Αντικίνητρα για τη δημιουργία οικογένειας

Από τις παραπάνω διατάξεις προκύπτει ότι πέραν της υποδείξεως στον κοινό νομοθέτη να λάβει μέτρα προστασίας του γάμου και της οικογένειας και μάλιστα της πολύτεκνης οικογένειας, κατά την έννοιά τους διατυπώνεται και θετικός κανόνας δικαίου, δεσμευτικός για τον κοινό νομοθέτη, σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή η καθιέρωση από τον φορολογικό νόμο δυσμενέστερης φορολογικής μεταχείρισης των εγγάμων, και μάλιστα των πολυτέκνων, έναντι των αγάμων, ως προς την υπαγωγή στον φόρο ή το ύψος του οφειλόμενου φόρου, όταν τελούν υπό τις αυτές συνθήκες εν σχέσει με το αντικείμενο της φορολογίας.

Περαιτέρω, με την όποια διάταξη νοείται απαγόρευση στον κοινό νομοθέτη να προβαίνει σε ρυθμίσεις που στρέφονται ευθέως ενάντια στον γάμο και στην οικογένεια και μάλιστα την πολύτεκνη οικογένεια. Τούτο, όμως, συμβαίνει:

α) Με τις ρυθμίσεις του ν. 4172/2013, οι οποίες αποτελούν φορολογικό αντικίνητρο στην τέλεση γάμων και ακόμη περισσότερο στην απόκτηση παιδιών και συγχρόνως κίνητρο διάλυσης των γάμων, αφού συμφέρει φορολογικώς η διάζευξη και η μη απόκτηση παιδιών, δεδομένου ότι για το ίδιο ποσό εισοδήματος φορολογείται και καταβάλλει ως φόρο το ίδιο ποσό με τον άγαμο ο πολύτεκνος, όσα προστατευόμενα τέκνα και εάν έχει!

β) Η μεταχείριση των πολυτέκνων στην εισφορά αλληλεγγύης, με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011, έναντι των αγάμων είναι ακόμη χειρότερη. Καθιερώνεται λοιπόν απαλλαγή για τον άγαμο το ποσό των 12.000 ευρώ, δηλαδή το όριο φτώχειας του αγάμου (5.023 ευρώ) προσαυξημένο κατά 120%! Το ίδιο ποσό καθιερώνεται και για τον πολύτεκνο με τέσερα τέκνα κάτω των 14 ετών (!), ενώ με βάση το παραπάνω όριο της φτώχειας των 13.563 ευρώ έπρεπε να είναι προσηξημένο κατά 120%, δηλαδή κατά 16.275 ευρώ και συνολικώς η απαλλαγή να ανέρχεται στο ποσό των 29.838 ευρώ, εντούτοις είναι μόνο για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ! Η δε σημερινή κυβέρνηση, αντί να αλλάξει τακτική, ακολουθεί την ίδια αντιπολυτεκνική, αντιοικογενειακή και αντιδημογραφική πολιτική της προκατόχου της.

γ) Η σημερινή κυβέρνηση, με σχέδιο νόμου που προωθεί, θεσπίζει ένα ποσοστό 15% επί των εισαγομένων που θα έχουν δικαίωμα μετεγγραφής και ενώ εξαιρεί από τον αριθμό αυτό και θα έχουν ελεύθερες μετεγγραφές: 1) Τα τέκνα των θυμάτων τρομοκρατίας. 2) Οι φοιτητές που έχουν αναπηρία άνω του 67%. Εντούτοις δεν εξαιρεί τους πολυτέκνους και τα τέκνα τους, παρά το γεγονός ότι ο εφιάλτης της υπογεννητικότητος οδηγεί την Ελλάδα στο τέλος της ιστορίας της, όταν μάλιστα το πρώτο πεντάμηνο του 2015 οι μεν θάνατοι έχουν ανέλθει σε 53.953, οι δε γεννήσεις είναι μόλις 35.908, δηλαδή υπεροχή των θανάτων κατά 18.045! Σημειωτέον ότι ολόκληρο το προηγούμενο έτος οι θάνατοι υπερτερούσαν των γεννήσεων κατά 20.779 (114.231 θάνατοι έναντι 93.452 των γεννήσεων.

δ) Ακόμη και στον ΦΠΑ, για τον οποίο τόσος θόρυβος γίνεται, η κυβέρνηση δεν φαίνεται ότι έχει τη βούληση να καθιερώσει μηδενικό συντελεστή στις παιδικές πάνες, όπως γίνεται στην Αγγλία, ή έστω και μειωμένο, για να ελαφρύνει οικονομικά τις νέες μητέρες, που είναι υποχρεωμένες επί καθημερινής βάσεως να τις χρησιμοποιούν για τα μωρά τους.

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι: Με τέτοιου είδους νοοτροπία και τέτοιου είδους μεταχείριση των πολυτέκνων, με τέτοια αντικίνητρα που θεσπίζονται για τη δημιουργία οικογένειας, ποιος μπορεί να αποτρέψει τον επερχόμενο αφανισμό;


Σχολιάστε εδώ