Στα ενδότερα των ομάδων

*Ο υφυπουργός Αθλητισμού ταξίδεψε στο Μπακού, αλλά πριν την αναχώρησή του φρόντισε και έστειλε τα δικά του μηνύματα προς τις αθλητικές ομοσπονδίες και δη προς την ΕΠΟ.

Η επισήμανση για εξονυχιστικούς ελέγχους αποτέλεσε την προαναγγελία αύξησης της πίεσης προς τα κακά παιδιά του αθλητισμού.

*Στο πάρκο Γουδί, πάντως, έδειξαν πως όταν θέλουν, μπορούν να κινούνται και προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι νέοι κανονισμοί για τις ομάδες που επιλέγουν τον οικειοθελή υποβιβασμό στη Γ’ Εθνική για να διαγράψουν τα χρέη του παρελθόντος, αποδεικνύουν την επιθυμία κάποιων στην ομοσπονδία να αποκαταστήσουν ορισμένες αδικίες.

*Κάθε ΠΑΕ που πήγαινε στα βράχια έβαζε μεγάλα φέσια σε πρώην παίκτες και προπονητές της. Οι ξένοι, βέβαια, πήγαιναν στη ΦΙΦΑ και δικαιώνονταν, αλλά οι Έλληνες είχαν απλά τη δυνατότητα να στραφούν κατά των φυσικών προσώπων, που όμως έμοιαζαν πιο φτωχοί και από τους άστεγους.

*Η ΕΠΟ, λοιπόν, υποχρεώνει από δω και πέρα τις ομάδες να πληρώνουν σε πρώην παίκτες και προπονητές το 50% των οφειλομένων εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ίδια εμφάνιση και το παλιό τους έμβλημα όταν επιστρέψουν στις επαγγελματικές κατηγορίες. Έτσι, οι εργαζόμενοι εξασφαλίζουν ένα σεβαστό ποσοστό από τα δεδουλευμένα τους, που πολλές φορές τα έγραφαν στο χιόνι και βρίσκονταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

*Σημαντική παράμετρος επίσης είναι η παραμονή για μία διετία στη Γ’ Εθνική ή ο υποβιβασμός στα τοπικά πρωταθλήματα για να συμπληρωθούν τουλάχιστον δύο χρόνια πριν την επάνοδο στις επαγγελματικές κατηγορίες. Επίσης σημαντική αλλαγή στους κανονισμούς, που ανοίγει τον δρόμο σε νοικοκυρεμένα σωματεία, τα οποία έχαναν τους στόχους τους επειδή έπεφταν πάνω στην ΑΕΚ, στον Άρη, στη Λάρισα και τις άλλες ομάδες που υποβιβάστηκαν λόγω χρεών.

*Μια και καταπιαστήκαμε με τον Άρη, η αγωνία των «κίτρινων» παρατάθηκε έως το τέλος του μήνα. Το ΔΣ της ΕΠΟ παρέπεμψε στην επόμενη συνεδρίασή του, δηλαδή στις 25 Ιουνίου, το αίτημα για διεξαγωγή αγώνων μπαράζ μεταξύ των δεύτερων ομάδων στους τέσσερις ομίλους της Γ’ Εθνικής.

*Οι πληροφορίες από το πάρκο Γουδί, πάντως, μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι για τους φίλους του Άρη, καθώς μέσα στο συμβούλιο της ΕΠΟ εκφράζονται απόψεις ότι η επόμενη Φούτμπολ Λιγκ πρέπει να διεξαχθεί με όσες ομάδες δηλώσουν συμμετοχή. Οι «κίτρινοι» επιμένουν πως πρέπει να συμπληρωθεί η 20άδα που προβλέπεται στην προκήρυξη του πρωταθλήματος.

*Στη Θεσσαλονίκη μιλούν για δεδικασμένο από τη σεζόν 2012-2013, αλλά στην ΕΠΟ προτάσσουν την προηγούμενη σεζόν, όταν κάποιοι όμιλοι της Γ’ Εθνικής έμειναν με λιγότερες ομάδες δίχως να συμπληρωθούν τα κενά με άνοδο κάποιων άλλων από τα τοπικά πρωταθλήματα. Πρόκειται αναμφίβολα για μία ένδειξη των προθέσεων που έχουν στο πάρκο Γουδί για τον Άρη.

*Υπάρχει, πάντως, μία σημαντική διαφορά ανάμεσα στο επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι παράγοντες της ΕΠΟ και στο δεδικασμένο που επικαλούνται οι «κίτρινοι». Πρόκειται για το γεγονός ότι οι όμιλοι της Γ’ Εθνικής έπρεπε να καλυφθούν από ομάδες των τοπικών πρωταθλημάτων
10 και 15 Ενώσεων.

*Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσες δυσκολίες υπήρχαν για τη διεξαγωγή μπαράζ ανάμεσα σε τόσες ομάδες. Αντίθετα, στην περίπτωση της Φούτμπολ Λιγκ έχουμε να κάνουμε με μετρημένα κουκιά: Αντί για 20 ομάδες θα συμμετάσχουν 17 ή 18 και συνεπώς θα πρέπει να καλυφθούν 2 ή 3 θέσεις μεταξύ 4 υποψηφίων που υποστηρίζουν επίσης το αίτημα του Άρη.

*Θα έχει πολύ ζουμί η ιστορία του Άρη, διότι εξακολουθούν να εμφανίζονται γνώστες του ΚΑΠ και της νομοθεσίας που προαναγγέλλουν κυρώσεις στη διοίκηση της ΕΠΟ εάν απορρίψει το αίτημα για διεξαγωγή μπαράζ. Από το πάρκο Γουδί, πάντως, ακούγεται ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης πληρώνει τις συμμαχίες της με τους λάθος ανθρώπους.

*Σε μπελάδες μπήκε και ο Σπύρος Παπαθανασάκης, παρά τον άθλο του να επαναφέρει τον Ηρακλή στη Σούπερ Λίγκα έπειτα από τετραετή απουσία. Από τη μία το διαζύγιο των «κυανολεύκων» με τον Παύλο Μυροφορίδη και από την άλλη η προοπτική της συνεργασίας με τον Νίκο Πηρούνια
έβαλαν τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ σε θέση άμυνας.

*Στην υπόθεση του μέχρι πρότινος τεχνικού διευθυντή, ο Παπαθανασάκης είχε πάρει την απόφαση για το διαζύγιο από τον περασμένο Γενάρη. Στη Θεσσαλονίκη μιλούν για «ηθικό ζήτημα», αλλά αποφεύγουν να γίνουν σαφείς και να εξηγήσουν τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν στην απομάκρυνση του Μυροφορίδη.

Όσο για τον Πηρούνια, ο πρόεδρος του Ηρακλή επικαλέστηκε την κουμπαριά τους για τις απανωτές συναντήσεις τους το τελευταίο διάστημα και διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή του Πειραιώτη στο ΔΣ της ΠΑΕ.

*Στην πιάτσα των παραγόντων, πάντως, έλεγαν ότι ο Παπαθανασάκης είχε αποφασίσει να αναθέσει στον Πηρούνια την εκπροσώπηση της ομάδας στη Σούπερ Λίγκα διότι χρειαζόταν έναν άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του με τόπο διαμονής την Αθήνα. Αγνοούσε, όμως, ότι για να πάει ο Πειραιώτης στην οδό Αστροναυτών έπρεπε να μπει πρώτα στο ΔΣ της ΠΑΕ και αυτή η προοπτική αποτέλεσε casus belli για τους φίλους της ομάδας.

*«Εμείς πρέπει να χαράξουμε τη δική μας γραμμή και όχι να δεθούμε σε κάποιο άρμα», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι οργανωμένοι στον Παπαθανασάκη και του εξήγησαν ότι ο Πηρούνιας αρέσκεται στις μετακινήσεις από τον έναν πόλο εξουσίας στον άλλον και αντίστροφα. Οι συνδεσμίτες είχαν φακελώσει τον άλλοτε πρόεδρο του Εθνικού, καθώς ανέφεραν στον ιδιοκτήτη του Ηρακλή τις σχέσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη από το 1994, την ένταξή του στο ψηφοδέλτιο του Γιάννη Μώραλη για τον Δήμο Πειραιά και φυσικά τις σχέσεις του τόσο με τον Νικόλα Πατέρα όσο και εσχάτως με το περιβάλλον του Ιβάν Σαββίδη.

*Για να μην αφήσουμε αναπάντητες απορίες και για τον Μυροφορίδη, ο καθόλα επιτυχημένος τεχνικός διευθυντής βρίσκεται στο στόχαστρο της Λαμίας, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο της επιστροφής του στον Απόλλωνα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έχει ανοικτή πρόταση και από τον Λεβαδειακό, αλλά για την ομάδα της Βοιωτίας όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις του Γιάννη Κομπότη για τις μετοχές του και, βεβαίως, από την έκβαση της προσπάθειας για σωτηρία μέσα από έναν ενδεχόμενο υποβιβασμό της Βέροιας.


Σχολιάστε εδώ