Το 2010 μας έδιναν την αναδιάρθρωση του χρέους και ο Παπανδρέου δεν την ήθελε!

14 Μαΐου 2010, δήλωση του (τότε) Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος – Καν στον Μιχάλη Ιγνατίου, στη συνέντευξη που του είχε παραχωρήσει και όπως την καταγράφει στο αποκαλυπτικό βιβλίο – βόμβα με τίτλο «ΤΡΟΪΚΑ, ο δρόμος προς την καταστροφή», έναν δρόμο, τον οποίο, όπως προκύπτει από τα ντοκουμέντα που φέρνει στο φως το βιβλίο, άνοιξε ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Δύο βδομάδες πριν, και συγκεκριμένα στις 24 και 25 Απριλίου 2010, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που ήταν στην Ουάσινγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, στη συνέντευξη που έδωσε και στην οποία ήταν παρόντες δεκάδες δημοσιογράφοι, ρωτήθηκε για την αναδιάρθρωση του χρέους και η απάντηση που έδωσε τους ξάφνιασε όλους:

«Είναι άλλο ένα παραπλανητικό στοιχείο (red herring) που είναι εκεί έξω. Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι καμία έννοια αναδιάρθρωσης δεν είναι προς συζήτηση από την ελληνική κυβέρνηση, δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν υπήρξε ποτέ μέρος οποιασδήποτε πρότασης ή υπόδειξης από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα».

Μόνο που δεν ήταν έτσι, γιατί όπως γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου: «Στο ΔΣ της 9ης Μαΐου 2010 καθώς και στην έκθεση αξιολόγησης των ανεξάρτητων ελεγκτών του ΔΝΤ του Ιουνίου του 2013 αναφέρεται ρητά ότι οι ελληνικές Αρχές απέρριψαν τις υποδείξεις των εμπειρογνω-μόνων του για έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας».

Και στη συνέχεια σημειώνει:

«Ο ίδιος ο Στρος – Καν, στην τηλεοπτική εκπομπή της FRANCE 2 στις 15 Μαΐου 2014, αναφέρθηκε στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους λέγοντας:

«Τι κάνετε όταν αναλαμβάνετε μια επιχείρηση που δεν πηγαίνει καλά; Ρυθμίζετε τα χρέη του παρελθόντος διαπραγματευόμενοι ό,τι μπορείτε με τους πιστωτές. Ωστόσο, λέτε για το μέλλον στους τραπεζίτες σας: «Αν μου δανείσετε τώρα, θα σας τα αποπληρώσω όλα. Δημιουργείτε εμπιστοσύνη για το μέλλον. Υπεκφεύγετε, συζητάτε όσο περισσότερο μπορείτε για το παρελθόν. Και τι κάνουν; Tο ανάποδο. Λένε: «Όλα τα προηγούμενα χρέη της Ελλάδας θα αποπληρωθούν μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αλλά για το μέλλον, προσοχή, αν δανείσετε, ρισκάρετε να μην πάρετε πίσω τα χρήματά σας». Κάνουν λοιπόν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έκανε ο επικεφαλής μιας επιχείρησης όταν αναλαμβάνει μια προβληματική επιχείρηση».Κλείνοντας τη συνέντευξη που του είχε παραχωρήσει ο Στρος – Καν, ο Μιχάλης Ιγνατίου σημειώνει:

«Προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να πείσει τους Ευρωπαίους ότι έπρεπε να γίνει έγκαιρα η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά δυστυχώς την έκαναν πολύ αργά».

Ο κ. Στρος – Καν δήλωσε και αυτό: «Το ΔΝΤ προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να βελτιώσει τους όρους που επέβαλλαν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα, κυρίως σχετικά με την περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής, το επιτόκιο δανεισμού και την αναδιάρθρωση του χρέους».

Δεν τα κατάφερε… Πάντως παραμένει το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου και οι Ευρωπαίοι απέρριψαν την αναδιάρθρωση, που τότε θα ήταν λυτρωτική για την Ελλάδα, καθώς η χώρα θα δανειζόταν το ένα τρίτο του ποσού που εξαναγκάστηκε να λάβει».


Σχολιάστε εδώ