Πρώτο το «Π» είχε αποκαλύψει την κόντρα Μέρκελ – Σόιμπλε

Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης ο κ. Τσίπρας είχε επισημάνει την εχθρική στάση που τηρούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έναντι της χώρας μας και ότι με την τακτική του, αντί να βοηθάει στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων, στην πραγματικότητα «υπονόμευε» την όλη διαδικασία. Η κ. Μέρκελ τότε τον είχε καθησυχάσει λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι την πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία την αποφασίζει η ίδια και κανένας άλλος!

Η αποστροφή της αυτή ήταν, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, προάγγελος όσων συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες. Ο κ. Σόιμπλε έχει μπει στο περιθώριο, δεν μετέχει καν στις διαπραγματεύσεις, ενώ την υπόθεση της Ελλάδας την έχει πάρει στους ώμους της η κ. Μέρκελ.

Όταν η ελληνική κυβέρνηση μίλησε για πρώτη φορά για τη διάσταση απόψεων μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε, αρκετές ημέρες μετά το δημοσίευμα του «Π», αντιμετωπίσθηκε με καχυποψία και επικριτικά σχόλια. Ακόμη και ο (απερχόμενος) πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος είχε αναφερθεί με ειρωνικό τρόπο στο ζήτημα αυτό, αμφισβητώντας έτσι ότι υφίσταται τέτοιου είδους διαφωνία.

Το θέμα όμως όχι μόνο υφίσταται, αλλά έχει πάρει και μεγάλες διαστάσεις. Έγινε, δε, πρωτοσέλιδο σε όλα τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης, που παραλλήλισαν την περίπτωση του κ. Σόιμπλε με εκείνη του κ. Βαρουφάκη, ότι, δηλαδή, αμφότεροι, αν και υπουργοί Οικονομικών, έχουν αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις.


Σχολιάστε εδώ