Μείωση των αμυντικών δαπανών θα οδηγήσει σε γεωπολιτική υποβάθμιση της Ελλάδας

Στη δήλωσή του ο κ. Γκίκας επισημαίνει ότι κάποιοι ηθελημένα ξεχνούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται γεωγραφικά στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης και αναφέρεται σε μια σειρά ζητήματα (οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, οι αμφισβητήσεις των Αλβανών στο Ιόνιο, η έρευνα και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων κ.ά.) που είναι υψίστης εθνικής σημασίας και πρέπει να διαφυλαχθούν «ως κόρη οφθαλμού».

Χαρακτηρίζει, δε, «εξωφρενικές» τις αιτιάσεις των δανειστών ως προς το ύψος των αμυντικών δαπανών, τη στιγμή που αυτές έχουν μειωθεί κατά 55% σε σχέση με το 2009.

***

Κι άλλο… μετερίζι;

* Εντάξει, θα συμφωνήσω ότι ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος είναι ο πλέον κατάλληλος για τη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου θα μεταβεί προσεχώς. Ναι μεν, αλλά…

* Τελευταία πληροφορήθηκα ότι περί τα 18-20 άτομα του υπουργείου Άμυνας πρόκειται να δημιουργήσουν μια μικρή πολυέξοδη παροικία στις Βρυξέλλες για να πλαισιώσουν τον κ. πρόεδρο.

* Ερώτημα: Είναι τόσο σημαντική αυτή η θέση, θα συνεισφέρει στην εθνική μας άμυνα, κ.λπ., ή πρόκειται για μια ανούσια και άνευ περιεχομένου παρουσία; Πόσους είχε στο επιτελείο του ο προηγούμενος; Χρειάζεται όλος αυτός ο κόσμος, που θα βολέψει ασφαλώς και πρόσωπα της ανωτάτης αρχής; Τα Επιτελεία δεν έχουν χρήμα να αγοράσουν ανταλλακτικά…

***

Μπλεχτήκαμε…

* Όταν, προς τα τέλη του 2014, είχε μεταβεί επίσημα στην Ουάσινγκτον / Πεντάγωνο, ο πρώην Α/ΓΕΣ, στρατηγός κ. Χρ. Μανωλάς (πριν τον, άνευ λόγου και αιτίας, αποκεφαλισμό του από τον κ. Καμμένο) και τον υποδέχθηκε μετά βαΐων και κλάδων ο αμερικανός ομόλογός του, έλαβε υπόσχεση διάθεσης 50 ελικοπτέρων ΟΗ-58. Δωρεάν…

* Προχθές μάθαμε ότι κατά τη λίαν επιτυχή επίσκεψη του κ. ΥΕΘΑ στο ίδιο μέρος διαβιβάσθηκε στους Αμερικανούς η επιθυμία μας να μας διαθέσουν 40 ελικόπτερα Black Hawk.

* Συνεννοούνται για το τι θέλουν στο Στρατόπεδο «Αλεξάνδρου Παπάγου»;

* Προσθέτω ότι, κατά πληροφορίες μου από το Πεντάγωνο, δεν υπάρχουν διαθέσιμα Black Hawk. Τα ελικόπτερα αυτά είναι εξαιρετικά επιτυχημένα και απορρίψαμε την προμήθειά τους (2003) για να στραφούμε στα ΝΗ-90, κατά της οποίας ο κ. Καμμένος μαίνεται. Γιατί δεν ρωτάει τον κ. Γ. Παπαντωνίου με ποια κριτήρια τα επέλεξε;

***

Le petit déjeuner (το πρόγευμα) et les mémoires (και οι αναμνήσεις)

* Το «Π» της προηγούμενης εβδομάδας δημοσίευσε ένα σοφό κείμενο του εκδότη του (κύριο άρθρο), με το οποίο προβάλλεται η ανάγκη να περιορίσουμε τώρα, έστω προσωρινά, τη δημιουργία μετώπων όταν ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πετύχει το επιθυμητό για τη χώρα.

* Την ώρα που ο κ. Τσίπρας τρέχει, σχεδόν εξαντλημένος, παρακαλώντας και προσκυνώντας Ολάντ και Μοσκοβισί για να βοηθήσουν, δεν είναι ώρα να τα βάλουμε με τους Γάλλους. Το κάνουμε αργότερα.

* Το πρωί της 11-06 (Mega) ο κ. Καμμένος τά ‘ριξε, ξανά, άγρια στην ΝΗ-INDUSTRIES για το γνωστό σκάνδαλο της προμήθειας Ε/Π ΝΗ-90. Δεν έχει άδικο. Έχει όμως ως προς τη συγκυρία, το timing. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και ολίγο σκάλισμα αναμνήσεων. Πριν από μερικά χρονάκια ήταν εξέχον μέλος του αλήστου μνήμης Ομίλου Φίλων Νικολά Σαρκοζί. Και τότε ίδιοι ήταν οι Γάλλοι… οι οποίοι, ορθώς, πιστεύουν ότι «Les amours ne sont pas eternals» (Οι έρωτες δεν είναι αιώνιοι).

