαδίκτυο και να έχει γίνει έξαλλος, γιατί, όπως λέει, είναι δική του αρμοδιότητα. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός κ. Δρίτσας εκτιμά ότι η πώληση του ΟΛΠ θα καθυστερήσει γιατί πρέπει να προηγηθεί η παραχώρηση της ιδιοκτησίας του λιμανιού, που ανήκει στο κράτος, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στον ΟΛΠ για να ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού και αυτό θα κρατήσει πολύ χρόνο.

Υπερασπιστής της Cosco η κυβέρνηση!

Και ενώ μαίνονται οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες -εκτός του κ. Δρίτσα, αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού είναι και το κόμμα, μαζί με όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στην Α’ και Β’ Πειραιά, με πρώτο τον υπουργό και επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος Παναγιώτη Λαφαζάνη- νέα φωτιά άναψε η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, με την οποία χαρακτηρίζονται ως παράνομες οι κρατικές ενισχύσεις και οι φοροαπαλλαγές που δόθηκαν στην Cosco με τον νόμο 3755/2009.

Η δε κυβέρνηση βγήκε να υπερασπισθεί τους Κινέζους, προσφεύγοντας κατά της απόφασης της ΕΕ, με προσφυγή που κατέθεσε στις 2 Ιουνίου.

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αντί να σπεύσει να ακυρώσει τις φοροαπαλλαγές και να ζητήσει αναδρομικά τα ποσά που έχουν δοθεί παράνομα στην Cosco, όπως επιβάλλει η απόφαση της Επιτροπής, λειτουργεί υπέρ της Cosco και κατά του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΠ.


Σχολιάστε εδώ