Η ελληνική κρίση στο… Μαντείο των Δελφών

Μεταξύ των δεκάδων συνέδρων που συμμετέχουν περιλαμβάνονται ο γνωστός αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο επίσης γνωστός ρώσος διανοούμενος Μπαρίς Καγκαρλίτσκι, ο κορυφαίος σύμβουλος του Προέδρου Πούτιν και ακαδημαϊκός Σεργκέι Γκλάζιεφ (θα συνδεθεί μέσω skype, γιατί η ΕΕ τον έχει περιλάβει στη λίστα των κυρώσεων και δεν μπορεί να ταξιδεύσει στην Ελλάδα), ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, «Γιατρός» Βάσος Λυσσαρίδης, ο ιταλός πολιτικός και πρώην ευρωβουλευτής Τζουλιέτο Κιέζα, ηγετικά στελέχη του γαλλικού Κόμματος της Αριστεράς και του πορτογαλικού Αριστερού Μπλόκου, ο ‘Ελμαρ Αλτφάτερ, από τους γνωστότερους γερμανούς οικονομολόγους, όπως και στελέχη του κόμματος Linke, ο γνωστός οικονομολόγος και παλαιός φίλος και σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου Samir Amin, ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ο πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και πολλοί άλλοι. Ο πρώην αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Πολ Ρόμπερτς, που δυστυχώς δεν μπορούσε να ταξιδεύσει, θα συνδεθεί επίσης μέσω skype. Την ευθύνη του συντονισμού της εκδήλωσης έχει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος.

Τους συνέδρους θα απασχολήσουν η ευρωπαϊκή και ιδίως η ελληνική κρίση, ως η πλέον οξεία εκδήλωση της πρώτης, αλλά και η επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία και ο κίνδυνος τόσο ενός νέου (ελπιζόμενου μόνο) «ψυχρού» πολέμου όσο και μιας ενδεχόμενης γενίκευσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και άλλες περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ.

Ένα θέμα επίσης που θα εξεταστεί είναι η αναζήτηση εναλλακτικών στο σύστημα του «ευρωφιλελευθερισμού», που κυριάρχησε στην ΕΕ ιδίως μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και θεωρείται από πολλούς ως υπεύθυνος της σημερινής βαθιάς κρίσης. Εναλλακτικές τόσο σε επίπεδο προγραμματικό και «οράματος» όσο και στο επίπεδο των στρατηγικών, των μεθόδων και των πολιτικών εργαλείων.

Η διοργάνωση υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Λυσσαρίδη, το ρωσικό Ινστιτούτο για την Παγκοσμιοποίηση και τα Κοινωνικά Κινήματα, το ελληνικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ), το Forum Mondial des Alternatives και το agora-dialogue.com.

Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου και μερικοί από τους συνέδρους, που θα παραμείνουν και τη Δευτέρα στην Αθήνα, θα συναντηθούν με όσους δημοσιογράφους το επιθυμούν στο ξενοδοχείο «New Hotel», Φιλελλήνων 16, το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Ιουνίου, στις 12.00.


Σχολιάστε εδώ