ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΧ

Μέχρι τότε, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές και σε όλα τα επίπεδα θα έχουμε «πόλεμο χαρακωμάτων». Κι αυτό διότι οι δανειστές δεν θέλουν να δοθεί προς τα έξω η εντύπωση ότι η ελληνική πλευρά και προσωπικά ο Αλ. Τσίπρας επέβαλαν τις απόψεις τους, αλλά ότι υπέκυψαν στις πιέσεις και υποχρεώθηκαν σε ταπεινωτικές υποχωρήσεις.

Στην προσπάθειά τους αυτή, τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν ενταθεί οι εκβιασμοί και τα τελεσίγραφα, καθώς και τα σενάρια τρομοκρατίας για χρεοκοπία, πιστωτικό γεγονός και λουκέτο στις τράπεζες. Στον «πόλεμο» κατά της κυβέρνησης πρωτοστατούν η Κρ. Λαγκάρντ και ο Β. Σόιμπλε, που με «πολιορκητικό κριό» το ΔΝΤ προσπαθούν να επιβάλουν σκληρότερα μέτρα στη χώρα μας και παράλληλα να πείσουν την Άνγκ. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ να σταματήσουν να είναι διαλλακτικοί διότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να τηρήσει τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει.

Παρά τον «πόλεμο χαρακωμάτων» από την πλευρά των δανειστών, στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το βράδυ της Δευτέρας «θα έχουμε συμφωνία». Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, η λύση που θα δοθεί θα είναι αμιγώς πολιτική και θα περιέχει ρητή αναφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που ο Αλ. Τσίπρας έχει θέσει εξαρχής ως απαραίτητη προϋπόθεση για να κλείσει η συμφωνία. Στην ανακοίνωση που θα εκδοθεί μετά το πέρας της Συνόδου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα καλωσορίζουν το ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα εμπεδωθεί με τα νέα μέτρα. Επίσης, θα καταγράφεται η θετική ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, που θα προωθηθεί με τα νέα μέτρα, ενώ από την πλευρά τους οι δανειστές θα αναλαμβάνουν τη δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να καταστεί με κάθε τρόπο ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΙΜΟ.

Με βάση τη συμφωνία που θα επιτευχθεί, δεν θα υπάρξει μείωση των συντάξεων και το όλο ζήτημα θα εξεταστεί ξανά στο τέλος του 2015, αφού θα έχουν προηγηθεί οι αναλογιστές μελέτες για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σ. Ρομπόλης έχει ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Αντίθετα, η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Το ΕΚΑΣ θα παραμείνει αλώβητο, όπως ακριβώς ζητούσε σταθερά η ελληνική πλευρά, ενώ οι δανειστές φαίνεται να έχουν συμφωνήσει και στη μείωση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος, γεγονός που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό το κόστος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν εντός του 2015 αλλά και τα αμέσως επόμενα χρόνια. Η επίτευξη συμφωνίας ίσως σηματοδοτήσει, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, και την οριστική αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Τώρα, ως προς την αυριανή Σύνοδο, η εκτίμηση είναι ότι οι συζητήσεις δεν θα είναι εύκολες και θα εξελιχθούν σε δύο φάσεις (ημίχρονα). Στην πρώτη οι δανειστές αναμένεται να είναι σκληροί και αδιάλλακτοι και να πιέσουν όσο γίνεται τον κ. Τσίπρα, αλλά στη δεύτερη φάση θα είναι πιο διαλλακτικοί, ώστε να κλείσει η συμφωνία.

Ηχηρό μήνυμα Τσίπρα: Υπάρχουν και άλλα λιμάνια…

Κόντρα στους εκβιασμούς και στα τελεσίγραφα, ο Αλ. Τσίπρας συνέχισε τις τελευταίες ημέρες να στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς την πλευρά των δανειστών: Ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά είναι έτοιμοι να αναλάβουν το πολιτικό κόστος για έναν έντιμο συμβιβασμό, που θα δίνει βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας. Αλλά και ότι, παράλληλα, είναι έτοιμοι να πουν το «μεγάλο ΟΧΙ» αν οι δανειστές επιμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους και σε μέτρα όπως η μείωση των συντάξεων και η κατάργηση του ΕΚΑΣ, που θα εξαθλιώσουν κι άλλο τον ελληνικό λαό. Δεν δίστασε, μάλιστα, να τους κατηγορήσει δημόσια ότι με την εμμονή τους σε τέτοιου είδους μέτρα επιζητούν την ταπείνωση της κυβέρνησης αλλά και συνολικά του ελληνικού λαού.

Την Παρασκευή, μάλιστα, ευρισκόμενος στην Αγία Πετρούπολη, ο κ. Τσίπρας έστειλε ηχηρά μηνύματα προς τους δανειστές ως απάντηση στο μπαράζ των τελεσιγράφων μετά την άκαρπη συνεδρίαση του Eurogroup. Με πιο προκλητικό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ, ο οποίος με ωμό τρόπο είπε ότι αν η Ελλάδα δεν δεχτεί τη συμφωνία που της προτείνεται θα χρεοκοπήσει. «Είμαστε λαός της θάλασσας, που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες και που δεν φοβάται να ανοιχτεί σε καινούργιες θάλασσες για να φθάσει σε νέα ασφαλή λιμάνια», ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις του έλληνα πρωθυπουργού. Το μήνυμα ήταν σαφές και κατανοητό για όλους, Ευρωπαίους και μη. Η σθεναρή στάση που τηρεί ο κ. Τσίπρας από την πρώτη μέρα ανάληψης των πρωθυπουργικών καθηκόντων είναι αυτό που έχει ενοχλήσει περισσότερο από όλα τους δανειστές.

Βεβαιότητα για λύση

Το ότι βρισκόμαστε κοντά στη συμφωνία ήταν το συμπέρασμα των συναντήσεων που είχαν κυβερνητικά στελέχη (Δραγασάκης, Παππάς) με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα αλλά και τους επικεφαλής όλων των τραπεζών. Ως προς το δημοσιονομικό κενό, τα στελέχη της κυβέρνησης ανέφεραν ότι για το 2015 έχει κλείσει, ενώ για τον επόμενο χρόνο η διαφορά που τους χωρίζει από τους δανειστές είναι μικρή. Τραπεζικός παράγων, μάλιστα, χαρακτήρισε «θέατρο του παραλόγου» από την πλευρά των δανειστών το ότι συντηρούν το αδιέξοδο για ένα ποσό της τάξεως των 400 με 500 εκατ. ευρώ. Αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις αυτές ήταν και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες μετά τη μαζική εκροή καταθέσεων που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Οι τραπεζίτες διαβεβαίωσαν ότι μέχρι και τη Δευτέρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αλλά αν δεν υπάρξει συμφωνία από το πρωί της Τρίτης θα ξεκινήσουν τα μεγάλα προβλήματα.


Σχολιάστε εδώ