«Πάμε να κλείσουμε τη συμφωνία!»

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με καλές πηγές, κατέστησε σαφές προς τους κ. Δραγασάκη, Παππά και Ευκλ. Τσακαλώτο, που θα πάρουν μέρος στις διαπραγματεύσεις, ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει οπωσδήποτε τα προσεχή δύο-τρία 24ωρα, γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ. Άλλωστε την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Eurogroup και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να περάσει κι αυτή η ημερομηνία χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των «θεσμών» θα μετέχει ένα μόνο μέλος από την ελληνική αποστολή και οι υπόλοιποι θα λειτουργούν υποστηρικτικά. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αποφύγει τους άμεσους φόρους και τα έσοδα που πρέπει να εισπραχθούν να προκύψουν από τους έμμεσους φόρους ώστε να μην πέσουν «βαριά» στους πολίτες.

Μόνη εξαίρεση η έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί στον μεγάλο πλούτο, μέτρο που προτείνεται από την κυβέρνηση ως ισοδύναμο για να αποφύγει αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στα νησιά. Στους στόχους της Αθήνας είναι ακόμη η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, όπως δεσμεύθηκε και ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή. Επίσης, θέλουν, αντί για μια γενική και ασαφή αναφορά στο χρέος, όπως ζητούν οι δανειστές, στη συμφωνία να υπάρχει μια ρητή και συγκεκριμένη δέσμευση από την άλλη πλευρά για την αναδιάρθρωση του χρέους. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες παρουσιάζονται από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που κρατάει σκληρή στάση σε ορισμένα θέματα, όπως, π.χ., το χρηματοδοτικό κενό κ.ά.

Πάντως, έντονος είναι ο προβληματισμός και με το πώς θα γίνει ο χειρισμός με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς ναι μεν αναγνωρίζεται ότι είναι «πολύ σκληρός παίκτης» και πολλές φορές εκφράζει ακραίες θέσεις, ωστόσο αρκετοί εκτιμούν ότι η παρουσία του είναι αναγκαία, καθώς είναι καταλύτης στο θέμα του κουρέματος του χρέους, στο οποίο αντιδρούν οι Ευρωπαίοι. Επίσης, από πολλούς επισημαίνεται ότι λειτουργεί και ως αντίβαρο σε ορισμένες φωνές από τους Ευρωπαίους, που πιέζουν για συνεχείς περικοπές και μεγάλη φορολογία στα εισοδήματα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποδίδουν την εμπλοκή στις εμμονές που έχουν οι δανειστές σχετικά με το ποια πρόταση θα αποτελέσει τη βάση της συμφωνίας. Αν δηλαδή θα είναι η πρόταση των δανειστών ή αυτή που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά. Τελικά, η κυβέρνηση υποχώρησε και συμφώνησε να ληφθεί υπόψη η πρόταση των δανειστών. Οι ίδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι δανειστές τσακώνονται με την Ελλάδα γιατί δεν θέλουν να τσακωθούν μεταξύ τους. Επίσης ότι χρησιμοποιούν τα τεχνικά κλιμάκια όταν θέλουν να καθυστερήσουν τις διαπραγματεύσεις. Ευρωπαίος ηγέτης που μετείχε στη Σύνοδο Κορυφής έλεγε σε έλληνα τραπεζικό παράγοντα ότι οι δανειστές θα επιμείνουν στους εκβιασμούς τους και θα το «τραβήξουν μέχρι τέλους» για να… πάρουν όσα περισσότερα μπορούν από την Ελλάδα πριν κλείσουν τη συμφωνία.


Σχολιάστε εδώ