Μέτωπο κατά Τσίπρα προσπαθεί να στήσει ο Σαμαράς

Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει να εμφανισθεί ως ο βασικός υπέρμαχος αλλά και εγγυητής της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, τοποθετούμενος απέναντι στην κυβέρνηση, που με την πολιτική της θέτει υπό αμφισβήτηση τα ευρωπαϊκά κεκτημένα. Στην περίπτωση, δε, που το επιτρέψουν οι συνθήκες, πολιτικές και άλλες, να ηγηθεί των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και να αναδειχθεί σε αντίπαλο δέος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα.

Η μαζική συμμετοχή πολιτών στο συλλαλητήριο την Πέμπτη το βράδυ στο Σύνταγμα με αίτημα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε την άποψη όσων στη Λ. Συγγρού πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να εκφράσει όλες αυτές τις δυνάμεις. Δίνοντας έμφαση στο ζήτημα αυτό, θα μπορούσε σταδιακά να αποκαταστήσει τους διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία, που παραμένουν κλειστοί εδώ και αρκετούς μήνες.

Μέρος του σχεδίου που έχουν επεξεργαστεί στη Λ. Συγγρού αποτελεί ο κύκλος των συναντήσεων που ξεκίνησε ήδη ο κ. Σαμαράς με τους πρώην πρωθυπουργούς. Και αυτό παρά τις διαφωνίες βουλευτών και στενών συνεργατών του όπως οι Άδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης και Χρ. Λαζαρίδης, που υποστήριξαν ότι αυτού του είδους οι συναντήσεις δεν θα αποφέρουν πολιτικά οφέλη, αντίθετα κρύβουν κινδύνους.

Μετά τον Κ. Καραμανλή, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είδε προχθές (Παρασκευή) τον Κ. Σημίτη και συζήτησε επί μία ώρα την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και τις προοπτικές της χώρας. Πρόθεσή του είναι να συναντηθεί ακόμη με τον Κ. Μητσοτάκη, τον Λ. Παπαδήμο, ενώ υπάρχει μια ασάφεια από πλευράς Λ. Συγγρού για το αν θα επιδιώξει να δει και τον Γ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, και σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες από πηγές της Λ. Συγγρού, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να συναντηθεί με τους αρχηγούς των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων (Στ. Θεοδωράκη, Φ. Γεννηματά) αλλά και με τους φορείς (οικονομικών και κοινωνικών) που έχουν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. Επαφές που θα αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ευρύτερου και ισχυρού μετώπου που θα λειτουργεί ως θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Οι πρωτοβουλίες όμως του κ. Σαμαρά δεν θα περιοριστούν μόνο στο εσωτερικό πεδίο.

Το επόμενο διάστημα θα πυκνώσει την επικοινωνία και τις επαφές του με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους των Βρυξελλών με στόχο να στείλει σαφές μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος προσωπικά θα κάνουν ό,τι είναι πολιτικά δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς το εσωκομματικό μέτωπο, στη Λ. Συγγρού επικρατεί ηρεμία, καθώς, λόγω και της κρισιμότητας της κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα, έχουν σιγήσει οι «φωνές» αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά και των επιλογών του. Μάλιστα, ο τελευταίος και οι περί αυτών εμφανίζονται ανακουφισμένοι και με αναπτερωμένο το ηθικό μετά την τελευταία συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή. Η από κοινού με τον κ. Σαμαρά διαπίστωσή του ότι «η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει την κρίση με υπευθυνότητα και σοβαρότητα» ερμηνεύθηκε ως ευθεία στήριξη στην ηγεσία της παράταξης και στην τακτική που ακολουθεί όλο το τελευταίο διάστημα.

Στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά γνωρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν συμφωνεί με τα στελέχη εκείνα που επιμένουν στη δρομολόγηση εξελίξεων στο εσωτερικό της παράταξης και ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών. Και αυτό είναι κάτι που αμβλύνει τις ανησυχίες τους, καθότι αποτελεί κοινό μυστικό ότι χωρίς τη συγκατάθεση ή τη συναίνεση του κ. Καραμανλή καμιά πρωτοβουλία, από όποιον και να προέρχεται, δεν έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Ενδεικτικό είναι άλλωστε και το γεγονός ότι όλοι οι επίδοξοι διάδοχοι το τελευταίο διάστημα έχουν υποστείλει τη… σημαία της επανάστασης, έχουν κυριολεκτικά σιγήσει. Στο επιτελείο ωστόσο του κ. Σαμαρά αντιλαμβάνονται ότι το τοπίο και τα δεδομένα θα αλλάξουν στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές.

Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια θα εκλείψουν, η χώρα θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς και τα κόμματα θα μπορούν ασχοληθούν με τα «δικά» τους προβλήματα. Ήδη, από τα κόμματα που μετείχαν στην πρώτη κυβέρνηση του 2012, τα δύο (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) άλλαξαν ηγεσία και μπήκαν σε μια νέα εποχή.

Στη Λ. Συγγρού επισημαίνουν ότι τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα, ότι η Νέα Δημοκρατία, παρά την ήττα, άντεξε και σταδιακά θα ανακάμψει κι ότι σύντομα ο Αντ. Σαμαράς θα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Πληροφορίες, δε, αναφέρουν ότι ο τελευταίος θα αξιοποιήσει την Εθνική Συνδιάσκεψη του Ιουλίου για την αναβάπτισή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