Διαγράψτε προσαυξήσεις και πρόστιμα, που φτάνουν στο τρελό από 300% μέχρι 500%!
Τη λύση την έχει η κυβέρνηση, και κατά βάση ο υπουργός Οικονομικών, λόγω όμως του κινδύνου κατάρρευσης της οικονομίας τον λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός, που πρέπει να πάρει ο ίδιος την απόφαση. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στη ρύθμιση των 100 δόσεων έχουν ενταχθεί 670.000 οφειλέτες για χρέος 4,4 δισ. ευρώ, οι οποίοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση (κεφάλαιο και προσαυξήσεις) και έχουν εισπραχθεί συνολικά 512,5 εκατ. ευρώ.
Θα έμπαιναν εκατοντάδες χιλιάδες παραπάνω στη ρύθμιση -οι συνολικοί οφειλέτες στην Εφορία φθάνουν τα 3.000.000- αν διαγράφονταν οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, τα οποία είναι από 300% μέχρι και 500%, που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ. Και αυτό το απίστευτο ρεκόρ οφείλεται, κύριε Τσίπρα, στην τιμωρητική διάθεση του κατεστημένου -διαχρονικά- του υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται γεωμετρικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά για τους υπευθύνους πέρα βρέχει.
Τι πρέπει να γίνει τώρα
Αρκετές είναι οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί από διάφορους φορείς της Αγοράς στο υπουργείο Οικονομικών και στο πρωθυπουργικό γραφείο, οι οποίες παρουσιάζουν αναλυτικά τις άμεσες ρυθμίσεις που πρέπει να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Μία από αυτές υποβλήθηκε στον πρωθυπουργό και σε όλη την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις 14 Ιουνίου από το «Νέο Ρεύμα – Νέο Όραμα, Κίνηση Επιχειρηματικής Εκπροσώπησης για την Ανάπτυξη», με έδρα τη Θεσσαλονίκη, πρόεδρος του οποίου είναι ο Νίκος Σπ. Φιλίππου.
Η πρόταση έχει ως εξής:
«Συνοπτικές πρακτικές και άμεσες εφαρμοστικές λύσεις.
ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΑ: 1) Διαγραφή με μία παράγραφο ΟΛΩΝ των προσαυξήσεων, των προστίμων και των εξωλογιστικών προσδιορισμών εισοδήματος περίπου 300 – 500%. Να μείνει μόνο το κεφάλαιο + επιβάρυνση / ποινή 10% + τόκος μέχρι 100 δόσεις. 2) Να περιλαμβάνει και συνολικά ΟΛΕΣ τις εκκρεμείς υποθέσεις όπως αποτυπώνονται στις καρτέλες και στα δικαστήρια. 3) Να διαγραφούν ΟΛΕΣ οι προσαυξήσεις προ βεβαιώσεων, όπως προβλέπει η ΠΝΠ 27/3/2015 (δεν περιλαμβάνει τα Ταμεία και τους εξωλογιστικούς προσδιορισμούς). 4) Να θεσπισθούν εισοδηματικά κριτήρια για τις δόσεις, π.χ. 20% για φυσικά πρόσωπα, 2-5% του τζίρου για νομικά πρόσωπα, ακόμη και για τον ΕΝΦΙΑ. Περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. 5) Οι μέχρι τούδε καταβολές στις καρτέλες να υπολογισθούν με τις νέες επιβαρύνσεις, όχι τις παλιές, που χάνονται. 6) Η ρύθμιση να γίνει “κυλιόμενη”. 7) Με τους τακτικούς ελέγχους να διαγράφεται αυτοδίκαια ο προσωρινός, για να μην τυραννιούνται με διπλούς ελέγχους οι επιχειρήσεις. 8) Να ισχύσει για όλες τις υποθέσεις ο ν. 3697/2008 για τις ζημίες σε κάθε χρήση. Ενώ είναι γνωστό το θέμα, τα δικαστήρια και οι υπηρεσίες τυραννάνε τις επιχειρήσεις.
Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία: 1) Να ευθυγραμμισθούν οι ρυθμίσεις των Ταμείων με της Εφορίας στη βάση της ΠΝΠ 27/3/2015 για διαγραφή όλων των προσαυξήσεων προ βεβαίωσης. Και 2) να διατηρηθούν οι υπάρχοντες νόμοι ρυθμίσεων προσωρινών διακανονισμών, π.χ. 3943/2011.
Δεν πρέπει να καταργούνται οι ψηφισμένοι νόμοι όταν τους τηρούν οι επιχειρήσεις. Κινδυνεύουν 12.000 επιχειρήσεις και έσοδα περίπου 40-360 εκατ. ευρώ / χρόνο!».
Για τα «κόκκινα» δάνεια
Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, προτείνεται «να διαγραφούν τα πανωτόκια με νόμο και να παραμείνει Euribor + 2-4% και όποιες ρυθμίσεις με διαγραφές κεφαλαίου».