Τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών θα ζητήσει ο Σαμαράς

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα δεσμευτεί ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τις προσπάθειες τις κυβέρνησης, τόσο για την έγκριση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο όσο και για την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων και στη συνέχεια για την υλοποίησή τους. Θα θέσει ωστόσο στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα τρεις αυστηρούς (και απαράβατους) όρους προκειμένου να προσφέρει τη συνδρομή του:

Πρώτον, να μην υπάρξει υπέρμετρη φορολογία στις επιχειρήσεις και την κατανάλωση διότι κάτι τέτοιο θα διογκώσει την ύφεση και θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση στην αγορά.

Δεύτερον, να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς οι ιδιωτικοποιήσεις σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς (ΔΕΗ, λιμάνια, αεροδρόμια κ.ά.), με το σκεπτικό ότι αυτό θα φέρει έσοδα που έχει ανάγκη η χώρα και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει ελκυστικές συνθήκες για τους υποψήφιους επενδυτές, είτε αυτοί προέρχονται από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό.

Τρίτον, να σταματήσουν αυτόματα οι προσλήψεις στο Δημόσιο, είτε πρόκειται για νέους διορισμούς είτε για επαναπρόσληψη όσων για διάφορους λόγους απολύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο να ζητήσει ο κ. Σαμαράς Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών συζητείται στη Λ. Συγγρού τις τελευταίες τρεις τουλάχιστον εβδομάδες. Λέγεται δε ότι στενοί συνεργάτες του είχαν προτείνει να καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση στη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή στις 5 Ιουνίου.

Ο κ. Σαμαράς είχε τότε απορρίψει την ιδέα με το σκεπτικό ότι δεν ήταν ώριμες οι πολιτικές συνθήκες. Στη Λ. Συγγρού πάντως θεωρούν πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, ο κ. Τσίπρας να απαντήσει θετικά στην πρόταση για Συμβούλιο Αρχηγών, διότι με την κίνησή του αυτή ουσιαστικά θα παραδεχόταν ότι έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση, σε σημείο τέτοιο που να αναζητά τη στήριξη της αντιπολίτευσης. «Δεν πρόκειται να συρθεί πίσω από τη Νέα Δημοκρατία ή το Ποτάμι», σημειώνουν. Δεν αποκλείουν, ωστόσο, κάποια στιγμή αργότερα να είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που θα ζητήσει Συμβούλιο Αρχηγών προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Συνδέουν δε την κίνησή του αυτή με την άρνηση μεγάλου αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσουν τη συμφωνία. «Τότε θα αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση όσων θα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές», τονίζουν.

Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να επιλέξει τη ρήξη, διότι αυτό θα σήμαινε χρεοκοπία της χώρας και καταστροφή. «Μετά τον λόγο θα τον έχουν τα…

Ειδικά Δικαστήρια», λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν ότι στην περίπτωση αυτή οι ευθύνες δεν θα είναι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές! Για το ενδεχόμενο να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες του κ. Τσίπρα αν η χώρα καταστραφεί έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Άδ. Γεωργιάδης.


Σχολιάστε εδώ