***

Μια καλή αλλά… κουτσή αρχή

* Επί μία δεκαετία η στήλη αυτή κραυγάζει, σε ώτα μη ακουόντων, ότι για να πάρει εμπρός η, ήδη χρεοκοπημένη, κρατική Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία θα πρέπει στις υψηλές διοικητικές θέσεις, ιδιαίτερα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, να επιλέγονται πρόσωπα εγνωσμένης αξίας και κατοχής ιδιαιτέρων προσόντων και όχι κομματικά σκύβαλα.

* Στους τελευταίους δεν εντάσσω τον νυν πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΑΑΣ διότι διαθέτει επαρκή προσόντα και αποδεκτή έξωθεν καλή μαρτυρία.

* Μετά μεγάλης ευφροσύνης είδα ότι το υπουργείο Οικονομικών (αναπληρωτής υπουργός κ. Δ. Μάρδας) προκήρυξε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΑΒ (Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας) Είπα, επιτέλους!

* Διατηρώ όμως μια σοβαρή ένσταση: Τα δύο μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης είναι άνθρωποι του υπουργείου, οικονομολόγοι, και το τρίτο αγνώστων προσόντων, σύμβουλος του υπουργού. Ο επιλεγόμενος νομίζω ότι πρέπει να είναι, κατά βάση, ειδικός μηχανικός, τεχνοκράτης υψηλών προδιαγραφών.

* Μήπως επιτέλους ήρθε η στιγμή η εταιρεία, όπως και η ΕΛΒΟ, να… αναχωρήσουν από το ΥΠΟΙΚ και να ενταχθούν υπό την αιγίδα του ΥΕΘΑ, από το οποίο βασικά λαμβάνουν εργασία και ζούν;

* Προσθέτω ότι σύμφωνα με πληροφορίες μου υποψηφιότητα θα υποβάλει και ο νυν διευθύνων σύμβουλος κ. Δ. Παπακώστας.

***

Άλλος για το Παρίσι

*Πώς να το κάνουμε. Το Παρισάκι συγκινεί και έλκει. Όταν, μάλιστα, τα έξοδα είναι πληρωμένα.

*Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την Έκθεση Αεροπορικού Υλικού στην Πόλη του Φωτός, όπου μετέβη κόσμος και κοσμάκης.

*Και ο κ. Π. Καμμένος παρών, για να ενημερωθεί επί των αεροπορικών εξελίξεων, ανεξάρτητα αν, ενταύθα, πέντε μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, περισσότερα από τα μισά αεροπορικά μέσα είναι καθηλωμένα επί εδάφους, αφού ο ολέθριος νόμος Βενιζέλου δεν επιτρέπει την προμήθεια ανταλλακτικών. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να αναθεωρηθεί αυτός ο νόμος… πέντε μήνες… 150 ημέρες.

*Επαναλαμβάνω τη δήλωση εξέχοντος αξιωματικού: «Είναι ένας νόμος που δεν επέτρεψε την υπογραφή ούτε μίας σύμβασης αμυντικού υλικού από το 2011…». Όλοι πήραν το μήνυμα, πλην υπουργείου.

***

Ολίγον τακτ και ολιγότερη αλαζονεία…

*Επιβάλλεται σε σοσιαλιστές και αριστερούς αξιωματούχους για να βλέπει ο πολίτης τη διαφορά. Αν υπάρχει..

*Όταν παραθερίζετε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις (Αγ. Ανδρέα, Ζούμπερι) δεν χρειάζεται να βάζετε φρουρά να φυλάσσει τις ξαπλώστρες μήπως τις βεβηλώσει κάποιος θνητός.

***

Κι άλλα… Καμμενικά

*Στη συνέντευξη (Mega) o κ. υπουργός ανέφερε ότι αντιμετωπίζει πόλεμο ΟΠΛΑΔΩΝ στην προσπάθειά του προς εξυγίανση του… τοπίου.

*Πρόσθεσε ότι το 80% των συμβάσεων δεν συνοδευόταν από εγγυητικές επιστολές. Σπουδαία, όντως, αποκάλυψη και ορθώς έστειλε τις υποθέσεις στον εισαγελλέα.

*Απορίες κι ερωτήματα.

1. Γιατί δεν ονομάζει αυτούς τους απεχθείς ΟΠΛΑΔΕΣ; Τι πόλεμο κάνουν;

2. Γιατί δεν αναφέρει, λεπτομερώς, ΟΛΕΣ τις συμβάσεις (εμείς εύκολα θα δούμε ποιοι κρύβονται πίσω τους);

3. Γιατί, ευλαβώς, αποφεύγει να αναφέρει ότι η «ανώμαλη» σύμβαση για τα Ε/Π ΝΗ-90 δεν θα υπογραφόταν ποτέ αν δεν συμφωνούσαν οι ΣημιτοΓιάννοι; Ούτε οι άνευ εγγυητικών επιστολών συμβάσεις θα προχωρούσαν αν δεν έκαναν τα στραβά μάτια αξιωματούχοι, που πάλι προστατεύονται διά της σιωπής.


Σχολιάστε εδώ