Μέτρα 6 δισ. ευρώ ζητάνε οι άθλιοι!
Παρότι βρίσκεται μπροστά σε ένα «ανεπίσημο» τελεσίγραφο, το οποίο έχει απορρίψει, η κυβέρνηση συνεχίζει αυτό το Σαββατοκύριακο τη διαπραγματευτική προσπάθεια, με «αναβαθμισμένη» αποστολή υπό τον Γιάννη Δραγασάκη.
Η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώνεται στην κάλυψη της διαφοράς, που χωρίζει ως τώρα τις δύο πλευρές, για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, το οποίο οι δανειστές έχουν προσδιορίσει (ακατέβατο…) σε 1% του ΑΕΠ. Αποδεχόμενη αυτόν τον στόχο, αντί του 0,75% που είχε η ίδια προτείνει, η κυβέρνηση δέχεται να καλυφθεί η διαφορά των 450 εκατ. ευρώ με πρόσθετες επιβαρύνσεις στον ΦΠΑ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση επιμένει σε ένα καθεστώς με τρεις συντελεστές, με αυξημένο τον μεσαίο συντελεστή στο 13% (αρχικά πρότεινε 11% ή 12%) και μετακίνηση του τομέα της εστίασης στον κεντρικό συντελεστή του 23%. Επιπλέον, δέχεται την κατάργηση της έκπτωσης 30% για τα νησιά, ώστε τα πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη πρόταση, να είναι επαρκή για ένα πλεόνασμα ίσο με 1% του ΑΕΠ. Αυτό που εξακολουθεί να θεωρεί «κόκκινη γραμμή» η κυβέρνηση είναι η μεταφορά των λογαριασμών ηλεκτρικού και νερού στον κεντρικό συντελεστή του 23%.
Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεχθεί και μια αλλαγή στις αρχικές της προτάσεις (κείμενο 47 σελίδων) για το Ασφαλιστικό, αποδεχόμενη μια πιο γρήγορη κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, για τις οποίες οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να καταργηθούν αμέσως, από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Για το συνολικό ζήτημα των παραμετρικών αλλαγών που θα αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η κυβέρνηση προτείνει να αποφασισθούν το φθινόπωρο, σε συνεργασία με τους «θεσμούς», και αφού θα έχει ολοκληρωθεί μια νέα αναλογιστική μελέτη.
Παρότι η κυβέρνηση δείχνει διάθεση προσέγγισης των δανειστών, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «θεσμοί» έχουν αναθεωρήσει τις δικές τους εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό, το οποίο ανεβάζουν από τα 3 στα 4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ζητούν τώρα μέτρα με στόχο εξοικονόμησης σχεδόν 6 δισ. ευρώ για το 2015!
Επιμένουν, μάλιστα, σε μέτρα που αναμφίβολα θα προκαλούσαν τεράστια πολιτικά προβλήματα στην κυβέρνηση, όπως η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2016 και η συνολική αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων, με στόχο εξοικονόμησης 1,15 δισ. ευρώ, ή η κατάργηση του χαμηλού φορολογικού συντελεστή (13%) για τους αγρότες, με στόχο την είσπραξη 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
Αγεφύρωτο χάσμα ΔΝΤ – Γερμανίας
Στην ουσία, όμως, οι δανειστές είναι ανυποχώρητοι για το «πακέτο» των άκρως επώδυνων μεταρρυθμίσεων που ζητούν να εφαρμόσει η κυβέρνηση, είτε αυτές εφαρμοσθούν αμέσως, είτε «κλιμακωτά». Αυτή η απαίτησή τους φαίνεται να εξωθεί τις διαπραγματεύσεις σε «ναυάγιο» και η στάση τους, όπως επιμένουν να υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, δεν είναι άσχετη με τις σοβαρές διαφωνίες που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους, που όσο παραμένει ανεπίλυτο δημιουργεί πίεση για ακραία λιτότητα.
Αξιωματούχος του ΔΝΤ, μιλώντας στο Reuters, δεν δίστασε να φέρει το θέμα στην επιφάνεια, δηλώνοντας την Παρασκευή ότι στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση με τους Ευρωπαίους για το ελληνικό χρέος.
«Το ΔΝΤ πιέζει τους Ευρωπαίους για την περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», τονίζει ο αξιωματούχος του Ταμείου, αλλά «ενώ μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας, οι Ευρωπαίοι απλά δεν θέλουν ν’ ακούσουν».
Το Ταμείο έχει προτείνει, ως κατάλληλο μείγμα για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους και παροχή πρόσθετης βοήθειας. «Το χρέος θα καταστεί βιώσιμο μέσω μιας συνδυαστικής λύσης, η οποία θα περιλαμβάνει επιμήκυνση των ωριμάνσεων, μείωση των επιτοκίων, αύξηση του ΑΕΠ και ενίσχυση των δημοσιονομικών στοιχείων», όπως τονίζει ο αξιωματούχος, που προειδοποιεί ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, εάν δεν διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Απέναντι σ’ αυτές τις λογικές απαιτήσεις του Ταμείου βρίσκεται η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, που φαίνεται ότι δεν «αντέχει» τους κραδασμούς που θα προκαλούσε ένας συμβιβασμός, στο πλαίσιο που προτείνεται από το ΔΝΤ και προτιμά τη μεσοβέζικη λύση της παράτασης του ισχύοντος προγράμματος της Ελλάδας, ώστε να «κλωτσήσει τον κουβά» μερικούς μήνες παρακάτω…