Παράταση ελπίδας…

Στο διάστημα που μεσολαβεί θα πρέπει να έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές και να επέλθει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η πλευρά των δανειστών θα προτιμούσε όλα να έρθουν νωρίτερα, ωστόσο τα χρονικά περιθώρια για ένα έκτακτο Eurogroup είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Τα μηνύματα που φθάνουν από την Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και όλες οι πλευρές εκτιμούν ότι η τελική συμφωνία είναι θέμα ημερών. Μετά τη συνάντησή του με τους Άνγκ. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη να βρεθεί μια βιώσιμη λύση ώστε «η Ελλάδα να αποκτήσει τη δυνατότητα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή και ασφάλεια στην ανάπτυξη, έχοντας βιώσιμο χρέος». Η πρόταση της κυβέρνησης είναι για παράταση της δανειακής σύμβασης μέχρι τον Μάρτιο του 2016 προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας, με την προϋπόθεση να υπάρξει συμφωνία στους στόχους που θα τεθούν για το προσεχές εννιάμηνο. Υπάρχει ωστόσο ανησυχία για τα μέτρα με τα οποία θα συνοδεύεται η (νέα) παράταση. Από την αντιπολίτευση κάνουν λόγο για παράταση του Μνημονίου, που ισοδυναμεί με… παράταση του μαρτυρίου! Η πρόταση του Βερολίνου για τμηματική συμφωνία (μέτρα-χρηματοδότηση) δεν βρήκε πολλούς υποστηρικτές στις τάξεις της Ευρωζώνης και δεν προχώρησε.

***

Ανατροπή

Οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών στο μέτωπο κυβέρνησης – δανειστών εξελίχθηκαν σε θρίλερ. Στις αρχές της εβδομάδας οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν και οι δύο πλευρές βρέθηκαν ένα βήμα πριν τη ρήξη. Ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ εμφανίστηκε «έξω φρενών» με την Αθήνα και προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα για την τακτική που ακολουθούσαν. Ενώ, την ίδια στιγμή, Άνγκ. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ έδειχναν απρόθυμοι να συναντήσουν τον έλληνα πρωθυπουργό. Το κλίμα άλλαξε άρδην το πρωί της Τετάρτης μετά τις νέες υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς ως προς το δημοσιονομικό κενό και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η συνάντηση, λίγες ώρες αργότερα, του κ. Τσίπρα με τον κ. Γιούνκερ (επαναλήφθηκε την επομένη) πραγματοποιήθηκε μέσα σε πολύ καλό κλίμα, ενώ ταυτόχρονα οριστικοποιήθηκε η συνάντησή του με τους Μέρκελ και Ολάντ. Στη διάρκειά της αποφασίσθηκε η εντατικοποίηση των διαδικασιών προκειμένου η συμφωνία να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν και πάντως όχι αργότερα από τις 30 Ιουνίου. Λίγες ώρες αργότερα ο Λευκός Οίκος εξέφραζε την ελπίδα να ολοκληρωθούν με θετικό τρόπο οι διαπραγματεύσεις. Αντίθετα με τους Ευρωπαίους, που δείχνουν διάθεση συνεννόησης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να τηρεί σκληρή στάση, σε σημείο να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμιά πρόοδος σε τομείς – κλειδιά όπως ο ΦΠΑ, οι συντάξεις και το χρηματοδοτικό κενό. Στάση αναμονής τηρούν τα κόμματα στην Ελλάδα, που περιμένουν την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, αλλά κυρίως το περιεχόμενο της συμφωνίας. Από τη Νέα Δημοκρατία αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι θα υπερψηφίσουν, σημειώνουν όμως ότι δεν πρόκειται να δώσουν «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση. Στο ΚΚΕ πάντως δεν έχουν καμιά αμφιβολία ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε μια νέα συμφωνία – λαιμητόμο για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα.

***

Φρένο

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις (κύριες, επικουρικές) που επιβλήθηκαν μετά το 2012, δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» για την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν δυσκολεύει τις προσπάθειές της για την επιβίωση των ασφαλιστικών ταμείων. Η απόφαση αφορά συνολικά 800.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ και των ΔΕΚΟ, οι συντάξεις των οποίων πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012. Οι εκτιμήσεις για το κόστος κυμαίνονται μεταξύ 500 εκατ. και 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι θα σεβαστούν την απόφαση του ΣτΕ, διευκρινίζουν ωστόσο ότι η επαναφορά (αύξηση) των συντάξεων θα γίνει σταδιακά, τμηματικά, με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και τους περιορισμούς που θέτει ο προϋπολογισμός. Σύμφωνα με ορισμένους, η απόφαση του ΣτΕ καθιστά απαγορευτική και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που είχε συμφωνήσει με τους δανειστές η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως επίσης και κάθε άλλη περικοπή συντάξεων στο μέλλον.
***

Απαξιώνει

Χωρίς τέλος είναι η αντιπαράθεση Γ. Πανούση και Ζ. Κωνσταντοπούλου. Αφορμή για το τελευταίο «επεισόδιο» η απόφαση της δεύτερης οι αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του Κοινοβουλίου να μην είναι ένστολοι, αλλά να φορούν πολιτική περιβολή. Είχε προηγηθεί η απόφαση της κ. Κωνσταντοπούλου να μην επιτρέψει σε άνδρες των ΜΑΤ να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες της Βουλής. «Όποιος και όποια πιστεύει ότι υπάρχει κοινοβουλευτική δημοκρατία που μπορεί να απαξιώνει τον ρόλο της Αστυνομίας, προσφέρει κακή υπηρεσία στο πολίτευμα», υπογράμμισε ο κ. Πανούσης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δέχεται «πυρά» από ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Ρ. Μακρή, Β. Διαμαντόπουλος κ.ά.), ενώ την αποπομπή του από την κυβέρνηση έχει ζητήσει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε νεότερη παρέμβασή του, ο κ. Πανούσης εμφανίσθηκε σκληρός έναντι των επικριτών του, λέγοντας ότι δεν μπορούν να του υποδεικνύουν τι να κάνει άνθρωποι με… μισό πτυχίο. Ακόμη, πρότεινε εκτός από τους αστυνομικούς, να περνάνε από ψυχίατρο και οι πολιτικοί… Τη στήριξή του στον κ. Πανούση εξέφρασε ο Ν. Βούτσης, ενώ τακτική ίσων αποστάσεων τηρεί το Μέγαρο Μαξίμου.


Σχολιάστε εδώ