Σε ατύχημα ποντάρει για να κρατήσει την καρέκλα του

Παρά την αισιοδοξία που τροφοδότησαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τους Άνγκ. Μέρκελ, Φρ. Ολάντ και Ζ. Κλ. Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, στη Λ. Συγγρού υποστηρίζουν ότι το ενδεχόμενο ενός «ναυαγίου» και της ρήξης δεν έχει αποτραπεί.

Με το σκεπτικό ότι δεν έχει ακόμη γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών σε σημαντικά ζητήματα, ενώ επικαλούνται και τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που απειλεί να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις. Το σκηνικό ρήξης που διαμορφώθηκε τα τελευταία 24ωρα ενισχύει αν μη τι άλλο την επιχειρηματολογία τους. Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς συντηρεί το σενάριο των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων προκειμένου να ανακόψει τη φόρα των εσωκομματικών αμφισβητιών του και να συσπειρώσει την κατακερματισμένη κομματική του βάση. «Οι μέρες που έρχονται είναι κρίσιμες για τη χώρα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», είπε σε σύσκεψη στελεχών που πραγματοποιήθηκε στα μέσα της εβδομάδας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Έδινε, δε, σε όλους την εντύπωση ότι κάτι περισσότερο γνωρίζει από το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων και κάτι φοβάται ως προς την κατάληξη που πιθανόν θα έχουν.

Στη Λ. Συγγρού πιστεύουν ότι ακόμη κι αν η κυβέρνηση επιτύχει μια συμφωνία με τους δανειστές, τα μέτρα που αυτή θα περιλαμβάνει θα είναι τόσο επώδυνα που δεν πρόκειται να επικυρωθούν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα βρεθεί κατά πάσα πιθανότητα αντιμέτωπος με ένα «ατύχημα», κοινοβουλευτικό στην περίπτωση αυτή. Ο κ. Σαμαράς έχει αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει μια συμφωνία που θα αποτρέπει τη χρεοκοπία και θα διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Έχει όμως διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να δώσει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καταστήσει περαιτέρω σαφείς τις προθέσεις του.

Από τη Νέα Δημοκρατία θέτουν μια ακόμη παράμετρο στη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο: Το ενδεχόμενο να εγκριθεί μεν, αλλά να υπάρχουν αρνητικές ψήφοι από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Αν ο αριθμός τους υπερβαίνει τους 12-15, πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι να εγείρει ζήτημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, η οποία αυτή τη στιγμή αριθμεί 162 βουλευτές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή σκοπεύει να ζητήσει ανασύνθεση της κυβέρνησης με τη συμμετοχή προσώπων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα έχουν στηρίξει τη συμφωνία με την ψήφο τους και θα έχουν αποτρέψει το ενδεχόμενο μιας κρίσης στις σχέσεις με τους δανειστές. «Στόχος μας δεν είναι να συγκυβερνήσουμε με τον κ. Τσίπρα», σπεύδουν να υπογραμμίσουν, προκειμένου να διαλύσουν την εντύπωση ότι στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν την επιστροφή στην εξουσία. «Το ζητούμενο είναι η χώρα να μην οδηγηθεί σε νέες εκλογές, που θα είναι καταστροφικές», προσθέτουν. Επισημαίνουν όμως ότι αν η συμφωνία εγκριθεί με ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει ωσάν να μη συνέβη τίποτα, θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και στη σύνθεση της κυβέρνησης και στην ακολουθούμενη πολιτική. Η επικρατέστερη άποψη είναι η Νέα Δημοκρατία να μη συμμετάσχει στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί με πολιτικά στελέχη, αλλά να προτείνει τεχνοκράτες.

Στη Λ. Συγγρού πάντως δεν αποκλείουν εντελώς την πιθανότητα ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να αποφύγει μια συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, να επιχειρήσει το απονενοημένο: Να προσφύγει δηλαδή στη λαϊκή ετυμηγορία με στόχο να επιτύχει ένα υψηλότερο ποσοστό και τη στήριξη ενός ευρύτερου τμήματος της κοινωνίας. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν καταστροφική για τη χώρα, προειδοποιεί ο κ. Σαμαράς, ενώ παράγοντες της Λ. Συγγρού επισημαίνουν ότι στη περίπτωση αυτή οι εκλογές θα διεξαχθούν μέσα στις χειρότερες συνθήκες: Με τη συμφωνία με τους δανειστές στον αέρα, άδεια ταμεία, τις τράπεζες κλειστές και τη χρεοκοπία προ των πυλών.

Γ.Ζ.


Σχολιάστε εδώ